boro11
25.08.2011, 20:21:20
Witam ostatnio dodałem do swojej strony możliwość płatności używając internetowych banków tj. PayPal oraz AlertPay.
Przy zamówieniu można wybrać sobie co się chce kupić. Kod samego formularza/buttonu wygląda następująco:
<form method="post" name='asd' action="https://www.alertpay.com/PayProcess.aspx">
<input name="ap_purchasetype" value="service" type="hidden">
<input name="ap_merchant" value="money@refbackbank.com" type="hidden">
<input name="ap_itemname" id='aaa' value="Emerald - 5$" type="hidden">
<input name="ap_description" value="<?=$_SESSION['login']?>" type="hidden">
<input name="ap_currency" value="USD" type="hidden">
<input name="ap_returnurl" value="https://refbackbank.com/" type="hidden">
<input name="ap_quantity" value="1" type="hidden">
<input name="ap_amount" id='bbb' value="5" type="hidden">
<input type="image" src="https://refbackbank.com/images/alertpay.jpg" border="0" name="submit" alt="AlertPay">
</form>
Jak mogę dodać do tego żeby przy zamówieniu (kliknięciu w button) dodała się również informacja do bazy danych ze szczegółami zamówienia?
CuteOne
26.08.2011, 06:19:24
Poczytaj o onsubmit i ajax
Cytat(CuteOne @ 26.08.2011, 07:19:24 )

Poczytaj o onsubmit i ajax
A co jeśli JS będzie wyłączony?
Zrób formularz z przekierowaniem do swojego pliku po czym z niego wyślij dane na stronę płatności i do bazy.
CuteOne
26.08.2011, 06:33:14
Olewam takich ludzi jak chcą być masochistami to ich wybór
ps. tobie radze to samo

EDIT: chociaż w tym wypadku to faktycznie masz rację. zrobienie tego po stronie klienta, może spowodować duże komplikacje
Też ich olewam, ale nie w przypadku gdy chodzi o płatności
wizu
26.08.2011, 09:35:48
Myślę, że rozsądniejszym wyjście będzie tworzenie rekordu w bazie danych za każdym razem, gdy wyświetlasz formularz. Z reguły do bramki płatności musisz wysłać jakiś ciąg znaków będący niejako identyfikatorem sesji, zapisz go sobie również w bazie wraz z id klienta.
Gdy user przejdzie na stronę bramki płatności, w zależności od tego, czy zapłaci, czy nie, zostanie przekierowany z powrotem na Twoją stronę wraz z danymi w $_POST, (przekieruje na odpowiedni adres, który np. wpisałeś w panelu administracyjnym bramki płatności). Odczytujesz sobie tylko $_POST, znajdziesz tam id sesji który wcześniej podałeś, aktualizujesz sobie na jego podstawie rekord w bazie (np. zmieniasz pole status na 'Zapłacone') i masz pewność, że nie zgubisz żadnej płatności.
Cytat(wizu @ 26.08.2011, 10:35:48 )

Myślę, że rozsądniejszym wyjście będzie tworzenie rekordu w bazie danych za każdym razem, gdy wyświetlasz formularz.
Bez sensu. Niepotrzebne odpytywanie bazy. A co jeśli ktoś wyświetli formularz a nie dokona zapłaty? Lepiej wysłać zapytanie gdy faktycznie jest to podtrzebne.
wizu
26.08.2011, 14:49:35
Cytat(!*! @ 26.08.2011, 10:42:41 )

Bez sensu. Niepotrzebne odpytywanie bazy. A co jeśli ktoś wyświetli formularz a nie dokona zapłaty? Lepiej wysłać zapytanie gdy faktycznie jest to podtrzebne.
Rób jak uważasz. Jednak jeśli chodzi o płatności, lepiej mieć wszystko w logach, nawet te według Ciebie niepotrzebne dane.
A jakież to niby potrzebne dane może mi przekazać użytkownik tuż po wyświetleniu formularza, że aż muszę to sobie zapisać do bazy? Log o którym mówisz o ile już musisz zapisujesz w bazie dopiero po jakiejś akcji, szczególnie że nie wiesz jaką opcje wybierze użytkownik, no chyba że masz magiczną kulę. Twój sposób niepotrzebnie zaśmieca bazę, a logi jako takie i tak są w innym miejscu, chyba że trzymasz te płatności na yoyo czy innym home.pl
boro11
26.08.2011, 21:05:14
Cytat(!*! @ 26.08.2011, 07:23:38 )

A co jeśli JS będzie wyłączony?
Zrób formularz z przekierowaniem do swojego pliku po czym z niego wyślij dane na stronę płatności i do bazy.
Mógł byś trochę jaśniej bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem..
Chcesz aby podczas "zakupów" user wybierał sobie co chce i podczas wyboru przesyłają się dane do bazy a dopiero na następnej stronie są płatności?
CuteOne
26.08.2011, 21:14:04
<form action="skrypt_do_odbierania_danych.php" method="post">
a w Twoim pliku "skrypt_do_odbierania_danych.php" zapisujesz dane do bazy po czym wysyłasz je curlem do płatności
boro11
26.08.2011, 23:03:22
Będę musiał to chyba jednak zrobić tak jak sam to opisałem bo waszego sposobu chociaż jest pewnie o niebo lepszy niestety nie rozumiem :/
CuteOne
27.08.2011, 08:13:55
Poczytaj o cURL to zrozumiesz
CuteOne dlaczego curl?
boro11 - Twój system płatności ma zapeewne jakieś API, każdy serwis takie posiada, dzięki czemu możesz je obsługiwać.
Chodzi o to że robisz formularz, plik "jakistam.php" i w formularzu dajesz "action=jakistam.php".
W tym pliku odczytujesz dane jakie wysłałeś w formularzu i zapisujesz je sobie do bazy, po czym dzięki API wysyłasz je do serwisu z płatnościami. Ot koniec.
Tylko zabezpiecz to dobrze
CuteOne
29.08.2011, 11:21:16
Bo jest prostsze niż zabawa z API
1. Nie wiesz czy dany serwis takowe API posiada a jeszcze lepiej jak jeden posiada a drugi nie
2. Jeżeli obsługujesz więcej niż jeden bank to podwajasz / trajasz / pięciorasz (

) wysiłek na dostosowanie API do skryptu
A tak masz jedną funkcję do wysyłki i tylko zmieniasz sobie dane POST/GET

ps. dla mnie jeżeli API nie ma jakiś fajniejszych możliwości jak odbiór / wysyłka danych to jest zbędny
@up, to są jeszcze takie na rynku? Przecież właśnie po to są te wszytkie serwisy płatności żeby obsługiwać każdy bank po swojej stronie i oni dostarczają Ci API tylko do obsługi ich bebechów, nic więcej, przecież nie robisz odwołania do każdego banku po swojej stronie
CuteOne
29.08.2011, 11:30:39
Wole napisać swój skrypt niż płacić pośrednikowi prowizję...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.