Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][GD] Ustalanie pozycji tesktu dla każdego wyniku while.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Giluś
Cześć robię obrazek w funkcji gd gdzie pobieram wyniki z mysql za pomocą WHILE, ale jak chciałem ustawić normalnie to ok. 5-6 zapytań było prosto, a później po 1-2px odchodziło od jego miejsca, ale mniejsza oto wiem, że na pewno moje zapytanie nie będzie przekraczało 24 Wyników (tyle mam miejsc na obrazku) i chciałbym zrobić warunek, że dla miejsca 1 == 5px od góry odstępu, dla 2 == 10px itd, dla miejsca 24 == np.: 100px, a jak nie ma żadnego z powyższych to żeby nie ustalał tego miejsca albo go wysłał po za obrazek - żeby nie było, tak to widzę w php:

1. if($miejsce == 1){$gora = 5;}
  2. elseif ($miejsce == 2){$gora = 20;}
  3. elseif($miejsce == 3){$gora = 35;}
  4. itd
  5. elseif ($miejsce == 24){$gora = 200;}
  6. else {gora = 999;}
  7.  
  8. // w gd:
  9. imagettftext($im, $rozmiar, $kat, $lewy1, $gora, $kolor, "arial.ttf", $test['imie']);

Da się takie coś zrobić aby każde miało przydzielone swoje miejsce ?
Pawel_W
mógłbyś trochę jaśniej? poza tym, poczytaj o switch
Giluś
Chodzi mi oto, aby ustalić pozycje dla każdego wyniku, np Wynik 1 ma być na wysokości 5px, Wynik 2 ma być na wysokości 10px, Wynik 3 na wysokości 15px (od samej góry obrazka), wszystkie wyniki pobieram w pętli while, a potrzebuję czegoś takiego ponieważ mam taki problem:

Kod
http://iv.pl/images/73481381570390956315.png

Jedna ta kolumna ma 19px, i tak ustawiłem, żeby co zawodnika dodawało 19px

1. $up = 0
  2. while (()) {
  3. $gora+=19; // Pozycja od góry tekstu

A i tak schodzi do góry, że na bodajże 22 miejscu o jedno miejsce do góry podnieśli się zawodnicy, dlatego chciałem ustalić tak żeby np 1 wynik z mysql był na wysokości 19px, a drugi na dokładnie np 20px, któryś tam z kolei np na 200px itd.
* Te px to są przykłady.
Rozumiesz ?

Można to inaczej zrozumieć:
Wyświetlam dane z mysql w pętli i chce dla każdego wyniku ustalić jakąś zmienną (wyniki są posortowane w ASC) i nie mogę tego zapisać w mysql bo zawsze mogą być w innym miejscu smile.gif, raz na górze, a raz na dole, a raz w środku...

Ma ktoś jakieś pomysły ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.