Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skradziona tożsamość
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
czezz
W ubiegłą niedzielę skradziono mi portfel z:
- dowód osobisty
- prawo jazdy
- papiery do samochodu (dowód rej. i ubezpieczenie)
- karta kredytowa wypukła
- karta płatnicza
- wizytówki
- paragony za rożne płatności
- pomijam kwestię gotówki

W ciągu ok. 1,5 h od zdarzenia, zgłosiłem się na policję. Zgłosiłem im wszystkie zaginione dokumenty i resztę zawartości portfela.
Dostałem papierowe zaświadczenie. Następnie zablokowałem obie karty.

Teraz chyba najważniejsze:
Zgłosiłem telefonicznie (była niedziele) w jednym z banków internetowych kradzież moich dokumentów (dowód osobisty i prawo jazdy). Ta czynność odnosi się do ogólno bankowego systemu: DOKUMENTY ZASTRZEŻONE http://www.dokumentyzastrzezone.pl/.
Następnego dnia zweryfikowałem tą blokadę w innym banku - działa.

Moje obawy:
Jeżeli ktoś posiada 2 moje dokumenty tożsamości to może wziąć kredyt lub zrobić zakupy na moją osobę.
O ile jestem "zabezpieczony" w przypadku dużych sieci handlowych/banków/operatorów komórkowych/czasami też notariusze korzystają z tego systemu, o tyle obawiam się o mniejsze sklepy, które nie koniecznie muszą mieć dostęp/mieć chęć korzystania z takiego systemu.

1. Czy ktoś z Was zna się lepiej w kwestii kradzieży tożsamości i może mi polecić jakieś dodatkowe czynności ?
2. Czy powyższe działania, które wykonałem są wystarczające ?

Pozdrawiam,
zrujnowany czezz :/
Hpsi
Miałem identyczną sytuację.
Z tego co mi wtedy powiedzano jestes bezpieczny , zachowaj zaświadczenie z policji ze zgłosiłeś - dzięki temu z tego co wiem, możesz czuć się bezpiczenie.
czezz
Uff... dobrze to słyszeć
1010
W przypadku gdy ktoś coś "nabroi" na Twoje konto, posługując się zaświadczeniem z policji udowadniasz, że to nie byłeś Ty. A przykładowy bank, który niepoprawnie zweryfikował czy osoba, która posługuje się Twoim dokumentem jest rzeczywiście Tobą ma problem.
itsme
1. Temat nie zgodny ze stanem faktyczny. NIe ukradziono CI tożsamości - nie siej paniki :-)
Jak już to ją zgubiłeś.

Tytuł brzmi jak SMS - WŁAŚNIE WYGRYWASZ 100.000 PLN ;-)

proponuję go zmienić na: Zgubiłem/skradziono mi dokumenty jak mogę się obronić przed wykorzystaniem ich.

Od starania się o kredyt na Twoje dokumenty po kradzież tożsamości jest daleeeeka droga.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.