Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pear wraz z aplikacją
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matyskiewicz
Witam,
Chciałbym rozpocząć przygodę z PEAR i na początku rodzi się pewne zagadnienie:
Jak doczytałem pear jest standardowo zainstalowane na serwerze z php. Jednakże co jeżeli napisałem aplikację wykorzystującą niestandardowe biblioteki? Wiadomo nie każdy hostingodawca daje możliwość doinstalowania czegokolwiek na swojej maszynie, a klient wymaga.

Zatem czy istnieje możliwość dystrybuowania wraz z aplikacją systemu PEAR, oraz czy istnieje możliwość aktualizowania paczek za pomocą php?

Szczerze nawet niezbyt wiem jak tego szukać w sieci.
Fifi209
PEAR bardziej chodzi o include_path niż samego PEAR, problem może być jedynie z aktualizacją. ;] Same pliki możesz sobie skopiować i zmienić include_path
matyskiewicz

Jak rozumiem wraz z aplikacją dystrybuuję pakiet pear poprzednio zainstalowany i skopiowany

np:
  1. /public_html/apps
  2. /public_html/configs
  3. /public_html/pear
  4. ....

Pytanie w takim razie jak aktualizować sam pakiet jak również moduły.
matino
Najlepiej sam ściągnij PEAR i potrzebne moduły, wrzuć w jakiś folder i ustaw do niego include_path w php.ini
Fifi209
Cytat(matino @ 27.05.2011, 12:52:15 ) *
Najlepiej sam ściągnij PEAR i potrzebne moduły, wrzuć w jakiś folder i ustaw do niego include_path w php.ini

A ja właśnie o tym pisałem ;]

Co do samej aktualizacji możesz hmm użyć: phar pakować w paczki i pobierać, tak będzie chyba najszybciej.
matino
Cytat(Fifi209 @ 27.05.2011, 12:57:45 ) *
A ja właśnie o tym pisałem ;]

Właśnie zauważyłem, ale ponieważ kolega pozostał obojętny na Twoją radę, to powtórzyłem innymi słowami smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.