Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sesja i wylogowanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
olszakpawel
Witam wszystkim i z gory uprzedzam ze czytalem inne posty ale nie moglem znalezc tego co mnie interesuje , a byc moze jestem za glupi zeby zrozumiec. A wiec pytam. Mam systemlo logowania i wszystko dziala ok, ale chcialbym zrobic opcje ile jest aktualnie zalogowanych ludzi i to tez jest latwe tylko zastanawia mnie jak wylogować kogos jak zamiast przycisku wyloguj zamknie on po prostu okno przegladarki.
Powiedzmy ze kazdy kto sie loguje dostaje zostaje ustawiony w tabeli jako online i jak nacisnie wyloguj zostaje odznaczony, a jak mam odznaczyć jezeli ktoos poprostu zamknie przegladarke(jak wykryc ze ktos zamyka przegladarke i czy mozliwe jest wykonanie wtedy jakies akcji??
i500
HTTP jest protokołem bezstanowym. W bazie danych zapisujesz jedynie informacje o tym czy użytkownik jest zalogowany, czy też nie. Możesz dodać kolumnę zawierającą czas ostatniej aktywności na stronie, na jej podstawie obliczyć ilość użytkowników odwiedzających stronę w określonym przedziale czasowym. Przykładowe rozwiązanie znajdziesz pod adresem http://www.webdesign.org/web-programming/p...users.8622.html .
zamper
Javascript ma takie zdarzenie które się wywołuje gdy się zamyka stronę.
luniak
tyle że zdarzenie "OnClose" nie zawsze działa poprawnie smile.gif
co prawda teoretycznie da się wysłać np zapytanie ajaxem zeby wylogowac usera a w tym czasie wywalic mu alerta tongue.gif ale jak psiałem nie nawszsykich przeglądarkach i nie zawsze działa to poprawnie smile.gif najłatwiej będzie jak poczytasz o cookies i np nadajesz przy logowaniu cookie ktore umiera po zamknięciu przeglądarki.

Dodatkowo tak jak było napsaine możesz trzymać w bazie czas ostatniej aktywności i jeżeli następna nasąpi np po 5 min od osttatniej [czyli user 'afczy' tongue.gif] poprostu wylogowujesz go tzn gdy próbuje odswieżyć strone twój skrytp go wylogowuje ponieważ przekroczył czas bez aktywnośći smile.gif
olszakpawel
ok dzieki wszystkim:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.