Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaproszenia do Google+
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
hwao
Zastanawia mnie czy ktoś już z forumowiczów ma dostęp do Google+ i podzieli się wrażeniami oraz zaproszeniem :-)

Całe Google przeszło przebudowę niektórych elementów serwisu, głownie wyglądu, jak oceniacie nowe zmiany?
bikerszymek
Ja też bym nie pogardził zaproszeniem smile.gif
GrayHat
Na razie trwają wewnętrzne testy w okrojonej grupie osób. Nie ma możliwości wysyłania zaproszeń komuś z zewnątrz, ale jak widać po kodzie, taka opcja pojawi się niedługo smile.gif
hwao
Cytat(GrayHat @ 30.06.2011, 11:07:00 ) *
Na razie trwają wewnętrzne testy w okrojonej grupie osób. Nie ma możliwości wysyłania zaproszeń komuś z zewnątrz, ale jak widać po kodzie, taka opcja pojawi się niedługo smile.gif

Różni ludzie z tego co widzę dostali po 500 zaproszeń do rozdania komu chcą. I chyba będzie się trzeba postarać o coś takiego, bo nie widzę żeby w Polsce dostał ktoś coś takiego
kamil4u
Myślę, że google+ się nie przyjmie... za dużo tych portali społecznościowych.

Cytat
Całe Google przeszło przebudowę niektórych elementów serwisu, głownie wyglądu, jak oceniacie nowe zmiany?

Zmiany moim zdaniem na plus. Tylko, żeby nie przesadzili w przyszłości z bajerami, gdyż główna zaleta Google - prostota w obsłudze - może odejść w niepamięć smile.gif
Podoba mi się wyszukiwanie obrazami smile.gif
hwao
Cytat(kamil4u @ 30.06.2011, 11:44:01 ) *
Myślę, że google+ się nie przyjmie... za dużo tych portali społecznościowych.

Google chyba jakoś specjalnie nie musi się "przyjmować" bo ono po prostu jest. Na filmikach prezentujących Google+ widziałem parę fajnych rzeczy, w dodatku fajnie rozwiązanych, chętnie się tym pobawię.

Cytat(kamil4u @ 30.06.2011, 11:44:01 ) *
Podoba mi się wyszukiwanie obrazami smile.gif

Rewelacyjna rzecz, własnie jakiś czas temu czegoś takiego potrzebowałem smile.gif Ponadto działa to nadspodziewanie dobrze. Znajduję po miniaturce oryginał, podobne, ect. Ciekawe jak sobie z ludźmi radzi.
kamil4u
Cytat
Google chyba jakoś specjalnie nie musi się "przyjmować" bo ono po prostu jest. Na filmikach prezentujących Google+ widziałem parę fajnych rzeczy, w dodatku fajnie rozwiązanych, chętnie się tym pobawię.

Pobawić i owszem. Strona na filmiku wygląda dobrze, ale takim korporacjom, nie zależy specjalnie, żebyś się pobawił, ale żebyś został na dłużej i zaczął z tego korzystać. Podejrzewam, że ludzie niespecjalnie będą chcieli znów migrować na jakiś inny portal. Z wieloma pomysłami Google, było wielkie "wow", ale po kilku miesiącach zarzucano projekt. Ostatnio wprowadzono "+1", ale na razie szału nie ma.

Zobaczymy w niedalekiej przyszłości jak to będzie. Osobiście nie używam portali społecznościowych. Istnieje też obawa, że Google całkowicie zawładnie w internecie... cokolwiek będziesz wyszukiwał, będziesz to robił pod własnym nazwiskiem, a nie anonimowo (tylko proszę nie rozpoczynaj dyskusji na ten temat(z pewnością już takie były) - potraktuj to jako luźne stwierdzenie).

Cytat
Rewelacyjna rzecz, własnie jakiś czas temu czegoś takiego potrzebowałem smile.gif Ponadto działa to nadspodziewanie dobrze. Znajduję po miniaturce oryginał, podobne, ect. Ciekawe jak sobie z ludźmi radzi.

Osobiście nie potrzebowałem jeszcze używać. Pobawiłem się mimochodem i pomyślałem, że całkiem fajne.
melkorm
A ja jestem zainteresowany, Facebook ssie tym że wrzucając coś na tablicę widzą to wszyscy, a na cholerę mój szef ma widzieć moje fotki z koncertu, albo innego wydarzenia?

