Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [tekst]Wyrażenia regularne
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
splatch
Napisałem tekst o regexpach i czekam na wasze opinie. Znajdziecie go pod adresem http://splatch.desk.pl/on/a/tekst/wyrazenia.html. Pojawiło się w nim kilka ciekawych informacji, min. lista modyfikatorów, ich używanie.
hwao
Napewno całe przeczytam winksmiley.jpg
Jak skoncze do napisze co jest nie tak smile.gif
Z gory moge napisac ze nigdy takich rzeczy nie zawiele jak cos jeszcze napiszesz daj znac :]
invx
rzucilem okiem, wydaje sie ok, tylko od razu w oczy sie rzuca ze nie ma "ś" i "ą"
GrayHat
ostatnio gdzies jusz go widzialem... czy nie poddawales go ocenie na wh??
Ive
Cytat(invx @ 2004-07-09 19:23:03)
rzucilem okiem, wydaje sie ok, tylko od razu w oczy sie rzuca ze nie ma "ś" i "ą"

wystaqrczy że bierzesz (w IE) Widok > Kodowanie > Europa Środkowa (ISO) - wiem IE = shit ale aktualnie na IE jechałem haha.gif
zara biore się za czytanie tego textu, może wreszcie zrozumiem jak formułować te regexpy ;]
radzaw
Cytat(Ive)
wiem IE = shit

@Ive: uwielbiam takie teksty winksmiley.jpg
tak jest, gdyz brak "meta" z kodowaniem i ustawia Ci sie domyslny, jakbys zmienil domyslny to bys nie narzekal (ale tak to jest, jak sie umie tylko narzekac).
Seth
- Slabe stylistycznie.
- Brak wstepu czym wogole sa wyrazenia regularne.
- Zla kolejnosc tematow - w pierwszym przykladzie mamy wzorzec /\d+/, a nie jest on wogole wyjasniony.
- Brak linkow do funkcji w manualu.
- Brak podzialu na sekcje tematyczne.
- Lakoniecznie tlumaczone funkcje i same wzorce.

+ Szczerosc autora
cytat: "Niestety z moją znajomością angielskiego (a właściwie jej brakiem) nie mogłem
sobie poradzić i więcej się dowiedzieć na temat regexp'ów."
smile.gif

Ogolna ocena 4/10
FiDO
Zgadzam się z Seth'em.
Dodatkowo + za ładne kolorki, wpadły mi w oko smile.gif

Kolega splatch nadepnął mi jednak na ambicje (zupełnie przypadkiem, wiec no offence ;]) a to bardzo niedobrze (dla mnie, bo strace czas biggrin.gif) i cos mi sie wydaje, ze chyba sam cos wydusze. Cos tam wiem o regexpach winksmiley.jpg
splatch
Cytat(Seth @ 2004-07-10 18:41:58)
- Slabe stylistycznie.
- Brak wstepu czym wogole sa wyrazenia regularne.
- Zla kolejnosc tematow - w pierwszym przykladzie mamy wzorzec /\d+/, a nie jest on wogole wyjasniony.
- Brak linkow do funkcji w manualu.
- Brak podzialu na sekcje tematyczne.
- Lakoniecznie tlumaczone funkcje i same wzorce.

+ Szczerosc autora
cytat: "Niestety z moją znajomością angielskiego (a właściwie jej brakiem) nie mogłem
sobie poradzić i więcej się dowiedzieć na temat regexp'ów."
smile.gif

Ogolna ocena 4/10

Słabe stylistycznie - fakt.
Brak wyjaśnienia co to wyrażenia regularne. Było, ale usunąłem bo nie mogłem jakoś tego logicznie wyjaśnić. smile.gif.
Kolejność tematów - jest zła (szybko pisałem).
Brak linków do funkcji w manualu. Tekst był przeznaczony do magazynu wydawanego na CD, a nie w necie.
Brak podziału na sekcje tematyczne umknął gdzieś mojej uwadze.. Wydaje mi się, że gdy siępoprawi kolejność tematów to sekcje tematyczne będą zbędne.
Lakoniczne tłumaczone funkcje i same wzorce. Przyznam, że części funkcji nawet nie używałem. Dopiero, gdy zacząłem tłumaczyć (chociaż próbować) dowiedziałęm się do czego jest preg_grep.

Szczęście, że dostałem chociaż jakiś plus. Dzięki. smile.gif
Paul
Cytat(splatch @ 2004-07-15 13:11:28)
Brak wyjaśnienia co to wyrażenia regularne. Było, ale usunąłem bo nie mogłem jakoś tego logicznie wyjaśnić. smile.gif.

Tutaj jest w miare jasno wytlumaczone smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.