Mam następujący problem z wydawało by się prostym zapytaniem sql. Jednakże meczę się z tym od kilku dni. Na googlu ciężko znaleźć odpowiedz, gdyż trudno jasno zdefiniować pytanie

Mianowicie mam 4 poniższe tabele. Próbuję wyciągnąć z nic wszystkie dane łącznie z informacja o numerach telefonu. No i tu zaczyna się problem. Zapytanie które stosuje:
SELECT * FROM rozmowy,smsy,numery_telefonow,raporty WHERE raporty.id_raport='$id_raport' AND rozmowy.id_raport=raporty.id_raport AND smsy.id_raport=raporty.id_raport AND numery_telefonow.id_numer_telefonu=rozmowy.id_numer_telefonu AND numery_telefonow.id_numer_telefonu=smsy.id_numer_telefonu AND numery_telefonow.id_numer_telefonu=raporty.id_numer_telefonu ORDER BY smsy.DATA DESC
Powyższe zapytanie wyświetla jeden wynikowy rekord i to tylko z jednym numerem telefonu. W dodatku nie wiem której tabeli ten numer tel. dotyczy. A gdzie reszta numerów ? Nie ma !
1) Dlatego pytanie, jak zrobić aby wyświetlały się wszystkie przypisane numery telefonu przypisane do danego rekordu ?
2) Dodatkowo chciałbym kolejno wyświetlic wyniki sortując rozmowy,smsy wg daty. Ale jak to zrobić to już nie mam pojęcia. Sortowanie przez ORDER BY smsy.data nie zda rezultatu.
Bardzo bym prosił doświadczonych użytkowników o pomoc w tym męczącym mnie problemie

ROZMOWY
-------
id_rozmowa
adreat
data
id_numer_telefonu
id_raport
SMSY
-----
id_sms
adresat
data