Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ustawienia jezykowe przegladarki, flashvars
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gokuf1ghter
Mam problem z odczytaniem wersji jezykowej przegladarki. Napisalem sobie stosowny kod AS3, ktory zczytuje parametry LoaderInfo. W standardowym pliku html, w ktorym sie osadza flash, mam cos takiego:

Kod
<body>
<?php

$jezyk = substr($_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'], 0, 2);

?>
...........
<?php echo("<param name=\"flashvars\" value=\"lang = ttt\"   /> "); ?>

Jezeli napisze bez kodu php <param name="flashvars" value="lang = ttt" />
wsio dziala, natomiast z php nie dziala nic:/ Jakies sugestie? Może najlepiej stworzyć osobna klase php, tylko jak z takiej klasy wyslac zmienne do LoaderInfo? :/

jak napisze tak:
Kod
<param name="flashvars" value="lang = <?php echo($jezyk = substr($_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'], 0, 2)); ?>" />

wyskakuje to co jest po znaku = czyli <?php echo..... zamiast ustawien jezykowych przegladarki:/ Plik wrzucam na serwer i odpalam plik html. Serw obsluguje kod php.
wizu
Pierwsza sprawa:
Cytat
Plik wrzucam na serwer i odpalam plik html. Serw obsluguje kod php.

Żeby plik był zinterpretowany jako php, jego rozszerzenie musi być ustawione jako .php (np. index.php)

Druga sprawa, zmienna jest Ci tutaj raczej niepotrzebna:
  1. <param name="flashvars" value="lang = <?php echo substr($_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'], 0, 2); ?>" />
gokuf1ghter
Dzieki za podpowiedz :-)

Zmienilem wedlug twojej porady i fakt dziala. Kiedy we flashu zrobie sobie pole textowe i przypisze ta zmienna do owego pola to wyswietla mi na ekranie napisa: pl. Jest jednak inny problem. Zrobilem sobie 2 pliki xml z dwiema wersjami jezykowymi. We flashu mam taki oto prosty kod:

Kod
var myFlashVar:String;
var varName:String;
var paramObj:Object = LoaderInfo(this.root.loaderInfo).parameters;
for (varName in paramObj) {
    myFlashVar = String(paramObj[varName]);
}
if (String(myFlashVar) == "pl") {
    _xml = new XmlLoader("libs/xml/polLang.xml");   //<< if browser setting is pl, load xml with text in polish else load text in eng
}else {
    _xml = new XmlLoader("libs/xml/engLang.xml");
}

Niestety, pomimo moich ustawien przegladarki na jezyk polski, zawsze laduje mi sie xml z angielska wersja jezykowa:/ Jezeli zmienna myFlashVar wyswietle w polu textowym, pojawia mi sie na ekranie napis pl. Moze jest tam jakas spacja albo niewidzialny znak? Jest na to jakas metoda?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.