Cześć chciałbym zrobić taki skrypt który robił by mi kopię całego lub wyznaczonych folderów/plików FTP, a następnie zapisywał go w folderze nie dostępnym dla użytkowników (przed public_html - da rade ?) oraz robił kopię mysql.
A gdy to zrobi to żeby wysłał na kilka różnych ftp..

Wiem, że to na pewno postawię na CRON który będzie się uruchamiał w nocy między 1, a 2 godziną co dziennie - To potrafię bo robiłem tak kilka razy.
Ale nie wiem jaka funkcja czy coś zrobi mi kopię odpowiednich folderów/plików, że sobie tam będę mógł ustawić żeby robił kopię images, a np nie robił kopi admin itp.. , nie wiem jak to szukać kolejną rzeczą jest robienie kopi MySQL, a co najlepsze żeby to później wszystko zapisało się do jakiegoś archiwum które ma najlepszą kompresje danych, myślałem żeby to zrobić tak:

Wszystkie te moje pliki będą się kopiowały jeden za drugim funkcją copy do jakiegoś wcześniej utworzonego katalogu przykładowo: 2011-10-18 (date - php) później aby się zrobiła kopia mysql i zapisała do jakiegoś pliku np 2011-10-18_21:26.sql również do tego folderu.
I na końcu jakaś funkcja która spakowała by ten folder do archiwum i później aby usunęła to archiwum..

Na sam koniec połączył bym się z 2-3 serwerami FTP (tymi które będą tylko i wyłącznie na backup) i podesłał tam te pliki - To umiem bo robiłem kilka razy tak.
Wiec reasumując czy jest jakaś funkcja która skopiuje mi odpowiednie foldery/pliki czy muszę sobie zrobić to za pomocą copy i czy jest jakaś funkcja do pakowania w archiwum folder.