Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IPAD 2
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
acztery
Ma ktoś z Was te cacko ja mam i powiem jestem zadowolony ciekawią mnie Wasze opinie na temat IPADA jak i samych komputerów firmy apple (na których praca programisty PHP) jest szybsza jak dla mnie.
marcio
Biorac pod uwage samego ipad'a 2 nie widze gdzie tu komfort dla kodera.
Wedlug mnie ipad jest dobry do popykania w gry.
Brak flash'a,mala modyfikowalnosc w porownaniu do android'a i cena czynia go takim sobie.
Co do jakosci wykoniania nie mozna nic powiedziec.

Apple jest w tyle za konkurencja jedynie co go przewyzsza to soft majac maly wybor produktow bardziej sie potrafia skupic na tych co maja choc czasami tez daje pupy ;p
lobopol
Jak dla mnie apple jest niezbyt fajną platformą dla programisty, zdecydowanie lepszą jest kombo windows/linux. Apple tworzy sprzęt który ma cenę nieadekwatną do oferowanych możliwości. Za cenę dowolnego laptopa/telefonu/tabletu od apple jesteśmy w stanie kupić znacznie lepszą maszynę. Podobno dla grafików są to lepsze maszyny, ale się nie wypowiem bo grafikiem nie jestem, ale dla programisty? Nam potrzebne jest jest środowisko do pracy, serwer testowy (linux) i tyle.

Apple przebija inne firmy marketingiem i tyle.
acztery
marcio nie napisałem ze na ipadzie można kodować ale na imacu no już tak
lobopol masz w ogóle jakiś sprzęt tej marki ze snujesz takie wnioski?
hwao
To wszystko zależy od tego co kto lubi. Moje stanowisko pracy wygląda tak:

1. PC z linux'em (ubuntu wersja server) - na tym komputerze mam zainstalowane bazy danych, php + server, git/svn i inne przydatne rzeczy (cały czas sobie hula) i z niego korzystają pozostałe.
2. PC z windowsem 7, na nim mam środowisko do pracy, edytor php (netbeans) office, visio, c# expess (+ dodatkowo korzystam z niego do grania), ten zestaw posiada 2 monitory
3. Mac mini, jeden monitor (na macosie dużo lepiej się pracuje na jednym monitorze niż na windowsie) używam go głównie do robienia html + css + drobny php (netbeans) - zaleta macos'a jest konsola a'la linux, której w windowsie bardzo brakuje. I rzeczy związane z grafiką dużo wygodniej się tam robi. Ponadto ma ta zalete ze lubie czasem 'pojść gdzie indziej' jak się wkurze na windows'a/php wink.gif

Wszędzie na windows/macos jest zainstalowany teamviewer, na tym 1 komputerze mam dostep przez ssh.

Dodatkowo do tego wszystkiego mam postawionego iPad2 - używam go do przeglądania dokumentów (jak się przeciągam na krześle tongue.gif) + jak coś wygląda na małym ekranie. Zazwyczaj jest zadokowany kolo monitora (stoi sobie pionowo) i mam tam ściągawke do tego co aktualie piszę (lista pol w bazie danych, relacje, jakies slowniki typy pól, ect). Szybko się z tego korzysta (czasem też tam rzucam jakies pdf'y ze skrotami aplikacji, albo inne rzeczy ktorych sie ucze).
Dodatkowa zaleta tego ipad'a jest to że też jest tam teamviewer więc mam dostep do każdego komputera z każdego miejsca. Jak gdzieś wychodzę to zazwyczaj go biorę.

