Zedytowałem pierwszy post, ale nie zauważyłem że ktoś odpisał

. Także sprawa ma się tak, że skrypt będzie odpalany z serwera ale tylko przeze mnie, nikt inny go nie będzie używać. Do tego doszedłem do wniosku, że wystarczy mi znać samą długość pliku z logami, więc mogę to zrobić po prostu tak, że po odczytaniu długości pliku z dysku nadpiszę jakiś plik na serwerze, który zawiera aktualną długość pliku. Pozostaje zatem kwestia odczytu tego logu... Bardzo mi zależy żeby to było rozwiązanie najprostsze z możliwych. Macie jakiś pomysł?

//Edit:
No, sprawa uległa sporej zmianie. Założenia zostały uproszczone jeszcze bardziej - plik wysłać na serwer, i odczytywać z niego. Jest tylko jeden problem. Obsłużyłem wysyłanie pliku za pomocą formularza, tylko że potrzebuję to zrobić programowo. Nie będę przecież co kilka sekund wysyłać formularza...
oto kod formularza oraz skryptu:
<form enctype="multipart/form-data" action="upload.php" method="POST"> <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="500000" /> <input name="ufile" type="file" /> <input type="submit" value="Wyślij plik" />
<?php
//pobranie pliku z forumularza
$f = $HTTP_POST_FILES['ufile']['name'];
if($ufile != none){ //jesli plik to cokolwiek innego niz nic...
if(copy($HTTP_POST_FILES['ufile']['tmp_name'], $f)){ //jesli plik zostanie przeniesiony na serwer bezposrednio do folderu ze skryptem... echo '<span style="color: green;"><b>OK</b></span>'; //wyswietl cos na ekranie } else {
echo '<span style="color: red;"><b>Jakis blad jest...</b></span>'; }
}
?>
Jakim sposobem wysłać plik na serwer bez ingerencji użytkownika, to jest automatycznie z poziomu PHP?