Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Problem z kodowaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stryX
Witam,
Mam niemały problem z kodowaniem. Otóż zacząłem sobie pisać amatorsko prosty systemik ala cms. Wszystko niby było w porządku, do czasu zmiany hostingu (przenoszenie strony oraz bazt danych).

Nie wiem jak to jest, ale nim przeniosłem stronę na drugi hosting - wszystko wyświetlało się bezbłędnie, chociaż zaglądając w bazę danych przez phpmyadmina były krzaki w tekscie. Co najlepsze, jeśli poprawiłem te krzaki w phpmyadminie (w bazie już tekst był z polskimi znakami), to na stronie poprawiony tekst zaczął się wysypywać. Jak poprawiłem ten sam tekst za pomocą mojego pseudo edytora w php - znowu krzaki w bazie danych, na stronie nie.
Używam kodowania utf-8 (zarówno w bazie danych jak i w html meta). Kodowanie (pliki php) tworzę w Notepad++ z kodowaniem UTF-8 bez BOM.

Ps. Przy przenoszeniu bazy na nowy hosting, strasznie krzaczy, już nie wiem co robić...
darko
Bożeeee, nauczcie się czytać przypięte wątki: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=11...t=0&start=0 temat poruszany i wałkowany tysiące razy (dosłownie).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.