Nie posiadam laptopa bo wiem że jak bym miał to 'cale życie przed monitorem' tongue.gif

Co do sprzętu Apple to faktycznie nie jest on mocny (szczególnie za taka kasę, ale trzeba pamiętać że w tej cenie mamy też system operacyjny, aktualizacje i usługi jak np icloud), nie wyobrażam sobie np posiadania na nim jakiejś dużej bazy danych (samo jej wgrywanie by dużo czasu zajmowało, ale po to wlasnie jest ten 1pc). Sam sprzęt jeżeli posiada samo środowisko do pisania a uruchamiane jest gdzie indziej to się bardzo ładnie sprawuje.
phpion
@hwao:
Rozwaliłeś mnie. Ja mam lapka + monitor 22" + kartka papieru + długopis. Bez obrazy (każdy ma to co lubi), ale chyba trochę przesadzasz z ilością sprzętu smile.gif
blooregard
@hwao - szacun. Twoje stanowisko pracy powala tongue.gif
lobopol
Cytat(acztery @ 1.12.2011, 10:06:25 ) *

Nie nie mam sam osobiście żadnego ze sprzętów apple. Ale bawiłem się nimi przez spory kawałek czasu (ipad+iphone ma brat i jego żona). Ich laptopami również się bawiłęm i nie są nadzwyczajne, a teraz ich pc/lapy mają te same wnętrzności co zwykłe pc tylko drożej opakowane (a sam system mi się bardzo nie podoba)
Speedy
Cytat(hwao @ 1.12.2011, 11:40:50 ) *
To wszystko zależy od tego co kto lubi. Moje stanowisko pracy wygląda tak:

1. PC z linux'em (ubuntu wersja server) - na tym komputerze mam zainstalowane bazy danych, php + server, git/svn i inne przydatne rzeczy (cały czas sobie hula) i z niego korzystają pozostałe.
2. PC z windowsem 7, na nim mam środowisko do pracy, edytor php (netbeans) office, visio, c# expess (+ dodatkowo korzystam z niego do grania), ten zestaw posiada 2 monitory
3. Mac mini, jeden monitor (na macosie dużo lepiej się pracuje na jednym monitorze niż na windowsie) używam go głównie do robienia html + css + drobny php (netbeans) - zaleta macos'a jest konsola a'la linux, której w windowsie bardzo brakuje. I rzeczy związane z grafiką dużo wygodniej się tam robi. Ponadto ma ta zalete ze lubie czasem 'pojść gdzie indziej' jak się wkurze na windows'a/php wink.gif

Wszędzie na windows/macos jest zainstalowany teamviewer, na tym 1 komputerze mam dostep przez ssh.

Dodatkowo do tego wszystkiego mam postawionego iPad2 - używam go do przeglądania dokumentów (jak się przeciągam na krześle tongue.gif) + jak coś wygląda na małym ekranie. Zazwyczaj jest zadokowany kolo monitora (stoi sobie pionowo) i mam tam ściągawke do tego co aktualie piszę (lista pol w bazie danych, relacje, jakies slowniki typy pól, ect). Szybko się z tego korzysta (czasem też tam rzucam jakies pdf'y ze skrotami aplikacji, albo inne rzeczy ktorych sie ucze).
Dodatkowa zaleta tego ipad'a jest to że też jest tam teamviewer więc mam dostep do każdego komputera z każdego miejsca. Jak gdzieś wychodzę to zazwyczaj go biorę.

Nie posiadam laptopa bo wiem że jak bym miał to 'cale życie przed monitorem' tongue.gif

Co do sprzętu Apple to faktycznie nie jest on mocny (szczególnie za taka kasę, ale trzeba pamiętać że w tej cenie mamy też system operacyjny, aktualizacje i usługi jak np icloud), nie wyobrażam sobie np posiadania na nim jakiejś dużej bazy danych (samo jej wgrywanie by dużo czasu zajmowało, ale po to wlasnie jest ten 1pc). Sam sprzęt jeżeli posiada samo środowisko do pisania a uruchamiane jest gdzie indziej to się bardzo ładnie sprawuje.

