Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] listy zależne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
unsec
Po 2-ch dniach walki z googlami, przerzuceniem całej sterty mozliwych rozwiązań wciąż, niestety jestem w punkcie wyjścia. Cóż, pewnie głowa już nie ta, choć zapewne rozwiazanie jest w zasiegu ręki albo dopiero co przeoczone.

Potrzebna mi jest pomocna dłoń (pewnie bardziej niż mniej) w takim zagadnieniu.

1. najlepiej gdyby całe zagadnienie można zamknąć w jednym pliku (plus oczywiście ew. podłączane niezbedne biblioteki). Działanie bez przeładowywania strony (czyli zapewne js albo ajax).
2. potrzebne są 3 listy powiązane pobierające dane z trzech różnych tabel bez wzajemnych powiazań (tabele oczywiście)
3. wynikiem końcowym jest zmienna z trzeciej listy będąca podstawą do odczytu konkretnej tabeli

wszystkie znalezione rozwiązania bazują na wzajemnych powiązaniach pomiędzy danymi w tabelach a u mnie tego właśnie nie ma.
U mnie wygląda to tak
1. lista pierwsza - wybieramy rok np. 2011
w najgorszym przypadku możemy pominąc ten etap bo wypisze po prostu lata np. od 2000 do 2011 i bedzie można sobie kliknąc ale tak czy owak w efekcie musimy przekazać wybrany rok do późniejszego wykorzystania.
2. lista druga - wybierana jest nazwa pastwa z tabeli zawierajacej nazwy państw i przyporządkowane im kody ($kod państwa przekazana jest do listy trzeciej)
3. lista trzecia - używamy tu zmiennej $rok i zmiennej $kod_państwa aby odczytać wybrane nazwy tabel z bazy danych zawierające w swoich nazwach te dwa elementy

w efekcie w trzeciej liście wyświetlają nam się wybrane nazwy tabel z bazy i użytkownik może wybrać szukaną nazwę i pobrać do wyświetlenia (w tym samym dokumencie) np. spis id w tabeli co umozliwi odczytanie konkretnych rekordów.

(po drodze muszę jeszcze nazwom tabel w bazie (nazwom bardzo schematycznym) przyporządkować właściwe 'ludzkie' nazwy ale z tym chyba sobie dam radę)

o ile dobrze to sobie poukładałem to mamy tak
-----------------------------------------------
select * from rocznik
lista rocznik
select * from państwo
lista państw
show tables from
// (z zadanym warunkiem) i zapewne z podmianką nazw tabel ze 'schematycznych' na 'opisowe' z wykorzystaniem tzw. kodu pomocniczego
lista nazw tabel // z uwzglednieniem rocznika i kodu państwa

i tu pewnie onChange
i odczyt konkretnej wybranej tabeli z bazy
-----------------------------------------------
nazwa schematyczna tabeli tp:
112-1045-2011 gdzie 112-państwo X, 1045-kod pomocniczy, 2011-rocznik 2011
nazwa opisowa to
'ala ma kota'

Uff, ale się rozpisałem.
odczyt z bazy mam, czytanie z tabeli i czytanie nazw tabel z bazy mam. Potrzebne mi są konkretne wskazówki co do przekazywania zmiennych z jednej rozwijanej listy do drugiej.

Wiem że alergią reagujecie na opier***cych się ale albo pogoda nie ta albo wiek nie ten i nie za bardzo mogę to sobie poskładać.
dzięki za ew. pomoc w temacie.
pzdr
Hpsi
Może to ci sie przyda, bo podejrzewam ze problem jest z samym zczytaniem tabel

1. SHOW TABLE FROM NAZWA_BAZYDANYCH LIKE "%%$rok%%$kod_panstwa%%

Oczywiście to z założeniem ze masz to na zasadzie stringROKstringKODPANSTWAstring

ogólnie schemat myślenia masz dobry smile.gif

Cytat
Wiem że alergią reagujecie na opier***cych się ale albo pogoda nie ta albo wiek nie ten i nie za bardzo mogę to sobie poskładać.

Owszem, ale tym postem poinformowałeś dość dobrze iż przemyślałeś ten temat i kombinowałeś już nad tym wink.gif
unsec
co do odczytu nazw tabel to dokładnie użyłem

1.  
  2. $table_code = 'v_c_ei_' .$country_code. '_%' .$year;
  3.  
  4. $STH = $DBH->query("SHOW TABLES LIKE '$table_code'");

// już widzę że trzeba to zmienić bo przy podmianie nazw będę miał do dyspozycji '_1045_' a nie oczekiwane '1045' smile.gif )

co umozliwia mi wylistowanie wszystkich tabel przypisanych do danego państwa na rok 2011, czyli generalnie to mam w miarę opanowane.

Mój problem to realne przekazanie zmiennych z listy do listy.

thnks i serdecznie pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.