Od pewnego czasu raczkując uczę się - bo inaczej nie można tego nazwać - robić cokolwiek więcej niż tylko ustawiać ramki
i wklejać obrazki.
Budując moję dzieła staram się korzystać z wielu różnych sposobów, używać HTML, JS, PHP i czego tam się jeszcze da
do robienia przeróżnych dziwnych czasem rzeczy i efekt powoli zaczyna być dostrzegalny. Coś tam mi z tego zaczyna wychodzić
Ale dość tego samochwalstwa, potrzebuję podpowiedzi jak używając JS obliczyć czas, nie będę owijał tylko powiem o co mi chodzi, mianowicie:
przychodzi koleś do roboty np w poniedziałek o godzinie 10:00 i kończy o 18:30
we wtorek o 10:30 i pracuje do 19:00
we środę od 9:00 do 17:00
itd aż do niedzieli bo przecież praca nie hańbi.
no, i teraz chciałbym w formularzu wprowadzić poszczególne godziny/dni pracy i otrzymać wyniki ile godzin każdego dnia pracował plus podsumowanie
całego tygodnia które pozniej zostanie zapisane do bazy.
</tr> <tr> <td nowrap="nowrap"><?php $mmo = new DateTime($_POST['mondays']); $tmo = new DateTime($_POST['mondaye']); $dmo = $mmo->diff($tmo); //echo 'Worked hours: '; //echo ' ' . $d->days . ' day '; echo ' ' . $dmo->h . ' hour '; echo ' ' . $dmo->i . ' minutes '; //echo ' ' . $d->s . ' seconds '; ?><?php echo ''.$dmo->h.':'.$dmo->i; ?></td> </tr> <tr> <td nowrap="nowrap"><?php $mtu = new DateTime($_POST['tuesdays']); $ttu = new DateTime($_POST['tuesdaye']); $dtu = $mtu->diff($ttu); //echo 'Worked hours: '; //echo ' ' . $d->days . ' day '; echo ' ' . $dtu->h . ' hour '; echo ' ' . $dtu->i . ' minutes '; //echo ' ' . $d->s . ' seconds '; ?><?php echo ''.$dtu->h.':'.$dtu->i; ?></td> </tr> <tr> <td nowrap="nowrap"><?php $mwe = new DateTime($_POST['wednesdays']); $twe = new DateTime($_POST['wednesdaye']); $dwe = $mwe->diff($twe); //echo 'Worked hours: '; //echo ' ' . $d->days . ' day '; echo ' ' . $dwe->h . ' hour '; echo ' ' . $dwe->i . ' minutes '; //echo ' ' . $d->s . ' seconds '; ?><?php echo ''.$dwe->h.':'.$dwe->i; ?></td> </tr> <tr> <td nowrap="nowrap"><?php $mth = new DateTime($_POST['thursdays']); $tth = new DateTime($_POST['thursdaye']); $dth = $mth->diff($tth); //echo 'Worked hours: '; //echo ' ' . $d->days . ' day '; echo ' ' . $dth->h . ' hour '; echo ' ' . $dth->i . ' minutes '; //echo ' ' . $d->s . ' seconds '; ?><?php echo ''.$dth->h.':'.$dth->i; ?></td> </tr> <tr> <td nowrap="nowrap"><?php $mfr = new DateTime($_POST['fridays']); $tfr = new DateTime($_POST['fridaye']); $dfr = $mfr->diff($tfr); //echo 'Worked hours: '; //echo ' ' . $d->days . ' day '; echo ' ' . $dfr->h . ' hour '; echo ' ' . $dfr->i . ' minutes '; //echo ' ' . $d->s . ' seconds '; ?><?php echo ''.$dfr->h.':'.$dfr->i; ?></td> </tr> <tr> <td nowrap="nowrap"><?php $msa = new DateTime($_POST['saturdays']); $tsa = new DateTime($_POST['saturdaye']); $dsa = $msa->diff($tsa); //echo 'Worked hours: '; //echo ' ' . $d->days . ' day '; echo ' ' . $dsa->h . ' hour '; echo ' ' . $dsa->i . ' minutes '; //echo ' ' . $d->s . ' seconds '; ?><?php echo ''.$dsa->h.':'.$dsa->i; ?></td> </tr> <tr> <td nowrap="nowrap"><?php $msu = new DateTime($_POST['sundays']); $tsu = new DateTime($_POST['sundaye']); $dsu = $msu->diff($tsu); //echo 'Worked hours: '; //echo ' ' . $d->days . ' day '; echo ' ' . $dsu->h . ' hour '; echo ' ' . $dsu->i . ' minutes '; //echo ' ' . $d->s . ' seconds '; ?><?php echo ''.$dsu->h.':'.$dsu->i; ?></td>
tu jest częściowo zrobione ale w php a ja chciałbym to w JS żeby mi natychmiast po wprowadzeniu danych pokazywało czas pracy
a nie dopiero po przesłaniu danych z formularza.
Proszę jeśli możecie wklepać mi przykład z uwzględnieniem "inputów" co bym nie kombinował gdzie i w jaki sposób wpisać.
Pozdrawiam
phpamator