Zrób zdjęcie i wrzuć je tutaj tongue.gif.
acztery
ja imac 27 i mbp13 pro + IPAD wszystko zsynchronizowanie działa pięknie..
hwao
Cytat(phpion @ 1.12.2011, 13:21:51 ) *
@hwao:
Rozwaliłeś mnie. Ja mam lapka + monitor 22" + kartka papieru + długopis. Bez obrazy (każdy ma to co lubi), ale chyba trochę przesadzasz z ilością sprzętu smile.gif

Phpion to zależy co się robi, do samego php pewnie też by mi wystarczył jeden komputer smile.gif
Często wymieniam części w komputerze więc 2gi pod 'serwer' jest składany z części starej maszyny roboczej. Mogę sobie tam protestować nowe rzeczy, skonfigurować i popatrzeć jak działają.
Do pisania aplikacji na iPad'a niestety wymagany jest jakiś sprzęt z macos'em (xcode tylko działa na macos'ie), dodatkowo moim zdaniem na macos'a są po prostu przyjemniejsze aplikacje do frontend/grafiki niż na windowsie, wiec czemu nie skorzystać?

Cytat(Speedy @ 2.12.2011, 01:04:26 ) *
Zrób zdjęcie i wrzuć je tutaj tongue.gif.

Wrzucę jak tylko złożę biurko, czekam na części od stolarza - fotka poleci do tematu "moje stanowisko pracy" smile.gif

Cytat
ja imac 27 i mbp13 pro + IPAD wszystko zsynchronizowanie działa pięknie..

I to jest największa zaleta macos'a, mam nadzieje ze w windows8 wprowadzą tego odpowiednik (korzysta z logowania @live)
by_ikar
Cytat(acztery @ 1.12.2011, 10:06:25 ) *

Bez urazy, ale twoje słowa, to klasyczne kombosy applowskich fanatywków wink.gif kiedyś to może i bym się z kimś użerał o to że nie ma racji, ale chyba się starzeje, bo zwyczajnie już mnie to nie interesuje.

Skąd wnioski że na komputerach apple/intel/amd/asus czy jakich kolwiek innych programuje się szybciej? Komputer dodaje ci jakiejś dodatkowej inteligencji? +20 do szybkości pisania? Matko, kiedy przestaniecie ludzie być fanatykami? To jest tylko sprzęt, bez różnicy jakiej firmy, ile kosztował, jaki ma soft. Najważniejsze żebyś sobie to skonfigurował i umiał z tym w miarę ergonomiczne pracować.

Nie kupił bym nic od apple, nie dla tego że mam jakąś inną upatrzoną firmę produkującą podobny sprzęt, ale dlatego że to jest taki sam sprzęt jak każdy inny, tylko sprzedawany drożej. System to jest system, linux, windows czy jakiś unix, to akurat kwestia gustu i przyzwyczajenia.

windows - nie wkurza mnie, nie łapie wirusów, nie laguje, nie wiesza się. Jak sobie skonfigurujesz/używasz tak masz.
linux/unix - głównie serwery, od czasu do czasu jako dystrybucja live, do ratowania sprzętu znajomych, lub do moich ostatnich zabaw z macierzami wink.gif

Nie wiem czemu, ale takie fanatyczne teksty (autora tematu chociażby), utwierdzają mnie w przekonaniu że chyba nie chciałbym nawet dołączyć do grona wyznawców apple.

EDIT:

Cytat
I to jest największa zaleta macos'a, mam nadzieje ze w windows8 wprowadzą tego odpowiednik (korzysta z logowania @live)

Tak w skrócie możesz mi wytłumaczyć o co chodzi z tą synchronizacją, jaka jest tylko w mac osx której żaden inny system nie ma ? Tak z ciekawości pytam..
acztery
by_ikar, gesty myszy,icloud,time machine, wiele pulpitów itp tak dzięki taki rzeczą masz szybszy dostęp do aplikacji dzięki czemu szybciej pracujesz.

