Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Drukowanie obrazka - pomocy !
Forum PHP.pl > Forum > PHP
peja1990
Witam.
Czy zna ktoś funkcję PHP lub sposób w jaki można by było wydrukować dynamicznie wygenerowany obrazek.
Konkretnie chodzi o drukowanie kodu kreskowego dynamicznie wygenerowanego przez system.
Kod kreskowy ma być drukowany przez drukarkę termiczną ale to już szczegół.
Czy jedynym sposobem jest generowanie PDF'a ?
Chciałbym mieć osobny plik, w którym wygeneruję obrazek + ew. treść po czym klikając w odsyłacz bez przejścia do wygenerowanego pliku drukowana zostaje wygenerowana zawartość pliku.

Bardzo proszę o pomoc.
Za każdą odpowiedź daję POMÓGŁ !
Serdecznie pozdrawiam.
by_ikar
http://lmgtfy.com/?q=drukowanie+strony
peja1990
Ohh my god ! WTF ? Widzisz tam jakieś 'przyjazne' linki/odpowiedzi na moje pytanie ?!
Myślisz, że nie szukałem ?! ;/
by_ikar
No wiesz, ja wpisałem w google "drukowanie strony" i już pierwsze wyniki mi odpowiedziały, że mogę użyć JS, do ostylowania tylko do druku mogę użyć dodatkowego arkusza styli i tym podobne. Więc nie wiem w czym ty widzisz problem? Chociażby 3 link w wynikach wyszukiwania u mnie: http://webmade.org/porady/drukowanie-strony-js.php

EDIT: nie pomyślałem, że nie każdy jest tego świadom.. Otóż, php jest językiem server side i z poziomu php nie jesteś w stanie jakoś specjalnie oddziaływać na przeglądarkę, to jest na jej zachowanie, jak chociażby otworzenie zupełnie nowego okna, od tego jest javascript który działa po stronie przeglądarki dzięki czemu można np włączyć drukowanie.
peja1990
Uwierz, mi że korzystałem z tej funkcji i nic. To nie jest efekt, którego oczekuję i który opisałem w temacie.
Co mi da to, że użyję dodatkowego arkusza stylu jak plik jest include'owany poprzez główny index ?
by_ikar
Kod
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
</head>
<body onload="print();">

</body>
</html>

Zapisz sobie na dysku i powiedz mi czy wyskakuje ci okno wydruku.
peja1990
Mistrzu, jak już to window.print(); biggrin.gif
by_ikar
Cytat(peja1990 @ 4.07.2011, 11:53:17 ) *
Mistrzu, jak już to window.print(); biggrin.gif

Skoro wiesz lepiej, to po co się pytasz? Z mojej strony EOT.
peja1990
Takie podstawy znam wink.gif
To i tak nie jest rozwiązaniem mojego problemu, ale już sobie poradziłem biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.