Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polski, Cyrylica i Amerykański Windows 7
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
grywalny
Czemu ludzie którzy tworzą wszystkie edytory to kompletni debile? Czemu bez problemu każda nawet najgorsza przeglądarka potrafi wyświetlić mi cyrylicę, japoński, chiński, polski, WSZYSTKO, w każdej możliwej czcionce BEZ ŻADNEGO PROBLEMU. A edytor? Oczywiście k[beeep] nie bo nagle się okazuje, że się nie da co byś nie zrobił. Wszystkie opcje możliwe w pajączku i phpdesginer próbowałem. WSZYSTKIE. Po prostu się nie da odczytać cyrylicy i koniec. Jedyne czego nie próbowałem to przełączenia lokalizacji w panelu sterowania ponieważ kazali mi zrestartować komputer. Taka opcja w ogóle nie wchodzi w grę ponieważ będę musiał teraz pisać w wielu różnych językach i będę potrzebował przełączać miedzy nimi non stop.

Czy jest jakiekolwiek tego roziązanie? Jakiś edytor napisany może dla odmiany przez kogoś mądrego? Albo może jakaś opcja w windows? Bardzo proszę o pomoc.
pedro84
W Notepad++ próbowałeś?
grywalny
Cytat
W Notepad++ próbowałeś?

Tak. Przełączyłem kodowanie na windows-1251 i oczywiście nici.
Pawel_W
ja jakoś mogę normalnie pisać cyrylicą w notepad++ (kodowanie utf8 bez bom)
Zyx
Łohoho, cieszę się, że sobie zmieniłeś kodowanie na Windows-1251, ale chyba musisz jednak poczytać sobie czym kodowania są. Guzik Ci z niego przyjdzie, jeśli używany font nie ma rosyjskich glifów. Kodowania ośmiobitowe po prostu zmieniają przyporządkowanie glifów do kodów z przedziału 128-255, natomiast reprezentacja binarna się nie zmienia.
grywalny
Cytat
ja jakoś mogę normalnie pisać cyrylicą w notepad++ (kodowanie utf8 bez bom)

może i pisać bym mógł, nie próbowałem. Niestety nie umiem pisać po rosyjsku ale też nie potrzebuję. Muszę mieć możliwość otworzenia, kopiowania i zapisywania gdzie indziej. Ale jak otwieram plik z cyrylicą edytorem to nie wyświetla się dobrze mimo, że wyświetla się perfekcyjnie jak otworzę ten sam plik w przeglądarce.
Cytat
Łohoho, cieszę się, że sobie zmieniłeś kodowanie na Windows-1251, ale chyba musisz jednak poczytać sobie czym kodowania są. Guzik Ci z niego przyjdzie, jeśli używany font nie ma rosyjskich glifów. Kodowania ośmiobitowe po prostu zmieniają przyporządkowanie glifów do kodów z przedziału 128-255, natomiast reprezentacja binarna się nie zmienia.

To świetnie a czy wiesz jak mi pomóc? Wiem, że na 100% mój courier new ma cyrilice i verdana ma cyrylice ponieważ dokładnie te same czcionki pięknie pokazują mi TEN SAM plik z rosyjskimi znakami jak otworzę go w przeglądarce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.