Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: phpmailer localhost problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pain3hp
wiem że to kolejny problem "phpmailer nie wysyła mi maila", jednak ja mam problem taki, że nie wysyła mi tylko wtedy gdy robię to z serwera lokalnego, kiedy wrzucę pliki na serwer linuxpl.com to tam mi wszystko działa. I to jest mimo tego, że nie używam i tak w tej klasie połączenia z serwerem smtp interii.pl

1. require_once('libs/PHPMailer/class.phpmailer.php');
  2. $mail = new PHPMailer();
  3.  
  4. $mail->From = "jank@interia.pl";
  5. $mail->FromName = "jan kowalski";
  6. $mail->Host = "smtp.interia.pl";
  7. $mail->Mailer = "smtp";
  8. $mail->Username = "jank";
  9. $mail->Password = "***";
  10. $mail->SMTPAuth = true;
  11. $mail->Port = 25;
  12. $mail->Subject = "tytuł maila";
  13. $mail->Body = 'Treść maila w której można używać zmiennych jak i kodu HTML';
  14. $mail->AddAddress("janina@interia.pl","janina");
  15. if($mail->Send())
  16. {
  17. echo 'E-mail został wysłany';
  18. }
  19. else
  20. {
  21. echo 'E-mail nie mógł zostać wysłany, przyczyna :'. $mail->ErrorInfo;
  22. }
  23. $mail->ClearAddresses();
  24. $mail->ClearAttachments();

Nie działa tylko na serwerze lokalnym

Cytat
Warning: fsockopen(): unable to connect to smtp.interia.pl:25 (Connection timed out) in /home/kamil/public_html/kancelaria/libs/PHPMailer/class.smtp.php on line 122 Call Stack: 0.0004 347748 1. {main}() /home/kamil/public_html/kancelaria/users.php:0 0.4503 1981320 2. PHPMailer->Send() /home/kamil/public_html/kancelaria/users.php:28 0.4566 1983316 3. PHPMailer->SmtpSend() /home/kamil/public_html/kancelaria/libs/PHPMailer/class.phpmailer.php:410 0.4580 2175844 4. PHPMailer->SmtpConnect() /home/kamil/public_html/kancelaria/libs/PHPMailer/class.phpmailer.php:517 0.4581 2177324 5. SMTP->Connect() /home/kamil/public_html/kancelaria/libs/PHPMailer/class.phpmailer.php:600 0.4581 2177456 6. fsockopen() /home/kamil/public_html/kancelaria/libs/PHPMailer/class.smtp.php:122 E-mail nie mógł zostać wysłany, przyczyna :SMTP Error: Could not connect to SMTP host.

Domyślam się że problem tkwi w serwerze poczty na moim komputerze, proszę o pomoc, mam zainstalowany sendmail ale nie wiem jak go skonfigurować pod tę klasę. Dodam jeszcze że używam linuxa więc powinno być łatwiej...
abort
1. Jeśli masz na swoim hoście sendmaila, to dlaczego wysyłasz przez interię (mimo, że piszesz, że nie)?
Cytat
$mail->Host = "smtp.interia.pl";

2. czytasz komunikaty błędów?
Cytat
unable to connect to smtp.interia.pl:25

domniemana przyczyna: brak sieci?

P.S.
z ciekawości: dlaczego sendmail, a nie exim albo postfix? Naprawdę, owe dwa są łatwiejsze do ogarnięcia...
by_ikar
Na localhost korzystaj nie z smtp, tylko z mail() które phpmailer również posiada, wtedy nie będziesz musiał instalować dodatkowego oprogramowania i będziesz mógł testować na localhoście.
pain3hp
Cytat
2. czytasz komunikaty błędów?

unable to connect to smtp.interia.pl:25

czytasz treść posta?
Cytat
Nie działa tylko na serwerze lokalnym

jeżeli local zwraca błąd połączenia a serwer który wynajmuję nie zwraca to co mi podpowie taki błąd? Tylko tyle że problem mam u siebie, bo już na innym serwerze potrafi się połączyć czyli wprowadzone parametry połączenia są OK.

...ale mnie denerwują takie bezsensowne podpowiedzi....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.