Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][textarea]Wykrycie, kiedy kursor przechodzi to nowej linii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sweter
Witam,
mam pole textarea, która ma za zadanie wydłużać się, gdy zajdzie taka potrzeba. Niestety nie wiem jak wykryć kiedy kursor usera przeniesie się do nowej linii. Oczywiście mówię tu o każdym przejściu do nowej linii - nie tylko tym enterowskim.
Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że korzystam z czcionki o różnej szerokości liter, więc ewentualne zliczanie nie wchodzi w rachubę sad.gif
Możecie podrzucić jakieś pomysły?
Pozdrawiam smile.gif
zegarek84
cały tekst możesz przy keyup kopiować do div'a o stałej szerokości i sprawdzaj jego wysokość - tylko nie sprawdzisz jego wysokości jeśli będzie ukryty przez display:none i nie wiem czy bedziesz mógł sprawdzić wysokość na visibility:hidden więc div'a możesz wypozycjonować w lewo za stronę... możesz to też kopiować do specjalnego iframe do body i na końcu dorzucić jakiś element blokowy po czym sprawdzić pozycję tego elementu blokowego - nie sprawdzisz wysokości samego body gdyż co przegladarka to inna sprawa - czasami jest 100% wysokości a czasami tyle co treść w nim zajmuje jeśli nic nie ustawiałeś...

swego czasu grzebałem przy edytorze z contentEditable na iframe...
mls
Zamiast cudować z kopiowaniem prościej jest sprawdzać, czy scrollHeight textarea jest większe od jego wysokości. Jeśli tak, wtedy przeskalować pole do wysokości scrollHeight.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.