A no tak paginacja to się nazywa:)
-------------------------------------> Ciąg dalszy

<-------------------------------------
Żeby nie zaczynać nowego tematu wrzucę tutaj:
<?php
//.... polaczenie itd.
$subpage = $_GET['page']; // przełaczanie między stronami
$perPage = 5; // ile ma być rekordów na stronie
// teraz sprawdżmy czy zmienna subpage istnieje oraz czy jest zmienną liczbową
{
$subpage = (int) $_GET['subpage'];
}
// czas na instrukcje warunkowe, Jeżeli $subpage jest mniejsza od 1 przypisz jej 1
if ($subpage < 1)
{
$subpage = 1;
}
// czas na $start. Musimy coś przypisać. W tym przypadku jest to iloraz $ subpage i liczny 1 pomnożony przez $perPage
$start = ($subpage - 1) * $perPage;
// nadeszła kolei na odczytanie z odpowiedniej bazy danych rekordów, posortowanie ich oraz ustawieniu limitu poprzez zmienne
$zapytanie = 'SELECT * FROM paginacja ORDER BY id DESC LIMIT '.$start.', '.$perPage.'';
// teraz musimy sprawdzić czy $_GET['id'] istnieje, przy czym filtrujemy zmiene funkcją mysql_real_escape_string
{
// w tym miejscy następuje wyświetlenie rekordów
{
$tytul = $wiersz["tytul"];
echo 'cossss '.$tytul.'<br>'; }
// teraz musimy przypisac warunki zmiennych, aby móc na nich dalej pracować
$prev = $subpage - 1;
$next = $subpage + 1;
$prevlink = 'paginacja.php?page='.$prev;
$nextlink = 'paginacja.php?page='.$next;
// w tym momencie sprawdzamy ile jest rekordów. Jest nam to potrzebne do zaokrąglenia ich ilości, aby strony prawidłowo sie wyświetlały
// po raz kolejny czas na instrukcje warunkowe. W tej sprawdzamy czy $subpage jest większa od 1. Jeśli jest pokaże się nam tekst Poprzednia strona z odpowiednim linkiem
if ($subpage > 1)
echo '<a style="text-decoration: none;" href="'.$prevlink.'">Poprzednia strona</a>'; }
//przyszła kolej na zaokrąglenie ilości stron
$stron=round($ilosc_wierszy/$perPage); // w tym momencie nadszedł czas na pętle for, której warunkiem jest do $i przypisaniem na początku liczby jeden
//Warunkiem końcowym jest liczba stron większa bądż równa. Warunkiem iterachi jest zwiększony licznik wywołań
for($i=1; $i<=$stron; ++$i)
{
//Nadeszła kolej na instrukcje warunkową sprawdzająca czy $i jest równa $subpage. Jeśli tak to po prostu wyświeli się numer strony bez odnośnika
if($i==$subpage)
//Jeśli tak nie jest wyświetl się numer strony z odniśniikiem
else
echo '<a style="text-decoration: none;" href="'.$nextlink.'">Następna strona</a>'; }
// zakończenie połączenia
A chodzi o to że kod działa fakt:) aleee jak jestem na page=1 nie pokazuje mi 'Następna strona' i nie wiem czemu:/ pokazuje mi cyferkę '1'

chciałbym żeby tez pokazywało po środku np. zeby to tak było "1 2 3 4 5 następna strona" .
Tak wiem jest wiele tematów tu o tym oglądałem prawie całe forum ( no moze półowe o paginacji ;] ) każdy ma inny skrypt i trochę tego nie ogarniam :/
Proszę o wyrozumiałość

Z góry dziękuje:)