Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Zanikający background
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gregi1
Mam problem chodzi mianowicie o to, że wyświetla mi się jakiś dziwny background w prawym sidebarze.

Jak lewa strona jest krótka to jest ok, ale jak już jest dluższa i prawy sidebar się kończy w pewnym momencie to wyświetla się pod nim dziwne tlo i nie mam pojęcia z czego to jest tlo i jak moge je przykryć takim jakie jest ustawione w prawym sidebarze.

Mam nadzieję, że mi ktoś pomoże.

Adres stronki z przykladem:
http://dev.typowyfacet.pl/2010/06/18/hello-world/#comments
mortus
Jest to po prostu background ramki (<div>) o identyfikatorze #frame. CSS z Twojej strony:
  1. #frame {
  2. background-image: url("images/main.jpg");
  3. background-repeat: repeat-y;
  4. margin: 0 auto;
  5. padding: 0;
  6. text-align: left;
  7. width: 1024px;
  8. }

Zobacz jak wygląda plik main.jpg z katalogu images.
gregi1
Dzieki faktycznie, myslalem ze podpiałem tam inne tlo.

I jeszcze jedno pytanie, w FF zawsze strona jest odsunieta od gory, przy ustawieniu margin na auto, aby tez byla odsunieta po bokach rowno. Na gorze jest tlo ktorego nie powinno byc. Moj obrazek header'a ma juz kawalek koloru aby strona nie zaczynala sie od samej gory. Jak to poprawić w FF bo np. w Safari wyglada ok.
mortus
Ja nie mam żadnego dodatkowego odstępu. Kod CSS:
  1. #header {
  2. background-image: url("images/header.jpg");
  3. height: 275px;
  4. margin: 0 auto;
  5. padding: 0;
  6. width: 1024px;
  7. }

Wysokość obrazka jest równa wysokości elementu #header i ma 275px. Możesz ewentualnie zmanipulować troszkę wysokość i pozycję tła, np.:
  1. #header {
  2. background-image: url("images/header.jpg");
  3. background-position: center bottom;
  4. height: 250px;
  5. margin: 0 auto;
  6. padding: 0;
  7. width: 1024px;
  8. }
gregi1
No własnie wyświetlanie powinno się zacząć od obrazka headera, a FF jeszcze dodaje jakiś swój odstęp.

Na obrazku to o co mi chodzi.

mortus
U mnie tego nie ma w FF, IE8 i Google Chrome.

Uploaded with ImageShack.us

Wyczyść cache, może to jakaś zaszłość. Oczywiście chodzi mi o cache przeglądarki. Ewentualnie zainstaluj sobie Firebug'a dla Firefox'a i prześledź kod HTML i CSS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.