Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mod_rewrite - jak używać?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
epeaxx
Witam, mam pewien problem ze zrozumieniem tego jak używać mod_rewrite (czytałem kursy w internecie oraz kilka artykułów na ten temat na webhosting ale jakoś nie mogę tego wszystkiego dostosować do moich potrzeb). Posiadam taki link (wartość article_title jest zmienna w zależności od wybranej podstrony):

Kod
http://nazwa-domeny.pl/articles.php?article_title=nazwa_nowego_artykułu

i potrzebuję, aby wyglądało to tak:

Kod
http://nazwa-domeny.pl/nazwa_nowego_artykułu

Mógłby mi ktoś zorientowany w temacie napisać, jak by takie wyrażenie wyglądało, aby działało w mod_rewrite, wtedy sobie to wszystko dokładnie przestudiuję i na pewno od razu mi będzie łatwiej zrozumieć, jak stworzyć takie linki do innych elementów na stronie.
Sephirus
Szczerze to masz pełno kursów/tutoriali co do tego tematu - szkoda to od nowa opisywać - nawet na forum trochę znajdziesz wink.gif
epeaxx
Wiem, że w sieci jest dużo tego typu tutoriali lecz dla osoby, która nie miała z tym wcześniej styczności ani z wyrażeniami regularnymi jest to na początku pewien problem z ogarnięciem tego wszystkiego i dlatego prosiłem o podanie rozwiązania tego przykładu abym mógł to sam potem porównać dlaczego dzieje się tak a nie inaczej i w sieci znaleźć najwyżej odpowiedzi na niezrozumiałe dla mnie w podanym przez kogoś przykładzie elementy.
skowron-line
To co chcesz osiągnąć jest tak proste że naprawdę nie trzeba być specem od wyrażeń regularnych ([a-zA-Z]). Resztę doczytaj w pierwszym lepszym kursie.
epeaxx
Faktycznie nie było to trudne do zrobienia ale zanim zrozumiałem jak to działa zeszło mi kilka godzin, a jeżeli ktoś od razu podałby mi tą jedną, prostą linijkę kodu to zrozumiałbym to w kilka minut i chyba właśnie do tego służy forum, aby inne osoby mogły wytłumaczyć innym jak coś działa, jeżeli nie mogę tego zrozumieć z ogólnie dostępnych źródeł.

Mam teraz kolejny problem ponieważ potrzebuję zrobić z linku:

Kod
http://nazwa-domeny.pl/auctions.php?search=1&name=aukcja001&id=4

postać subdomeny czyli w przypadku do powyższego przykładu:

Kod
http://aukcja001.nazwa-domeny.pl

Mam takich linków do wykonania tylko kilka dlatego nie musi być to automatyczny skrypt tylko po prostu chciałbym, aby nazwa z subdomeną wskazywała na adres bez subdomeny. Żeby nie było niedomówień tak jak wcześniej to od razu mówię, że przeczytałem masę materiału w sieci i zawsze coś jest nie tak, próbowałem rozwiązań z użyciem Wildcard i bez i w ogóle chyba już wypróbowałem wszystko co mi do głowy przychodziło ale ze względu na to, że nie do końca jeszcze rozumiem zasadę działania tego wszystkiego coś co dla was jest jedną linijką kodu mi zajmuje masę pracy i poszukiwań.
by_ikar
Cytat
Faktycznie nie było to trudne do zrobienia ale zanim zrozumiałem jak to działa zeszło mi kilka godzin, a jeżeli ktoś od razu podałby mi tą jedną, prostą linijkę kodu to zrozumiałbym to w kilka minut i chyba właśnie do tego służy forum, aby inne osoby mogły wytłumaczyć innym jak coś działa, jeżeli nie mogę tego zrozumieć z ogólnie dostępnych źródeł.

To jest tak często tłumaczone i powtarzane, że link do wpisu na blogu który ci podałem trochę wyżej, na tym forum podałem już z kilkanaście razy, a to nie tylko ja go podawałem. A po co komuś tłumaczyć kilkarazy to samo? Nie widzę zarówno ja jak i wiele innych osób, w tym najmniejszego sensu. Forum jest owszem od pomocy, ale kiedy 100 razy 100 różnym osobą tłumaczysz to samo, zaczyna cię to już irytować, że te 99 osób nie potrafiło sobie na forum znaleźć dosłownie takiego samego tematu tylko pod inną nazwą.

Twój drugi problem to tak zwane wildcard. Tutaj masz już zarówno htaccess jak i odpowiedni wpis CNAME w ustawieniach domeny (dns). Również jest na prawdę sporo tego zarówno na tym forum jak i w sieci.
epeaxx
W pewnym sensie rozwiązałem swój problem tylko nie mogę zrozumieć dlaczego przy niektórych subdomenach zamiast przenosić mnie na stronę główną (z włączonym wildcard) wyświetla mi się komunikat: Apache is functioning normally
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.