tylko sprzęt. Może BMW to tylko auto??
lobopol
Gesty myszy w systemie mi są zbędne w przeglądarce nigdy nie używałem, mam klawiaturę z programowalnymi klawiszami skrótów, raczej szybciej jeden klawisz nacisnąć niż łapać myszkę i malować cudaczne wzorki
icloud, nie używałem ale jakoś nie widzę potrzeby, to co musi być na kilku maszynach ląduje na dropboxie bądź leci na serwer svn.
time machine przyznam, że ciekawe rozwiązanie, ale też niezbyt mi potrzebne do szczęścia wystarcza mi svn/git do projektów+ regularna kopia zapasowa
wiele pulpitów linux w standardzie, windows po instalacji dodatkowego softu. Przy 2 monitorach z rzadka mam potrzebę.
acztery
mac daje te wszystkie funkcje bez dodatkowego softu. A time machine to nie tylko kopie kodu php ...
by_ikar
Cytat(acztery @ 3.12.2011, 22:18:18 ) *
by_ikar, gesty myszy,icloud,time machine, wiele pulpitów itp tak dzięki taki rzeczą masz szybszy dostęp do aplikacji dzięki czemu szybciej pracujesz.

tylko sprzęt. Może BMW to tylko auto??

Tak to jest tylko auto, są szybsze, są pojemniejsze, są tańsze, są ekonomiczniejsze. To jest tylko auto, a co może kosiarką do trawy i żelazkiem do bielizny jeszcze jest? Uwielbiam fanatyków biggrin.gif

- Wiele pulpitów - w gruncie rzeczy, można mieć na każdym systemie, w linuxie/unixie masz to w większości dystrybucji, w windowsie trzeba pewnie by donstalować jakiś soft. Nie mniej da się.
- chmura - apple ma ją od nie dawna, przodują w tym inne firmy między innymi amazon i microsoft. zresztą nawet apple wykorzystuje chmurę microsotfu. nie wiem jaki to ma wpływ na szybsze programowanie.
- gesty myszy można mieć również na każdym systemie, od linuxa, po windowsa.
- time machine to program do tworzenia backupów, chyba nie muszę ci mówić że na inne systemy są również takie programy.

Póki co nie dostrzegłem żadnej rzeczy która by wpływała na pracę programisty szybciej. Sorry że odbiegam trochę od tematu, miałem już nie dręczyć fanatyków, obiecuje poprawę wink.gif
mls
Sam jestem użytkownikiem maków od ponad 5 lat. I nie ma co się tu rozpisywać nad plusami i minusami czy to sprzętu, czy to systemu, bo nie ma to żadnego sensu. Linuksiarz z pryszczami na gębie i z obowiązkowymi okularkami wybierze linuxa, zagorzały fan microsoftu uprze się na windowsa a człowiek który ma takie problemy w d... wybierze maka wink.gif Żarty żartami, ale każdy lubi co innego.

W pracy czy też poza nią nie wyobrażam sobie prostszego systemu. Wszystkie problemy z windows znikają, wszystkie plusy linuxa są. A nie mam wielkich wymagań. Środowisko programistyczne w całkiem podstawowej wersji jest "na dzień dobry" w systemie - Apache i PHP. Do normalnej pracy a bez zbędnej zabawy wystarczy instalacja XAMPPa. Edytor TextMate nie ma sobie równych i chyba jak do tej pory nie ma swojego odpowiednika na innych systemach (choć byli tacy, co próbowali zrobić swoje wersje). Do obsługi repozytoriów nic nie trzeba doinstalowywać bo i svn i git są w systemie...
Poza tym, mac to przede wszystkim elegancki sprzęt z którym nie ma co się wstydzić iść na biznesowe spotkanie smile.gif

A iPad, bo o nim w końcu jest wątek, to także niczego sobie sprzęt. Marketing zrobił swoje, jakość zrobiła jeszcze więcej. Obecnie, w razie konieczności mam możliwość edycji kodu również z iPada (bardzo sprawna aplikacja Textastic), a z racji tego, że klawiatura ekranowa w urządzeniach Apple nie ma sobie równych (i niech nikt nie próbuje twierdzić, że jest inaczej, bo wprost wyśmieję), jest to niemal tak wygodne jak na laptopie...

