Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PhpStorm - 50% off
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
nrm
Ktoś na phpconie mówił, że wyczekuje promocji no to się bardzo szybko doczekał, jest 50% z cen. Ktoś też go mocno lansował z mównicy chyba wink.gif

http://blog.jetbrains.com/webide/2011/10/w...m-and-rubymine/
http://www.jetbrains.com/phpstorm/

Ja dalej nie wiem w czym to jest lepsze od NetBeansa ale może mnie ktoś oświeci wink.gif
wookieb
Szybkość skanu projektów, podpowiedzi. A to bardzo ważne.
Osobiście dla moich osobistych projektów netbeans wystarcza. W pracy netbeans nie daje rady na dysku sieciowym. Potrafi skanować projekt 15 minut.
thek
Weź pod uwagę w czym są napisane te projekty, a raczej na czym jadą. Netbeans to środowisko Javowe i w Javie napisane, tak więc JVM z wszystkimi jego wadami i zaletami. PhpStorm jest z kolei jesli dobrze kojarzę napisany w C/C++ z jego wszystkimi wadami i zaletami. Różnicę więc choćby odczujesz w szybkości działania. I nawet największy fanboy Javy musi tutaj skapitulować: aplikacje dobrze napisane w C/C++ z reguły nie są wolniejsze niż identyczne napisane w Javie. Najczęściej są od nich po prostu o kilkanaście lub więcej procent szybsze.
nrm
Dobra, dzięki, ssam triala i obadamy.

Szybkośc to na pewno jakaś zaleta ale nie główna bo jednak komfort pracy (czyli tysiąc małych pierdółek pomagających pisac i organizować pracę) jest imho ważniejszy (choć oczywiście sama szybkośc tez się na niego składa).
blooregard
Cytat(normanos @ 27.10.2011, 13:11:07 ) *
Dobra, dzięki, ssam triala i obadamy.

Szybkośc to na pewno jakaś zaleta ale nie główna bo jednak komfort pracy (czyli tysiąc małych pierdółek pomagających pisac i organizować pracę) jest imho ważniejszy (choć oczywiście sama szybkośc tez się na niego składa).

Dokładnie to samo teraz robię biggrin.gif

BTW, przed paroma minutami zainstalowałem wczorajszego builda NB 7.1 dev tongue.gif
Będzie porównanie "w boju" biggrin.gif

wookieb
Jedyne czego nie znalazłem w phpstormie to opcja generowania szkieletu testu jednostkowego z pliku klasy.
darko
Jest to w sumie dość "lekkie" ide, ale oferuje m.in.
- ma bardzo dobrze działające (szybkie i wygodniejsze od netbeansa i eclipsea) podpowiedzi np. wystarczy dla Zend_Controller_Front wpisać pierwsze litery "zcf", podpowiada nawet wcześniej zdefiniowane klucze dla tablic asocjacyjnych (nawet na swojej stronie się tym chwalą) + wsparcie dla tpl (akurat to mnie nie interesuje);
- jak już napisano - mniej zamula przy skanowaniu projektów
- nie wymaga żadnej konfiguracji debuggera, aby działał
- wsparcie dla większości popularnych systemów kontroli wersji (Git, CVS, Subversion, Mercurial, Perforce) nie wymaga doinstalowywania niczego, ani żadnej dodatkowej konfiguracji
- zintegrowana obsługa phpUnit
- zaawansowany refaktoring javascriptu + debugger dla js
- wsparcie dla podpowiedzi i walidacji css
-
Ogólnie warto zajrzeć na stronę ide. Kolega w pracy używa, zrobił kiedyś małą prezentację możliwości i elastyczności w konfigurowaniu tego narzędzia i przyznam, że byłem pod wrażeniem niektórych "ficzerów", ale najbardziej przekonała mnie szybkość działania w porównaniu do nb czy eclipse. Sam korzystam w domu z tego ide, a używałem (i nadal używam) netbeansa i głównie eclipsea. Warto się zapoznać z tym projektem.
Theqos
Cytat(thek @ 27.10.2011, 13:07:48 ) *
PhpStorm jest z kolei jesli dobrze kojarzę napisany w C/C++ z jego wszystkimi wadami i zaletami. Różnicę więc choćby odczujesz w szybkości działania. I nawet największy fanboy Javy musi tutaj skapitulować: aplikacje dobrze napisane w C/C++ z reguły nie są wolniejsze niż identyczne napisane w Javie. Najczęściej są od nich po prostu o kilkanaście lub więcej procent szybsze.

