marianekxx
24.11.2011, 19:37:07
Witam.
Jakis czas temu znalazlem przyklad jak robic zapytanie w bazie z pominieciem polskich znakow (korzystajac z utf8).
Niestety gdzie to zgubilem i szukam dzisiaj w necie pol dnia i nie moge tego znalezc.
Chodzi o to ze robiac LIKE przy Selectcie na koncu zapytania cos sie wpisywalo - chyba cos innego niz COLLATE - dzieki temu majac np. w bazie pole FIRMY (i tam rekordy z polskimi znakami) to wyszukujac za pomoca LIKE baza automatycznie zawartosc tego pola traktuje jakby nie bylo polskich znakow.
Dzieki temu mozna latwo zrobic wyszukiwarke - to co z formualrz wyszukiwania wyszukujemy najpierw usuwamy polskie znaki i szukamy w bazie slowa bez polskich znakow.
Prosze o pomoc ?
Niktoś
24.11.2011, 19:53:01
Że niby bez Polskich znaków będzie wyszukiwać szybciej??Nie słyszałem ,żeby collation bazy ,albo strona kodowa miała wpływ na szybkość.Może jestem niedouczony.
Zamiast tego poszukaj o wiadomości o wyszukiwaniu pełnotekstowym bo like przy większej liczbie rekordów potrafi strasznie zamulić.
marianekxx
24.11.2011, 20:38:51
Witam.
Like tylko chce wykorzystac do wyszukiwania typu Ajax suggest.
To nie chodzi ze bez polskich znakow szybciej bedzie wyszukiwac tylko chodzi o to ze bez wzgledu czy ktos wpisze w formularzu slowo: jasło czy jaslo to i tak znajdzie odpowiedni rekord.
Bo mysql ma traktowac pole z bazy o anzwie firma - jakby w nim byly tylko wyrazy bez polskich znakow.
Niktoś
24.11.2011, 20:59:23
Wybacz ,źle zrozumiałem twoją koncepcję.
Tutaj link,mam nadzieje że o to chodziło.
http://www.blog.ravns.net/zamiana-polskich...apytaniu-mysql/
marianekxx
24.11.2011, 21:25:58
Witam.
Widzialem dzisiaj te stronke ale nie o to mi chodzi.
W tym przykladzie o ktory mi chodzi nie bylo pisania zadnych dodatkowych funkcji tylko cos bylo dopisane na koncu zapytania - wiem ze z tym o o mi chodzi jest jakis BUG bo problem tam jest z literka chyba ż
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.