Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Sprzedam] Bazę adresów e-mail ponad 3 miliony
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Sprzedam
wargone
Witam serdecznie
Mam do sprzedania bazę adresów liczącą 3 miliony maili.
(...)
Kontakt: [zmoderowane]

EDIT (blooregard): zapraszam do zapoznania się z tymi informacjami na stronie GIODO:

Czy należy zgłosić do rejestracji Generalnemu Inspektorowi Ochrony Danych Osobowych zbiór danych osób zamawiających usługę newsletter?
http://www.giodo.gov.pl/330/id_art/3529/j/pl/

oraz:

Czy można wysyłać informacje na adresy e-mail, które znajdują się w posiadanej bazie danych, bez pozyskiwania każdorazowo zgody osób, do których kierowana będzie korespondencja?
http://www.giodo.gov.pl/1520008/id_art/2856/j/pl/

W oparciu o przepisy ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, regulującej kwestie dotyczące obowiązków usługodawców związanych ze świadczeniem usług drogą elektroniczną oraz zasady ochrony danych osobowych użytkowników poczty elektronicznej, zakazane jest przesyłanie za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej, niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy (art. 10 ust. 1 ww. ustawy). Informację handlową ? w myśl art. 10 ust. 2 ustawy ? uważa się za zamówioną, jeżeli odbiorca wyraził zgodę na jej otrzymywanie, w szczególności udostępnił w tym celu identyfikujący go adres elektroniczny. Art. 4 ust. 1 powołanej ustawy stanowi zaś, iż jeżeli ustawa wymaga uzyskania zgody usługobiorcy, to zgoda ta nie może być domniemana lub dorozumiana, ponadto może być odwołana w każdym czasie. Z art. 10 ust. 3 ww. ustawy wynika natomiast, iż przesyłanie niezamówionej informacji handlowej (tzw. spamming) stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (t.j. Dz. U. z 2003 r. Nr 153, poz. 1503 z późn. zm.). W takiej sytuacji osoba, do której kierowana jest przedmiotowa informacja, może zwrócić się do właściwego ze względu na miejsce jej zamieszkania miejskiego (powiatowego) rzecznika konsumentów.
ixpack
Chciałem tylko wyrazić swoją opinię na temat takiego czegoś jak handel danymi kontaktowymi.
Jestem stanowczo na NIE i GARDZĘ wręcz osobami, które wysyłają nawet zapytanie do mnie czy mogą mi wysyłać reklamę...
Bo tylko to można zrobić z taką bazą to 1.
2. To fakt, że jeżeli te maile są - to pewnie nie używane, zapomniane albo dzierżone przez nastolatków .
3. Bazę klientów buduje się latami i to owocuje w klientów powracających, a takie praktyki SPAMERSKIE i kombinatorskie to za zwyczaj działają w 2-gą stronę.
To moja opinia na temat handlem bazami maili i innymi bazami danych kontaktowych. Osoba, która chce osiągnąć sukces swojej firmy powinna wierzyć w swoją firmę, prowadzić ją z pasją, a nie chęcią jedynie szybkiego zarobku.

Podobnie sytuacja wygląda z waszymi ukochanymi reklamami wyskakującymi, atakującymi klienta - co za "debil" wymyślił taki rodzaj reklamy? Przecież to drażni człowieka i odpycha.
blooregard
Cytat
Adresy pochodzą ze stron, gdzie podczas rejestracji użytkownicy akceptowali regulamin, w którym było napisane, że zezwalają na otrzymywanie wiadomości handlowych.

Akceptowali otrzymywanie wiadomości ze strony, na której się rejestrowali, ewentualnie od partnerów, jeśli był taki zapis w regulaminie - a nie OD WSZYSTKICH, jak leci.

Wg. informacji zamieszczonych na stronie GIODO sama transakcja nie nie jest nielegalna, ale wykorzystanie takiej bazy danych do celów spamerskich już tak.

Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.