Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] System punktów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dominator
Siema, wiecie chciałbym napisać system punktów, lecz kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Chciałbym to zrobić w taki sposób by jak się wejdzie strona.pl/index.php?dodaj=nazwauzytkownikaktoremumamydodacpunkty

Jesli ktos weszedłby przez ten link to danemu użytkownikowi doda X punktów

PS: Korzystam z tego.

http://www.mpcforum.pl/topic/166719-phpsys...nia-na-sesjach/
ixpack
No Panie Pudzianowski... StrongMan, MMA, a teraz PHP...

A tak poważnie: masz pomysł więc go zrób. Chcesz dodać punkt za każdym razem, gdy wejdzie ktoś na stronę index.php?komu=user questionmark.gif
Nic prostszego - użyj np. $_GET['komu'] i bazując na tym np. używając mySql dodaj punkcik dla usera $_GET['komu']. Możesz też użyć plików. Oczywiście musisz pamiętać o zabezpieczeniu tego przed xss etc.

A jeżeli nie wiesz co to GET - polecam poszukać o podstawowych kursów.
Dominator
Myślałem by tak zrobić ... lecz to jest wszystko na plikach :/ Co mi utrudnia sprawę.

Wiem co to jest GET
ixpack
Ale dlaczego utrudnia? file - podstawy programowania. Czytasz plik, zmieniasz jego wartość i wszystko śmiga. A w czym problem, żeby to zrobić w mysql?
Dominator
Zbytnio nie znam się ale co zrobić aby czytało wartość pliku ? *Konkretniej - rejestrując użytkownika do pliku zapisuje się:

nick:haslo:mail

ja dodałem :points

nick:haslo:mail:points (Dominator:thomson:admin@forum.php.pl:100 - 100 otrzymuje podczas zarejestrowania konta)

Chciałbym aby użytkownikowi wyświetlało się ile ma punktów.
mat-bi
kurde, jak coś robisz, musisz wiedzieć, jak to potem rozszerzać.

W tym wypadku, np.
Lista funkcji:
  1. fopen
  2. file
  3. explode
  4. fwrite
  5. file_get_contents
  6. file_put_contents
sadistic_son
Cytat(Dominator @ 7.06.2011, 18:29:59 ) *
*Konkretniej - rejestrując użytkownika do pliku zapisuje się:

nick:haslo:mail

ja dodałem :points

nick:haslo:mail:points (Dominator:thomson:admin@forum.php.pl:100 - 100 otrzymuje podczas zarejestrowania konta)
Takich rzeczy nie robi się na plikach tylko na bazie danych. Raz - o wiele optymalniej. Dwa - o wiele prościej. To co na plikach musiałbyś osiągać setką funkcji i kombinowaniu jak koń pod górkę bazą danych osiągniesz w jednym czy kilku zapytaniach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.