#include <iostream> #include <cstdlib> #include <time.h> using namespace std; int main() { const int N = 80; const int KMIN = 0; const int KMAX = 26; struct { unsigned klucz; char wyraz[3]; } d[N],b[N]; unsigned L[KMAX - KMIN + 1]; int i,j,v; cout << " Sortowanie Przez Zliczanie\n" "------------------------------\n" " (C)2005 mgr Jerzy Walaszek\n\n" "Przed sortowaniem:\n\n"; // Generujemy losowe elementy do sortowania oraz ich klucze for(i = 0; i < N; i++) { d[i].klucz = 0; v = 1; for(j = 2; j >= 0; j--) { d[i].klucz += v * (d[i].wyraz[j] - 65); v *= 3; } } // Wyświetlamy wygenerowane elementy for(i = 0; i < N; i++) cout << ' ' << d[i].wyraz[0] << d[i].wyraz[1] << d[i].wyraz[2]; cout << endl; // Zerujemy liczniki for(i = KMIN; i <= KMAX; i++) L[i - KMIN] = 0; // Zliczamy wystąpienia kluczy for(i = 0; i < N; i++) L[d[i].klucz - KMIN]++; // Obliczamy pozycje końcowe elementów for(i = KMIN + 1; i <= KMAX; i++) L[i - KMIN] += L[i - KMIN - 1]; // Przepisujemy elementy z d[ ] do b[ ] for(i = N - 1; i >= 0; i--) b[(L[d[i].klucz - KMIN]--) - 1] = d[i]; // Wyświetlamy wyniki w b[ ] cout << "Po sortowaniu:\n\n"; for(i = 0; i < N; i++) cout << ' ' << b[i].wyraz[0] << b[i].wyraz[1] << b[i].wyraz[2]; cout << endl; return 0; }
witam. mam pewien problem (po częsci z wykładowcą) .. mam takie oto sortowanie ze strony http://edu.i-lo.tarnow.pl .i moj problem jest jest taki troche nietypowy, mianowicie musze odkryc jaka idea kryje sie pod ta linijka:
for(i = KMIN + 1; i <= KMAX; i++) L[i - KMIN] += L[i - KMIN - 1];
.. nie chodzi mi o to do czego sluzy ta linijka , bo to wiem.. prosilbym o pomoc. Pozdrawiam