Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Za wolny up?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
soundplayer
Siema mam internet 2MB z neti dzis na testerze szybkosci pokazało mi 1783klbs oraz up 113klbs postanowiłem to przetestowac wrzucaja plik na serwer przez ftp co sie okazało plik szed srednio 30klbs to gdzie to 113klbs
mało tego zeby nie opierac sie na 1 serwerze zrobiłem to samo na 3 innym i jest tosamo.

czym moze byc to spowodowane?
Crozin
Masz pewnie do 256 Kib na sekundę czyli 32 KiB. Wszystko jest w porządku.
everth
kb (kilobity) to nie to samo co kB (kilbajty) - tutaj jest prawdopodobnie błąd w twoim rozumowaniu. Zresztą nominalny UP masz prawdopodobnie taki jak ja (320 kbps) a nie 113 bo inaczej nie osiągnąłbyś tych 30 kB. Dla mnie to średnia osiągana prędkość UP, wyższe występują "rzutami". A te testery online niekoniecznie mierzą właściwą prędkość na linii.

@Crozin
Ja tym nie był taki pewien według tego kalkulatorka to ma raczej 320 kbps (ja przynajmniej ma takie UP dla 2Mb w Netii). Chyba że ja się gdzieś mylę przy podawaniu przelicznika.
thek
1Bajt = 8bit
teraz widzisz różnicę między 1kBps i 1kbps? wink.gif Jeśli nie, to powiem wprost:
1kBps = 8kbps
Tak samo jak jest różnica między 1KB i 1kB co nieraz widoczne jest w dyskach. Ponieważ Kb = 1000B, a 1kB = 1024B i stąd przy formatowaniu Ci część powierzchni dyskowej "znika" i dysk 500GB to tak naprawdę 465,6GB fo formacie, bo 500GB według nomenklatury producentów to 500000000000B, ale jednostki IT wyższego rzędu są binarne i kilobajt to 1024bajty a z kolei Megabajt to 1024 kilobajty, Gigabajt to 1024 Megabajty i tak dalej smile.gif I stąd 30kB/s to 240kbps a jak uważa everth, zapewne masz 320kbps i owe brakujące kilka kilobajtów to jakis narzut na łączu lub pasmo zarezerwowane dla innyych aplikacji/procesów
soundplayer
Ok dzieki za odpowiedz. ;]

Temat do zamkniecia ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.