Jeżeli będzie spoko to się przerzucę bo na Fb zrobił się mega śmietnik, a nawet dodatki ukrywające te wszystkie pytania/appsy/wszelkiego typu bzdury czasem nie ogarniają tego syfu wink.gif
Hpsi
Cytat
A ja jestem zainteresowany, Facebook ssie tym że wrzucając coś na tablicę widzą to wszyscy, a na cholerę mój szef ma widzieć moje fotki z koncertu, albo innego wydarzenia?
możesz ustawić filtr i pokazywać tylko tym którzy chcą ^^
Ja także oczekuje na google+
sweter
Jakby ktoś posiadał jedno zaproszenie na zbyciu to ja również nie pogardzę smile.gif
nospor
Cytat
W kilkadziesiąt godzin po udostępnieniu Google+ w zamkniętych testach „na zaproszenie” zainteresowanie jest tak duże, że serwis ma kłopoty wydajnościowe, a Google wstrzymał rozdawanie kolejnych zaproszeń.
hwao
Udało mi się uzyskać dostęp, jak by ktoś chciał zaproszenie to proszę o email na PW (koniecznie *@gmail.com).

Chwilę się pobawiłem całością i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i facebook nie powinien czuć się już tak pewny, Google+ to naprawdę dobra konkurencja. Interfejs "nowo webowy", dużo przeciągania, ładnych prostych (a przede wszystkich nie przeszkadzających) animacji. Grupowanie użytkowników w kręgi, możliwe pisanie na wall'u do wszyskich lub wybranych kręgów, możliwość dołączenia do wpisu swojej lokalizacji, ect ect. W dodatku całość spięta z innymi usługami google.

Po pracy się dokładniej przyjrzę całości.
kwiateusz
Kręgi są jak dla mnie po prostu genialnym rozwiązaniem, wreszcie prosto i łatwo można określić gdzie dana wiadomość czy zdjęcie ma trafić
batman
Bawię się tym dobrych kilka godzin i działa jak ta lala. FB powinien się bać smile.gif
Hpsi
yh chciałbym zaproszenie, chciałem wysłać pw biggrin.gif ale mam zablkowane ^^
---
edit dobra dorwałem się troszkę inaczej do tego ^^
yevaud
google wlasnie dalo ciala marketingowo podobnie jak przy buzz i wave smile.gif nie ucza sie na bledach, nie pojmuje tego

znow masa osob wejdzie, sproboje zaprosic znajomych ale nie bardzo bedzie sie dalo, wiec pobawia sie okrojonymi opcjami - dodatkowo okrojonymi poprzez brak spolecznosci, znudza sie i pojda. Przez dluzszy czas nie wroca bo po co, nawet jak ktos im wysle pozniej zaproszenie.

Serwis spolecznosciowy niespecjalnie kogos zacheci jesli "chwilowo" nie da sie tam tworzyc spolecznosci smile.gif Promowanie poprzez system "zaproszen" dla wybrancow bylo swietne dla maili, ale dla serwisow ktore z definicji potrzebuja masy krytycznej zeby w ogole ruszyc to strzal w kolano.
batman
Sądzę, iż osoby kupujące zaproszenia na eBayu nie zgodzą się z Tobą.
yevaud
@batman tez sadze, ze sie nie zgodza smile.gif ale do wave tez kupowali..

moze troche rozwine wink.gif
serwisy spolecznosciowe potrzebuja, zeby nowi uzytkownicy ktorzy wchodza, mieli juz tam jakas swoja "podstawke'. Kogos do kogo moga napisac, kogo moga zaprosic itp
Jesli serwis rozwija sie standardowo, wtedy
1. osoby ktore wchodza i nie maja znajomych, albo wychodza i na jakis czas serwis przestaje ich interesowac, albo zostaja "power userami" - zapraszaja innych tak dlugo az wokol nich zbuduje sie krag znajomych ktory bedzie sie poszerzal. Power userzy to to co nas interesuje smile.gif
2. osoby ktore sa zapraszane przez innych znajomych, zostaja wtedy gdy wystarczajaca liczba "innych" znajomych poza zapraszajacym juz tam jest, wtedy moga wejsc z nimi w interakcje.

w momencie gdy wprowadzasz ograniczenia na zaproszenia zaklucasz caly proces i wtedy
1. userzy ktorzy zostaliby power users, nie moga sie zrealizowac wiec wychodza i na jakis czas zapominaja o serwisie (co jest tragedia, nie ma userow ktorzy byliby szkieletem!)
2. osoby zaproszone bardzo zadko widza wystarczajaca liczbe innych znajomych ktora sprawilaby ze serwis spolecznosciowy jest interesujacy, wiec w wiekszosci tez wychodza

dodatkowo gdy masz standardowy serwis spolecznosciowy, rozwija sie on "wszerz", jedni zapraszaja drugich i "pajeczyna" powiazan sie rozszerza. W momencie gdy robisz to samo za pomoca reklamy i marki, masz oderwane grupki lub oderwanych pojedynczych userow ktorzy wchodza zeby zobaczyc co i jak, ale nie sa jeszcze czescia "pajeczyny".