I pisałem to ja, macuser (MacBook Pro 15" i5), iPad (2) user, zresztą na iPadzie właśnie...
Tak jak w mojej stopce - "once you go mac, you never go back", ale kto nie korzystał ten zawsze wie najlepiej... wink.gif

--- edit ---

Jeszcze się odniosę do kilku poruszonych w wątku tematów. Gdyby nie Apple, synaptics i inni producenci touchpadów nie zaczęliby robić sterowników (pod windows i linuxa) obsługujących przewijanie zawartości ekranu dwoma palcami i nadal byście się męczyli (pewnie większość z was nadal się męczy) ze scrollem na określonej powierzchni "gładzika". Kolejnym krokiem było wprowadzenie gestów, o których ktoś wspomniał. Ale gestów na touchpadzie właśnie (i na multidotykowej myszy). Dalej... Synchronizacja z iTunes. To, że iTunes i QuickTime nigdy nie były specjalnie dopracowane na windows nie znaczy, że tak samo działają na maku. Tu wszystko jest jednym, sprawnie działającym organizmem. Ze świetną synchronizacją. Mac, iPhone, iPad czy iPod współdzielą te same informacje, obecnie w czasie rzeczywistym nawet. Który inny system może się pochwalić taką integracją z innymi urządzeniami? A który bez dodatkowych aplikacji? smile.gif
Większość z was doskonale wie, że połowa "nowych" rozwiązań w windows vista czy 7 to kopie funkcjonalności MacOS. Ale ciężko to przyznać, prawda?...

I na koniec - do bycia "fanboyem" czy jak to się tam określa jest mi dość daleko. Nie mam awersji ani do linuxa ani do windows, choć z tego drugiego systemu po prostu nie lubię korzystać. Zanim korzystałem z maka przez kilkanaście lat byłem normalnym użytkownikiem dosa i windowsów. A z linuxa korzystam na codzień do rozwiązań serwerowych.
lobopol
@mls Jakież to rozwiązania microsoft pożyczył od apple? Wymień kilka ja mógłbym ci wymienić dość sporo rzeczy jakie apple podprowadził z innych systemów. Ba na część nawet patenty pozakładał (a na większość próbował).
np. http://www.businessinsider.com/apple-steal...notifications-1 co pożyczył od osób które złamały iphone.
albo to, że sama koncepcja graficznego interfejsu była "pożyczona" od xeroxa
http://www.chip.pl/news/wydarzenia/prawo-i...ifi-dla-ios-a-5
Sama koncepcja tabletu (mowa tu o tablecie bez fizycznej klawiatury bo były już laptopy z obracanym dotykowym ekranem) również nie została wymyślona przez apple, a zapożyczona choć ciężko stwierdzić od kogo (nawet w 1968 roku koncepcja takiego urządzenia była polecam 2001: Odyseję kosmiczną obejrzeć

Ale oczywiście apple to święta firma która wszystko zrobiła sama...

Piszecie jakie to maci i inny sprzęt apple jest świetny, ale on ma w cholerę wad i niedoróbek np. każda wersja iphone miała tych niedoróbek gigantyczną ilość (nie będę wymieniał wszystkich bo jaki to sens, wymienię kilka które naprawiali w kolejnych)
-brak mms w bodaj iphone 1 gdzie to był standard nawet w starszych telefonach
-brak możliwości nagrywania wideo (na pewno 1 nie pamiętam czy kolejny któryś też)
-pękający ekran w bodaj 2 wersji (i tłumaczenie, że źle się używa) przy używaniu pokrowca
-znikający zasięg przy normalnym trzymaniu (chyba 4) i tłumaczenie apple, że użytkownicy źle trzymają (no i kłamanie, że inne telefony mają tak samo)

Co do multitouch to może ja dziwny jestem, ale nigdy nie lubiłem tego wynalazku. Najśmieszniejsze jest to, że większość fanów apple uważa, że to jest wynalazek apple, ale oczywiście tylko im się tak wydaje.

