Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie obrazów na podstawie parametrów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
czarny_krk
Witam serdecznie guitar.gif
Mam takie pytanie do szanownego grona: otóż myślę nad skryptem, który będzie z kilku różnych obrazów generował 1 posiadający wybrane i przesłane w parametrach cechy. Dokładniej rzecz biorąc chodzi mi o coś takiego, że mamy jakiś formularz na stronie i chcemy zobaczyć szafę, którą sobie sami skonstruujemy z istniejących już części, czyli mamy kilka modeli nóżek, drzwi oraz drewno (może być dębowe, sosnowe, bukowe, etc) i teraz po kliknięciu buttona, skrypt połączy nam te rzeczy w 1 całość i wyświetli zdjęcie szafy userowi. Da się coś takiego zrobić w GD? A może ktoś mógłby podpowiedzieć czego można użyć? Czy w ogóle są gdzieś gotowe narzędzia do tego? Za jakikolwiek punkt zaczepienia będę wdzięczny.

Pozdrawiam
croc
Oczywiście, że można w GD. ja bym chyba zrobił to w DHTML, tzn. żeby po kliknięciu na wybrany element od razu pokazywał się na obrazku. Najprościej będzie oczywiście, jeśli wszystkie elementy będą do siebie pasowały w tych samym pozycjach - to już zależy od Ciebie i tego jakie masz obrazki.
czarny_krk
Dzięki za odpowiedź. W takim razie będzie zabawa z GD
uupah5
Cytat(czarny_krk @ 28.10.2011, 16:28:24 ) *
Mam takie pytanie do szanownego grona: otóż myślę nad skryptem, który będzie z kilku różnych obrazów generował 1 posiadający wybrane i przesłane w parametrach cechy. Dokładniej rzecz biorąc chodzi mi o coś takiego, że mamy jakiś formularz na stronie i chcemy zobaczyć szafę, którą sobie sami skonstruujemy z istniejących już części, czyli mamy kilka modeli nóżek, drzwi oraz drewno (może być dębowe, sosnowe, bukowe, etc) i teraz po kliknięciu buttona, skrypt połączy nam te rzeczy w 1 całość i wyświetli zdjęcie szafy userowi. Da się coś takiego zrobić w GD? A może ktoś mógłby podpowiedzieć czego można użyć? Czy w ogóle są gdzieś gotowe narzędzia do tego? Za jakikolwiek punkt zaczepienia będę wdzięczny.

hej, da się jak najbardziej, ale moim zdaniem lepszym wyborem będzie flash. flash będzie działał całkowiecie po stronie klienta (nie licząc ew doczytywania bibliotek graficznych elementów) a rezultaty user będzie obserwował na bieżąco, bez czekania na request serwera. podejście jakie proponujesz moim zdaniem wprowadza znaczące opóźnienia - wybór elementów, zatwierdzenie, wysłanie requestu, serwer zwraca plik graficzny, reload strony (albo ajax, iframe), back, ponowny wybór elementów, etc. we flashu będzie miał na bieżąco wynik i możliwość dowolnego "bawienia" się aplikacją. zobacz sobie jak są zrobione gierki flashowe dla dzieci gdzie składa się np człowieka z osobnych bibliotek elementów: twarz, włosy, ubranie na tułów, nogi, buty.
jeśli nie masz jakiś bardzo mocnych argumentów za twoją opcją (oprócz "flasha nie znam";) to imho - moja propozycja jest "mojsza" niż twoja.
croc
W DHTML też można wczytać wszystkie obrazki naraz, albo nawet zastosować pewną sztuczkę, którą bardzo lubię: zapisać wszystkie warianty danego obiektu jako jeden obrazek. Każda klatka miałaby taką samą szerokość. Zakładając, że każdy wariant ma maksymalnie 100x100 pikseli i mamy 10 wariantów, obrazek miałby 1000x100 px (lub 100x1000 - obojętne). Zmiana wariantu zmieniałaby własność CSS background-position. Obrazek byłby wczytywany tylko jeden na dany element. Flasha można lubić lub nie lubić, ja - w dobie HTML5 i canvas - nigdy go nie polecam.
czarny_krk
uupah nad flashem myślałem, ale się na tym nie znam i dlatego wybór padł na php i bibliotekę GD.
croc DHTML też jest dobrym pomysłem, ale zobaczymy co powie zleceniodawca. Bo jak na razie uparcie dąży do tworzenia zdjęć po przesłaniu parametrów z formularza. Trochę tego będzie bo jedno zdjęcie ma się składać z około 5 innych z czego 1 to tekstura. Może coś wymyślę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.