Co z tego ze wejdzie 5*10^6 userow w ciagu doby, skoro efektem beda tylko enklawy znajomosci zamiast ladnego grafu polaczen smile.gif wiekszosc z tych osob przez dlugi czas juz tam nie wroci.
batman
Nie ma to jak parcie na szkło smile.gif A wystarczy tylko odrobinę poszukać smile.gif
hwao
Pewnie jak otworzą dla wszystkich to zrobią wredną aplikację "Przenieś się z facebooka" która roześle wszystkim znajomym zaproszenia wink.gif

Generalnie ta prezentacja i tak miała być dla ograniczonej liczby osób i tak jest - większość użytkowników internetu to nie są informatycy, a wśród tej grypy nawet wiele osób nie słyszało o google+
bim2
Ja z bratem mam, jakiś bug jest że można zapraszać innych ;P
O$iek
Każdy może... i zaczynam myśleć powoli, że to nie bug. Chcecie powiedzieć, że Google się nie kapnęło chociaż pisano o tym już na wszystkich blogach i vortalach IT? Wątpię.
kwiateusz
Jedne co mnie zastanawia w tych kregach to to, że jeśli zrobimy jakiś krąg powiedzmy z dzisiejszego spotkania i coś tam powrzucamy to musi on zostać na wieki bo usuwając go znajomi traca dostęp do treści. Zdaje mi się że po jakimś czasie każdy będzie miał tych kręgów tyle że będzie można się łatwo zgubić, chyba że nie do końca rozumiem istoty ich działania. Ktoś już ogarniał temat bardziej?
hwao
http://www.google.com/support/profiles/bin...;answer=1254208

z tego co ja rozumie jak usuniesz krąg to informacje zostają ale nie można tam już nic edytować
kwiateusz
Cytat
(..)będzie widoczne tylko w Twoim strumieniu i na karcie Wpisy w Twoim profilu.
i przy usuwaniu jest
Cytat
Wszystko, co wcześniej udostępniłeś osobom z tego kręgu, nie będzie już dla nich widoczne, chyba że udostępniłeś to też innemu kręgowi, do którego te osoby należą. Wszystko udostępnione wyłącznie w tym kręgu stanie się prywatne (widoczne tylko dla Ciebie). Jeśli to jedyny krąg, który łączy Cię z daną osobą, nie będziecie już ze sobą połączeni. Ostrożnie: tej czynności nie można cofnąć.

Co imo skutkuje tym że tylko ja widze i tylko to co ja wrzuciłem
hwao
Faktycznie dziwne zachowanie, ciekaw jestem co się stanie jak dodam sobie 50 kręgów... :-) A potem będę chciał dodać notkę która będzie widoczna powiedzmy w 20'stu :-)

Chyba jest jakiś tam mechanizm "ukrywania" ostatnio nie używanych kręgów, przez to problem znika bo po prostu są "zawinięte" i tylko widzisz te które ostatnio używałeś. Przejrze potem z ciekawości "forum dyskusyjne" z propozycjami użytkowników, może znajdę jakieś info odnośnie kręgów.
batman
Cytat(hwao @ 1.07.2011, 22:09:26 ) *
Faktycznie dziwne zachowanie, ciekaw jestem co się stanie jak dodam sobie 50 kręgów... :-) A potem będę chciał dodać notkę która będzie widoczna powiedzmy w 20'stu :-)

Możesz wysłać wiadomość do dowolnej ilości kręgów. W prawym górnym rogu masz takie coś jak "Udostępnij". Możesz wskazać do jakich kręgów chcesz wysłać wiadomość.
Spawnm
Hmm wydaje mi się dziwnym fakt że każdy może mnie dodać do swojego kręgu bez mojej zgody.
W przyszłości może to zaowocować kontami 1000+ niby znajomych do rozsyłania spamu.
Brak tutaj możliwości zrobienia kręgu publicznego/otwartego jak grupy z tablicami na fb,
utrudni to poznawanie nowych osób o podobnych zainteresowaniach.
rzymek01
a można utworzyć sobie krąg prywatny/zamknięty coś a'a grupa zamknięta na facebooku?
kwiateusz
Ale co z tego że ktoś Cie doda do swojego kręgu? Ty dostajesz tylko info o tym, żadnych jego wpisów w strumieniu nie widzisz, dopiero jak go dodasz do jakiegoś swojego kręgu to zobaczysz co pisał, więc gdzie tu pole do spamu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.