Mały obrazek pokazujący różnicę między zwykłym kompem a maciem http://i.pinger.pl/pgr260/d2fa1db7000808574af2ecb5

Podsumowując chcecie używać maca to używajcie, ale nie wmawiajcie innym, że to najlepszy komputer (bo części ma te same co zwykły pc, różni się os), ani najlepszy os (bo to raz, że kwestia gustu,a dwa nie wyróżnia się właściwie niczym poza limitowaną ilością gier).
by_ikar
@lobopol z fanatykami nie ma co dyskutować, oni wiedzą lepiej, ty nie używałeś tego sprzętu (nie stać cię? wink.gif) to nie możesz się wypowiadać. A jak wypowiadasz się negatywnie, to już na pewno jesteś pryszczatym fanatykiem linuxa, lub ignoranckim użytkownikiem windowsa. Całkiem (!)sensowny kombos fanatyka wink.gif

Cytat
A iPad, bo o nim w końcu jest wątek, to także niczego sobie sprzęt. Marketing zrobił swoje, jakość zrobiła jeszcze więcej. Obecnie, w razie konieczności mam możliwość edycji kodu również z iPada (bardzo sprawna aplikacja Textastic), a z racji tego, że klawiatura ekranowa w urządzeniach Apple nie ma sobie równych (i niech nikt nie próbuje twierdzić, że jest inaczej, bo wprost wyśmieję), jest to niemal tak wygodne jak na laptopie...

Wyjątkowość którą opisujesz, przypomina mi dość ciekawy filmik z prezentacji tego sprzęciku: http://www.youtube.com/watch?v=Nx7v815bYUw nie ma co, liczba zalet które zostały wymienione aż wgniatają w fotel smile.gif

Cytat
Jeszcze się odniosę do kilku poruszonych w wątku tematów. Gdyby nie Apple, synaptics i inni producenci touchpadów nie zaczęliby robić sterowników (pod windows i linuxa) obsługujących przewijanie zawartości ekranu dwoma palcami i nadal byście się męczyli (pewnie większość z was nadal się męczy) ze scrollem na określonej powierzchni "gładzika".

Komu mam poślady wycałować za te jakże niezbędną funkcję? Gdyby nie jeden gościu który stworzył język C i unixa, do dzisiaj apple i wiele innych systemów by nie istniało. Ale czym jest dzieło "pryszczatego" linuksiarza, w porównaniu do tak niezbędnej funkcji jak gesty myszy, bez których wcześniejsze użytkowanie komputera było katorgą.. wink.gif

Cytat
Większość z was doskonale wie, że połowa "nowych" rozwiązań w windows vista czy 7 to kopie funkcjonalności MacOS. Ale ciężko to przyznać, prawda?...

No oczywiście że masz rację, przecież apple jest wynalazcą wszystkiego, nawet opatentowanie przełomowego wyglądu prostokąta, było tak odkrywcze że wiele ludzi do dziś dnia zaniemówiło wink.gif

Cytat
I na koniec - do bycia "fanboyem" czy jak to się tam określa jest mi dość daleko.

To mnie zawsze bawi w fanatykach, bez względu na sprzęt który fanatycznie wyznają. Żaden z nich nie potrafi obiektywnie się wypowiadać o innych rozwiązaniach, z których korzystają inni ludzie. Oczywiście że ci daleko do fanatyzmu, przecież jesteś zwykłym apple userem wink.gif

Już chyba sobie podaruje ten offtopic i zakończę na przyznaniu racji apple maniakom, żeby się poczuli amazing dzięki swojemu sprzętowi. Finiszując: dobrze że wyszedł iPad 2, dzięki niemu najlepsi programiści na świecie, mogą programować sprawniej niż wszyscy inni programiści, którzy najzwyczajniej są ignoranccy (windows user) i pryszczaci (linux user). Nie dorównujemy wam do pięt wink.gif
!*!
iPad2? Nie miałem okazji korzystać. Dla mnie jako programisty, grafika nie jest potrzebny, za małe możliwości. Poczekam może do czerwca na iPad3, gdy z pewnością wprowadzą coś czego obecna wersja nie posiada. Jak zawsze zresztą.
athabus
Miałem w życiu tylko jedno urządzenia apple - iphona. I powiem tylko tyle - nigdy więcej. Iphona dość szybko wymieniłem na htd desire - mimo, że sam telefon gorszy (i znacznie tańszy) to jednak bardziej mi odpowiada android. Korzystałem z kilku innych, ale już nie swoich.

