Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przyspieszenie count
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
misty
Hej,
mam select'a na baardzo duzej tabeli. Zapytanie wyglada:
  1. SELECT COUNT(id) AS totalResultsNumber
  2. FROM test
  3. WHERE 1
  4. AND test.abc_id IN (11,12,13,14,15,16,17)
  5. AND test.testDate >= "2011-07-22"
  6. ORDER BY test.id DESC

to zapytanie zajmuje mi ponad 3min. Sprawdzalam bez warunku z data i bez order, czyli sam select count(id) z warunkiem test.abs_id ... - i to nadal zajmuje ponad 3min.

czy da sie jakims trickiem przyspieszyc count?

pzdr,
misty
Sephirus
1. Ile rekordów ma ta tabela?
2. Czy pole ID to index?
3. Czy pole abc_id to index?

Do poprawy:

"WHERE 1 AND" - to jeden jest nie potrzebne...

"ORDER BY..." - po co order jeśli uzywamy count...

Pokasuj to wink.gif
misty
hej,
"where 1" - nie zmiania mi w tym wypadku nic (ani nie szkodzi, anie nie poprawia)
"order by" - probowalam i bez tego ale nic nie dalo
abc_id - sa to indeksy - jest to klucz obcy do tabeli abc

tabela test ma 6mln rekordow.
Jakis sposob?smile.gif
Sephirus
hmmm ciekawe... Nie powinno to tak długo trwać... powinno owszem zając parę dobrych sekund ale nie 3 minuty :/

Może masz podpięte do tego jakieś triggery czy coś takiego - ale wątpie...

Rozumiem, że mechanizm składowania to innoDB...

ok a ile zajmuje wykonanie
  1. SELECT COUNT(id) AS totalResultsNumber
  2. FROM test

questionmark.gif
misty
hej,
tak, to innoDb. a zapytanie ktore podeslales zajelo mi 8,44 sec wiec spoko.. widocznie warunki tak spowalniaja..
wookieb
Zrób
  1. SHOW CREATE TABLE test;

I pokaż wynik.
6nom
Czesc
A ile wynosi wynik obliczen totalResultsNumber ? Jezeli jest to jakies 1/3 calkowitej liczby rekortow, to i tak bedzie sie odbywalo skanowanie sekwencyjne, bo jest za maly wspolczynnik filtracji. Jesli jest to jakas mala liczba, to zobacz w explain czy optymalizator zapytan uzywa indeksu
phpion
Spróbuj takich rozwiązań:

1. Zapytanie zostaw jakie jest, ale utwórz indeks na kolumnie abc_id oraz testDate (1 indeks na 2 kolumnach).
2. Zamień warunki abc_id i testDate miejscami i utwórz indeks na kolumnie testDate oraz abc_id (1 indeks na 2 kolumnach).

Możliwe, że abc_id jest za mało selektywne i w tym przypadku lepiej sprawdzi się testDate jako pierwsza kolumna.
misty
hej,

tworzenie indeksow na parach nie do konca bedzie tu efektywne - ja podalam tylko przyklad, a tych 'whereConditions' moze byc troche wiecej. wiec dla kazdej pary musialabym tworzyc nowy indeks-to jeszcze ok, ale jak w whereConditions beda 2-3 warunki? bo mam tworzyc jeszcze indeksy dla id + pol z tych warunkow?
kombinacji bedzie spooro!

na wszystkich polach ktore moga wystapic w whereConditions sa utworzone indeksy.
phpion
Jeśli zapytanie zliczające ilość rekordów potrzebujesz do stronicowania to przemyśl inny rodzaj stronicowania. Do standardowego 1, 2, 3... potrzebujesz ilość rekordów. Jak sama widzisz - to trwa. Może więc lepiej byłoby zrobić samo poprzednia, następna? Wówczas nie potrzebujesz liczby rekordów, a operujesz jedynie na limit + offset. Jeśli jednak liczba rekordów jest Ci potrzebna do innego celu to chyba nic sensownego nie da się zrobić.
misty
czesc,
rozwazalam takie rozwiazanie o ktorym mowisz, ale chcialam sie wpierw upewnic ze nie da sie z tym COUNT nic zrobic..

pzdr
phpion
Wydaje mi się, że nie. Sam mam bazę z blisko 70 mln rekordów (PostgreSQL) i zdecydowanie najwięcej czasu zajmowało wykonanie właśnie COUNTa. Samo pobranie rekordów to była w zasadzie chwila, natomiast COUNT - masakra. Przy większej liczbie rekordów warto po prostu zrezygnować ze zliczania rekordów przy stronicowaniu. Listę rekordów otrzymasz zdecydowanie szybciej, a przecież o to chodzi.
misty
masz 70 mln rekordow i nie masz problemow z selectami? jakos to przyspieszyles, moze uzyles partycjonowania?

phpion
Partycjonowanie tak naprawdę nic nie dało. Rozbijałem rekordy w ujęciu miesięcznym, ale efekt wyszukiwania był żaden. SELECTy z warunkami trwają, to fakt, ale samo przeglądanie rekordów bez filtrowania śmiga ładnie.
wookieb
Co to za rekordy? Z jakimi danymi i jakie operacje robisz na tej tabeli?
Poza tym - show create table nadal nie otrzymaliśmy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.