Dopisuję siędo tego tematu, bo jego tytuł odpowiada również mojemu problemowi. Wypróbowałem już recepty podane na tym forum - bez skutku

O tym problemie pisałem też na innych forach, na razie bez odpowiedzi, przekleję tu po prostu treść tamtych postów:
Witam.
Mam, mały pewnie, problem, który już zdążył doprowadzić mnie do szewskiej pasji i spowodował to, że zacząłem rzucać mięsem na prawo i lewo a klawiatura przeszła (na szczęście pozytywnie) "krasz testy".
Miałem sobie spokojnie MySQl+Apache+php pod Fedora Core 3 i wszystko działało. Zawsze! No niestety, dostałem zlecenie na stronkę i musiałem ją zacząć testować w środowisku, w którym bedzie działać u klienta: Windows (brrr) + nieznany mi serwer + MySQL/php, a więc przesiadłem się na Windows XP. Zainstalowałem MySQL (działa!), zainstalowałem Apache 2 (działa!!), zainstalowałem php (nadal działa!!!). Ba! Nawet wszystko razem działa! Ale... nie ma polskich "ogonków" no to odpaliłem MySQL Server Instance Config Wizard, zmieniłem kodowanie znaków na opcję Multilanguage i... nie zrestartowała usługa MySQL. No to jeszcze raz... i znowu nic. Restart kompa... nic... W końcu odinstalowałem MySQL i zainstalwoałem ponownie na zasadzie: "Panowie, bez paniki, wysiądźmy i wsiądźmy jeszcze raz". Ok, MySQL działa... ale teraz nie można sięzalogować z poziomu przeglądarki! Już nie wiem co począć. Z Przeglądarki mogę się do bazy danych zalogować tylko na konto anonimowe, no ale wtedy nie działają formularze bo nie można tworzyć tabel i dodawać rekordów. Wrrrr
A teraz tak:
Config: Windows XP SP2, Apache 2, php 4, MySQL 4.1
Konto stworzone w MySQL następująco:
Kod
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'nazwa_użytkownika'@'localhost'
-> IDENTIFIED BY 'hasło' WITH GRANT OPTION;
Dane konta przypisane do zmiennych w php:
Kod
//MYSQL
$host="localhost";
$uzytkownik="nazwa_użytkownika";
$haslo="haslo";
$baza="test";
Polecenie połaczenia sięz serwerem MySQL:
Kod
$link = mysql_connect($host, $uzytkownik, $haslo) or die('Błąd podczas nawiązywania połączenia: ' . mysql_error());
A efekt w wyszukiwarce natępujący:
Cytat
Warning: mysql_connect(): Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client in D:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\test3\ksiega.tpl on line 2
Błąd podczas nawiązywania połączenia: Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client
Gdzie line 2 to linia z poleceniem mysql_connect.
Zaznaczam, że łączenie następuje bezporblemowo, kiedy ma to być konto anonimowe.
Nie mam pojęcia gdzie szukać błędu. Podejrzewam, że mogły zostać jakieś śmieci po padzie usługi MySQL przy próbie ustawienia innego kodowania znaków. Proszę o pomoc.