Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: cookies - skrypt nie widzi pliku COOKIE
Forum PHP.pl > Forum > PHP
damianooo
Witam,

Jak to jest z plikami Cookies ? ... jeśli w przeglądarce patrzę i widzę, że w kolumnie "Witryna" np. www.jakasstrona.pl istnieje cookie o nazwie "TestCookie" i teraz w skrypcie PHP u mnie na localhoście chciałbym odczytać wartość tego ciastka np.:

1. <?php
  2. echo $_COOKIE['TestCookie'];
  3. ?>

to skrypt nie widzi takiego Cookie.

Jaka jest przyczyna ?

Poza tym jeśli na localhoscie w katalogu TEST_01 w pliku tst_01.php napiszę:

1. <?php
  2. setcookie("MojeCookie", 27);
  3. ?>

a w katalogu TEST_02 w pliku tst_02.php napiszę:

1. <?php
  2. echo $_COOKIE['MojeCookie'];
  3. ?>

to również tego cookie nie widzi.

Natomiast jeśli w tym samym katalogu umieszczę zarówno pliki tst_01.php jak i tst_02.php to skrypt działa i wyświetla mi cookie "MojeCookie".

O co tutaj chodzi ?

Proszę o podpowiedź
dziękuję
nospor
Cytat
. jeśli w przeglądarce patrzę i widzę, że w kolumnie "Witryna" np. www.jakasstrona.pl istnieje cookie o nazwie "TestCookie" i teraz w skrypcie PHP u mnie na localhoście chciałbym odczytać wartość tego ciastka np.:

Ciastka są widoczne w obrębie danej domeny. Także ty na localhost nie masz prawa widzic ciastek z jakiejś tam domeny
damianooo
no to nieciekawie ... a są jakieś tricki aby odczytać takie cookies ? ... tylko nie chodzi mi o tricki hakerskie smile.gif

rozumiem że jeśli w takim razie na tym samym serwerze (gdzieś w sieci firmy dla której jest tworzone oprogramowanie) w jednym katalogu znajduje się Aplikacja webowa 1 to w drugim katalogu gdzie znajduje sie aplikacja webowa 2 nie będzie również widoczne cookie ? ... czy w tym przypadku jest szansa odczytać cookie ?

nospor
Nie. I bardzo dobrze. Toż to by była poważna luka w bezpieczeństwie.
damianooo
ok to chciałem wiedzieć ... dzięki za wtajemniczenie w tajniki COOKIES smile.gif .. czyli jednak są tam jakieś zabezpieczenia i informacje tak łatwo się nie da przejąć ...

dzięki, pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.