PHP uczę się trzeci dzień, także jestem totalnym laikiem, tym bardziej, że wcześniej nie miałem do czynienia z językiem obiektowym (tylko HTML i CSS).
Do rzeczy: napisałem sobie prosty "kalkulator". Wygląda to tak, że jest formularz z dwoma polami i trzeba wpisać do nich dwie liczby (do każdego pola po jednej), a następnie wybrać z inputa select czy chcemy dodać/odjąć/pomnożyć/podzielić liczbę.
Fajnie- jest prymitywne, ale działa

<?php $_POST['jeden'] = $jeden; $_POST['dwa'] = $dwa; $_POST['option'] = $option; oblicz(); } else{ } function oblicz(){ if ($option == "dodawanie"){ $suma = $jeden + $dwa; } else if ($option == "odejmowanie"){ $roznica = $jeden - $dwa; } else if ($option == "mnozenie"){ $iloczyn = $jeden * $dwa; } else { $iloraz = $jeden / $dwa; } } ?>
Zamierzenie jest takie, że wymagane jest wypełnienie obu pól formularza dowolnymi liczbami. Jeśli warunek zostanie spełniony, ma zostać wykonana funkcja oblicz, jeśli nie- ma pokazać się komunikat "Wpisz liczby!".
Jeszcze jedno pytanie- czy pogrubiony poniżej fragment kodu jest poprawny? Chodzi o te &&.
if (preg_match('@[0-9]{1,}@',$jeden && $dwa))
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.