Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edytory WYSIWIG JQ/JS są do bani.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Rid
Tak jak w temacie.Z tego co zauważyłem,większość tych edytorów opartych o JS lub JQ używa przycisku(buttonu) image do załadowania obrazka,tylko się pytam po co-przecież to bezsensowne,można przecież ,każdy obrazek załadować metodą przeciągnij i upuść.A co z osobami ,którzy nie chcą obrazków w edytorze,filtrowanie tagów w większości mi znanych
wysiwig edytorów jest tak niedopracowane,że mogłoby w ogóle ich nie być.
Używam u siebie eltre ,daje deny tag-img ,robię echo(u siebie response write) na obiekt i pięknie obrazek mi się ładuję na
całą stronę mimo że tag został uznany z niedozwolony.
Poza tym ,generowanie szeregu tagów w edytorze(spany/divy/htmle/iframe )itp ,istny bałagan w kodzie źródłowym.

Ale odchodząc lekko od tematu ,sprawdziłem parę edytorów wysiwyig opartych o technologię silverlight i flash,i stwierdziłem
że są o dużo lepsze,nie generują tyle śmieci,nie dopuszczają do metod drop and drag,przycisk ładowania obrazków ma sens.

Co o tym sądzicie ,czy ktoś używał flashowych albo silverlighta edytorów?questionmark.gif

PS.Jak spojrzałem na cenę edytora wysiwyg w technologi silverlight to mi oczy prawie z orbit nie wyleciały-za licencję 1-5 komputerów wołają 900$ to ponad 2tyś zł-jakby ktoś chciał.
nospor
Łączymy się z Tobą w bólu... wink.gif

Już ci lepiej? Skoro się wyżaliłeś to chyba powinno już być lepiej? Mi tam wylanie żalów pomaga smile.gif
Rid
To nie były ,żale tylko moje spostrzeżenia.
Cenę podałem ,gdyż technologia ta jest w cenie:) i musi chyba być dobra,
nie mogę jakoś znaleźć freeware edytora we flashu, albo w silverlight.
nospor
Ale ja mówiłem o żalach odnośnie js. na offtopową część twojego posta (sam napisales ze odchodzisz od tematu) odnośnie flasha, w ogóle nie patrzyłem smile.gif

Cytat
tylko moje spostrzeżenia.
Ale co to za spotrzeżenia, jak rzucasz hasłem "większość edytorów"... Podaj przykłady czy coś konkretniejszego.

np. Ja zaraz założe temat, jak to większość użytkowników się żali bez powodu, choć tak naprawdę mam na myśli tylko jednego wink.gif (taki żarcik wink.gif )
Rid
Cytat
Ale co to za spotrzeżenia, jak rzucasz hasłem "większość edytorów".
-No dobra poprawię się- wszystkie edytory wysiwyg js jq-nie chciałem być okrutny wink.gif .
nospor
EEeee, nie wierzę, że przejrzałeś wszystkie edytory napisane w js czy też przy pomocy jquery.
melkorm
google - elrte + elfinder - spróbuj, a pokochasz.
Rid
Cytat
google - elrte + elfinder - spróbuj, a pokochasz.

Przecież,ja to obecnie mam:)
Cytat
EEeee, nie wierzę, że przejrzałeś wszystkie edytory napisane w js czy też przy pomocy jquery

Wszystkie ,które są freeware ,no i zachowują się podobnie-nie ma takich które by nie zezwalały na metodę drag and drop.

Oto edytory wysiwig w trzech różnych technlogiach.

edytor Flash:
http://www.oblius.com/projects/obedit/preview/obedit3/
edytor silverlight:
http://www.vectorlight.net/silverlight/dem...ichtextbox.aspx
edytor jq/js:
Popularny TinyMCE:
http://tinymce.moxiecode.com/tryit/full.php

I teraz Panowie przeciągnijcie jakiś obrazek w pole edycji a zobaczycie różnice,zobaczcie w kodzie źródłowy co generuje edytor.
I mogę ze stanowczością stwierdzić tak jak w temacie.
Chyba jedynym minusem edytorów flash jak i silverlight ,jest ich konfigurowalność.
emajl22
a zna ktos moze jakis PROSTY edytor wysiwig w js, ktory ma juz sobie mozliwosc uploadu obrazkow? szukalem po necie ale jedynie co znalazlem to wtycznki to gigantow tj tinymce czy ckedtior. potrzebuje cos bardzo prostego z podstawowymi tagami
luckyps
Cytat(Rid @ 27.07.2011, 14:23:14 ) *
edytor jq/js:
Popularny TinyMCE:
http://tinymce.moxiecode.com/tryit/full.php

I teraz Panowie przeciągnijcie jakiś obrazek w pole edycji a zobaczycie różnice,zobaczcie w kodzie źródłowy co generuje edytor.
I mogę ze stanowczością stwierdzić tak jak w temacie.
Chyba jedynym minusem edytorów flash jak i silverlight ,jest ich konfigurowalność.

Przeciagnalem obrazek do tinyMCE i zadnyc smieci nie zauwazylem... oprocz tego, ze w tagu img jest jego kod zrodlowy w miejscu sciezki.

Chyba ze masz na mysli jakies inne smieci...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.