Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wylosowanie imion z MySQL bez niektórych wyników.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Giluś
Cześć, chciałbym wylosować Imiona z MySQL ale z wyjątkami, tzn używam takiego zapytania do mysql:
  1. SELECT * FROM {db_prefix}symf1_zawod ORDER BY RAND() LIMIT 1

A teraz chciałbym zrobić żeby losował tylko tych co nie mają w bazię danych zapisane: wylosowany > 0 (ogólnie jakieś cyferki będą w "wylosowany").

Jak takie coś zrobić ? - Dodać jeszcze WHERE wylosowany > 0 ?

Poradziłem sobie.. smile.gif
  1. SELECT * FROM {db_prefix}symf1_zawod WHERE kolizjaokr = 0 AND kolizja != ".$row3['imie']." ORDER BY RAND() LIMIT 0,1

Ale mam pytanie, chciałbym wykonywał się jeszcze jeden WHERE, bo ten pierwszy działa:
"kolizjaokr = {int:okr}", ale ten drugi, nie działa, nie wiem dlaczego, chciałem zrobić aby brał pod uwagę: kolizjaokr = 0 I żeby nie brał pod uwagę: kolizja != ".$row3['imie'].", a później losował jeden wynik...

Pomoże ktoś ?
nospor
Może zobacz w manuala mysql jaki jest operator różności? Bo mysql to nie php.
vokiel
Dostajesz jakiś błąd?
Może:

1. $query = "SELECT * FROM {db_prefix}symf1_zawod WHERE kolizjaokr = 0 AND kolizja <> '".$row3['imie']."' ORDER BY RAND() LIMIT 1";
Giluś
Nie wyskakuję żaden błąd, a ten kod co dałeś vikiel również nie działa.
nospor
Cytat
Nie wyskakuję żaden błąd
Sam z siebie może nie wyskoczyć. Musisz go wpierw kopnąć. Tu masz napisane jak kopać:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
zastosuj się niemalże do wszystkiego.
Giluś
No i tak zrobiłem, ustawiłem na początku aby pokazywał błędy, wywaliłem @ i dałem do mysql "or die('BŁĄD:'.mysql_error());", ale i tak nic się nie dzieje..

Po prostu skrypt przechodzi dalej i losuje bez tego warunku, co najlepsze pierwszy warunek wykonuje bardzo dobrze tzn.: kolizjaokr = 0, ale tego drugiego już nie, "kolizja <> '".$row3['imie']."'", po prostu jak by go omijał...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.