Na pewno wielu z was słyszało o evercookie czy Panopticlick, które służą do identyfikacji użytkownika. Ja postanowiłem pójść trochę dalej i połączyłem te dwie metody.
Z założenia ciasteczka ustawiane w miarę możliwości wszędzie gdzie się da oraz odczytanie jak największej ilości informacji o użytkowniku(niezależne od przeglądarki) miały zapewnić niemal 100% trafność identyfikacji.
Strona projektu: Identify
Na stronie znajdziecie więcej informacji odnoście projektu. Oczywiście cała dokumentacja nie jest jeszcze kompletna, tak samo jak kod.
Problem w tym że mam lekki kryzys. Opracowałem już cały system, wszystko w miarę działa ale nie wiem co teraz. Zastanawiam się, co począć z zebranymi danymi, które trafiają do skryptu PHP.
Na stronie na przykład wykorzystałem projekt to przypisania nieusuwalnego ciasteczka w postaci liczby.
Fragment pliku identify.class.php
Kod
/* W tym momencie mamy wszystkie dane(czcionki, wersje pluginów, język, strefę czasową itd. w tablicy $this->data).
* Problem w tym, że nie wiem jak to dalej rozwiązać. Pierwotnie ta klasa miała zwracać hash tych wszystkich informacji,
* który powinien być unikalny dla każdego odwiedzającego. No właśnie - unikalny - myślę również nad sposobem obliczania
* tego "stopnia unikalności". Trzeba wziąć pod uwagę, że czcionki mówią nam o wiele więcej niż np. język czy strefa czasowa.
*/
* Problem w tym, że nie wiem jak to dalej rozwiązać. Pierwotnie ta klasa miała zwracać hash tych wszystkich informacji,
* który powinien być unikalny dla każdego odwiedzającego. No właśnie - unikalny - myślę również nad sposobem obliczania
* tego "stopnia unikalności". Trzeba wziąć pod uwagę, że czcionki mówią nam o wiele więcej niż np. język czy strefa czasowa.
*/
Liczę na wasze porady i sugestie. Chciałbym, aby projekt był jak najbardziej użyteczny i przydatny