Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Datepicker z 'disabled pastdates'
Forum PHP.pl > Forum > PHP
switch301
Witam, potrzebuję wyłączyć opcję wybrania wstecznej daty w datepickerze. Czytałem że trzeba użyć opcji minDate i tak też zrobiłem. Wg wielu instruktaży powinno to wyglądać mniej więcej w ten sposób:

1. <script>
  2. $(function(){$("#datepicker").datepicker({dateFormat: 'yy.mm.dd', minDate: 0 }); });
  3. </script>

ale problem w tym że przedstawiony kod nie wykrzacza aplikacji, jednak niczego nie zmienia. Ktoś ma pomysł gdzie może być błąd? Dzięki za pomoc, pozdrawiam!
tehaha
a jesteś pewny, że tam ma być zero? w dokumentacji wygląda to tak:
  1. $( ".selector" ).datepicker({ minDate: new Date(2007, 1 - 1, 1) });

poza tym chyba początek masz zły, powinno być

1. $(document).ready(function()
  2. {
  3.  
  4. $( ".selector" ).datepicker({ minDate: new Date(2007, 1 - 1, 1) });
  5.  
  6. });
switch301
bez minDate wszystko działa elegancko, także nie wiem czy kwestia rozbija się tu o zły początek, no ale zaraz to zteszczę. Poza tym w wielu tutorialach podawano, że '0' jest przez datepickera traktowane jako data obecna, stąd takie moje podejście.
tehaha
tylko pytanie czy te artykuły dotyczyły tego datepicker' z UI czy jakiejś modyfikacji, bo w sieci pełno jest modyfikacji tego skryptu, spróbuj ten drugi kod, który Ci dałem i podstaw swoje wartości do new Date()
switch301
super, dzięki, udało się. Wszystko działa, kod po poprawkach wygląda następująco:
  1. <script type="text/javascript">
  2. $(document).ready(function(){$("#datepicker").datepicker({dateFormat: 'yy.mm.dd', minDate: 0});});
  3. </script>
  4. </head>
  5. <body>

Leci 'pomógł', dzięki, pozdro!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.