Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] System rezerwacji - terminarz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
leewang
Hej

Muszę zrobić pewien system rezerwacji. Nie wiem czy dobrze myślę, więc proszę Was o ewentualne poprawki.

W bazie danych chciałbym stworzyć tabelę klient o następujących danych: id_klienta, imie, nazwisko, start_rezerwacji, koniec_rezerwacji. Ewentualnie tabela klient zawieralaby id_klienta i jego dane a tabela rezerwacja dane rezerwacji, to już kwestia mniej istotna.

Teraz zastanawiam się jak zrobić wyświetlanie kalendarza żeby można było wyświetlić wpisy z bazy danych i nanieść je na kalendarz, utrudnieniem jest możliwość rezerwacji na daną godzinę a nie tylko dzień.

Bo z dodawaniem rezerwacji raczej poradziłbym sobię rozwiązaniem że ktoś wybiera z paska wyboru od której do której godziny chce dokonać rezerwacji. Rezerwację można robić co pół godziny.

Jak radzicie mi rozwiązać ten problem? Proszę Was o pomoc, bo nie mam pojęcia jak poradzić sobie z wyświetleniem kalendarza.

Pozdrawiam
Kamil Rybczyński
Zobacz na istniejące już rozwiązania, np. na Rezervante.pl

Wybierasz godzinę, a potem usługę która definiuje czas jej trwania. Na tej podstawie tworzysz czas trwania rezerwacji.
leewang
Bardzo fajne, coś takiego bym potrzebował, może być uproszczone. Potrzebuję to na zaliczenie projektu dlatego nie mogę dać gotowca. Może znacie jakieś skrypty które pomogą zrealizować podobny (może być dużo mniej rozbudownay byle był jakiś system rezerwacji) kalendarz?

Nikt mi już nie pomoże ? sad.gif
Daiquiri
Hmm, możesz zrobić własny kalendarz i wyświetlanie w tym stylu:

O ile dobrze rozumiem Twój problem smile.gif. Skoro wiesz jak zrobić resztę, to pozostaje Ci tylko kwestia wyświetlania.
leewang
Możecie mi napisać bo nie mogę sobie poradzić z wyświetleniem rekordu z bazy danych...

cały czas wyświetla mi albo komunikat Resource ID 5 albo nic...

Za każdym razem możliwe będzie wyświetlenie tylko jednego rekordu i chciałbym go zapisać w zmiennej.

Robiłem to między innymi tak, ale nie działa:

Kod
$query = "SELECT godziny FROM rezerwacja where id_instr='$id_instr' and samochod='$samochod' and dzien='$dzien' and miesiac='$miesiac' and rok='$rok'";
$r2 = mysql_query($query);
tashal
A czy zna ktoś system rezerwacji rescal ? Tzn szukam opinii, gdyż ceny mają nie zbyt wygórowane i chciałem wiedzieć czy to działa. Bardzo bym prosił o informacje na ten temat.
Karl
Dla małych agentów chyba najbardziej elastyczny jest system TOM produkt Synerway, pod kątem graficznym i intuicyjnym przoduje nad innymi systemami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.