Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SELECT z pominieciem polskich znakow
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
marianekxx
Witam.
Jakis czas temu znalazlem przyklad jak robic zapytanie w bazie z pominieciem polskich znakow (korzystajac z utf8).
Niestety gdzie to zgubilem i szukam dzisiaj w necie pol dnia i nie moge tego znalezc.

Chodzi o to ze robiac LIKE przy Selectcie na koncu zapytania cos sie wpisywalo - chyba cos innego niz COLLATE - dzieki temu majac np. w bazie pole FIRMY (i tam rekordy z polskimi znakami) to wyszukujac za pomoca LIKE baza automatycznie zawartosc tego pola traktuje jakby nie bylo polskich znakow.

Dzieki temu mozna latwo zrobic wyszukiwarke - to co z formualrz wyszukiwania wyszukujemy najpierw usuwamy polskie znaki i szukamy w bazie slowa bez polskich znakow.

Prosze o pomoc ?
Niktoś
Że niby bez Polskich znaków będzie wyszukiwać szybciej??Nie słyszałem ,żeby collation bazy ,albo strona kodowa miała wpływ na szybkość.Może jestem niedouczony.

Zamiast tego poszukaj o wiadomości o wyszukiwaniu pełnotekstowym bo like przy większej liczbie rekordów potrafi strasznie zamulić.
marianekxx
Witam.
Like tylko chce wykorzystac do wyszukiwania typu Ajax suggest.

To nie chodzi ze bez polskich znakow szybciej bedzie wyszukiwac tylko chodzi o to ze bez wzgledu czy ktos wpisze w formularzu slowo: jasło czy jaslo to i tak znajdzie odpowiedni rekord.
Bo mysql ma traktowac pole z bazy o anzwie firma - jakby w nim byly tylko wyrazy bez polskich znakow.
Niktoś
Wybacz ,źle zrozumiałem twoją koncepcję.

Tutaj link,mam nadzieje że o to chodziło.
http://www.blog.ravns.net/zamiana-polskich...apytaniu-mysql/
marianekxx
Witam.
Widzialem dzisiaj te stronke ale nie o to mi chodzi.
W tym przykladzie o ktory mi chodzi nie bylo pisania zadnych dodatkowych funkcji tylko cos bylo dopisane na koncu zapytania - wiem ze z tym o o mi chodzi jest jakis BUG bo problem tam jest z literka chyba ż

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.