PhpStrom jest napisany w Javie, co nie zmienia faktu, że jest w miarę szybki.
blooregard
Ponieważ jestem w pracy i nie mam zbytnio czasu na zabawy, poklikałem tylko troszkę sobie w tym PHPStormie i powiem tak:

Widać, że jest to potężne narzędzie, faktycznie miałem wrażenie, że działa szybciej od NB (i to da się stwierdzić po tych kilkudziesięciu minutach testowania) ale na chwilę obecną nie stanowi dla mnie alternatywy dla bezpłatnego NB - tzn. nie znajduję powodu, dla którego miałbym kupować coś, czego nie mógłbym zastąpić rozwiązaniem darmowym.

Ale w przyszłości - kto wie, na pewno jest to narzędzie warte uwagi i śledzenia jego rozwoju.

nrm
Pierwsze uruchomienie ostro - 100% CPU i zmulenie maka wink.gif Potem lepiej, na plikach faktycznie działa szybciej, w defaulcie ma niefajne kolorowanie.
Nie umiem znaleźć opcji jak grupować projekty w jakieś foldery. Podziałam na jednym projekcie w tym i zobaczymy. Musze tylko znaleźć jakieś lepsze kolorowanie bo zwariuje od nadmiary zielonego w boldzie jakby tego było mało wink.gif
zordon
Dzięki wielkie za cynk! Akurat chciałem zmieniać IDE i po testowaniu Eclipse, NetBeansa i Aptany zdecydowanie do gustu przypadł mi PhpStorm. Trial kończy mi się dosłownie za parę dni więc taka promocja z nieba mi spada biggrin.gif

Jedno tylko pytanie: Czy wersję personal mogę używać na różnych komputerach?
Np kupuję sobie 1 wersję, którą mogę używać w domu jak i w pracy (jako jedyny użytkownik - to jest chyba główny wymóg wersji personal i główna różnica pomiędzy wersją commercial).
Theqos
Cytat(zordon @ 27.10.2011, 14:09:21 ) *
Jedno tylko pytanie: Czy wersję personal mogę używać na różnych komputerach?

Tak, tylko nie w tym samym czasie wink.gif Aha i musisz ją sobie sam kupić, a nie przez firmę.
batman
Cytat(thek @ 27.10.2011, 13:07:48 ) *
PhpStorm jest z kolei jesli dobrze kojarzę napisany w C/C++
PhpStrom i pozostałe IDE napisane są w Javie. W przeciwieństwie do Eclipse'a (i chyba Netbeansa), PhpStorm nie wymaga instalacji Javy na komputerze.

Cytat(wookieb @ 27.10.2011, 13:16:41 ) *
Jedyne czego nie znalazłem w phpstormie to opcja generowania szkieletu testu jednostkowego z pliku klasy.
Prawy klawisz myszy na pliku -> Generate PHPUnit Test...
Cysiaczek
Potrafi otwierać klasy po ścieżkach do namespaców? (use My\Awesome\Class)
Czy potrafiłoby podpowiadać namespace w apostrofach? (doctrine2 killer shit) biggrin.gif
Czy ktoś policzył ile temu IDE zajmie zindeksowanie EXT4? Eclipse odpada bez zmian w konfiguracji, a nawet wtedy trwa to 15 minut, po czym projekt i tak nie jest responsywny.

Ot takie pytania wytrzymałościowe
cojack
Niczego nie brakuje mi w moim KDevelop.
batman
Cytat
Potrafi otwierać klasy po ścieżkach do namespaców? (use My\Awesome\Class)
Nie do końca rozumiem co masz na myśli pisząc "otwiera". Korzystałem z namespace'ów i nie było z tym problemu.
Reszta pytań - nie wiem.
nrm
Wróciłem do NetBeansa. Nie dałem rady. Faktycznie Storm jest szybszy, NB jest nieco ociężały, ale wygodniej mi się w nim pracuje i szybciej. Pewnie przyzwyczajenie ma tutaj kluczowe znaczenie. Niestety nie udało mi się pokolorować kodu jak w NB, zmusić FTP (deploy) do wygodniejszego działania. No i co najważniejsze poza tą prędkością jeszcze w codziennej pracy nie znalazłem tego czegoś co by mnie miało powalić na kolana i przekonać.

Może dam temu jeszcze szanse potem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.