Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Używanie tej samej klasy w różnych kontekstach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konrados
Cześć,

To raczej takie bardzo podstawowe pytanie:)

Mam więc na stronce powiedzmy dwa rodzaje buttonów, niebieski i zielony, które chcę wystylizować. Kod html wygląda tak:

1. <div class = 'przycisk_niebieski'>
  2. <div class = 'tytul'>Jakis tytul przycisku niebieskiego</div>
  3. </div>
  4.  
  5. <div class = 'przycisk_zielony'>
  6. <div class = 'tytul'>Jakis tytul przycisku zielonego</div>
  7. </div>

No i css wyglądałby tak:

1. .przycisk_niebieski .tytul{
  2. color:blue;
  3. }
  4.  
  5. .przycisk_zielony .tytul{
  6. color:green;
  7. }

Jak widać, użyłem klasy o tej samej nazwie 'tytul' chociaż w różnych kontekstach i teraz pytanie: czy to jest dozwolone i zgodne ze standardami?
sadistic_son
Cytat(konrados @ 19.06.2011, 11:38:51 ) *
czy to jest dozwolone i zgodne ze standardami?

Jak najbardziej, bo czemu by nie?
konrados
O, dzięki za tak szybką odpowiedźsmile.gif

No nie byłem pewien i dlatego z reguły robiłem raczej osobny styl: .przycisk_niebieski_tytul smile.gif

No to fajnie, że można inaczej, dzięki raz jeszcze!
sadistic_son
Spoko. Mozna jak najbardziej ale tylko przy uzyciu klasy, bo id to juz powtorzyc sie nie powinno.
#luq
Generalnie ja osobiście wykorzystuję kilka klas opisujących stan elementu (który jest zmieniany w js) tak abym wiedział o co chodzi.
Np. takimi klasami są

.disabled - kiedy przycisk, klocek, menu (obojętnie co) jest zablokowane - najczęściej nadaje wtedy wyszarzone tło, brak cursor: pointer etc.
.selected - aktualnie wybrane, np. kiedy mam menu z ul i jedno li może być zaznaczone, po kliknięciu nadaje mu klasę .selected i wtedy daję obramowanie albo zielone tło etc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.