Do apple mam żal za to, że nie umożliwiał mi legalnego posługiwania się telefonem - bo apple wie lepiej czego mi potrzeba. Skończyło się na jailbreakowaniu.

Doceniam wkład tej firmy w rozwój rynku. Może niewiele sami wymyślili, ale potrafili pewne pomysły dopracować, zebrać do kupy i wypuścić jako udany produkt pokazując nową drogę. Jednak obiektywnie trzeba oddać, że za ich sprzęt trzeba sporo przepłacać - w tej cenie można mieć znacznie lepsze produkty. Nie warto płacić za marketing, a później udowadniać całemu światu (i sobie), że dokonało się właściwego wyboru.
acztery
jak ktoś myśli, że IPAD 3 będzie miał jakieś super bajery to się myli. Wyśwetlać RETINA, wyższa rozdzielczość i pewnie procesor i pamieć..

Co to mojego fanatyzmu. Z apple jest tak jak się nie ma tego sprzętu to tych co go mają nazywa się fanatykami, jak go już masz to zmieniasz zdanie ...

Miałem windowsa kupę lat i tyle co on miał zwisów to masakra. Teraz komputer chodzi nieprzerwanie od kilku m-ce... zero zwisów chodzi szybko itp. Drogi bo drogi ale warto. Zresztą co do ceny można się przyczepić.. bo imac27 kosztuję ok 7 tyś zł zobacz ile kosztowałby taki sam z Windowsem porównywalnie tyle samo ... (policz monitor LED z ogromną rozdzielczością, klawiaturę, muszka, system)

Największym + w imac jest desing i 1 kabel..
by_ikar
Cytat
Co to mojego fanatyzmu. Z apple jest tak jak się nie ma tego sprzętu to tych co go mają nazywa się fanatykami, jak go już masz to zmieniasz zdanie ...

To jakieś przykazanie, że powtarza to większość "fanów" apple jak mantrę ? Kumpel ma iPhona, sporo się nim bawiłem, w pracy mam dostęp do mac booka, fajne ale nic po za tym. Tyle że dla mnie to jest sprzęt jak każdy inny i soft jak każdy inny. W przypadku iphona/ipada - masakryczne ograniczenia (od niedawna możecie legalnie tapetę zmieniać, gratuluje wink.gif), w przypadku pozostałego sprzętu - wygórowane ceny, które nie są adekwatne do samego sprzętu/oprogramowania. Używam windowsa/linuxa od początków dostępu do komputera. Jedne czego się nauczyłem, to fakt że twoje środowisko pracy jest takie jakie sobie sam zadbasz. System nie sprawia że jesteś inteligentniejszy czy szybszy, również nie myśli też za ciebie. Póki co, jeszcze nie te czasy. Design mnie nie rusza, nie mam w nawyku patrzeć się godzinami na pulpit. Dla mnie komputer + system to narzędzie pracy, a jeżeli moje narzędzie pracy może kosztować 1000zł (hardware) + 300zł (software) w porównaniu do 4-5 tysięcy, to dla mnie i wielu innych ludzi wybór jest oczywisty. Za 7 tysięcy to ja mam kilka komputerów. Monitor 27 cali to nie jest jakiś patent apple i takie kupić sobie można, tyle że w miejsce jednego 27cali wolałbym tak jak mam teraz 2x 21 cali LED za które dałem aż 800zł! A jak będę chciał używać mac osx to sobie go postawię i na takim sprzęcie jaki mam, nie płacąc za obudowę komputera 5x razy więcej niż się powinno. Od jakiegoś czasu wyznaję zasadę - w jakim stanie jest twój system, takim jesteś jego użytkownikiem. Zwisy twojego systemu @acztery musiało coś powodować, może twój sposób używania systemu to powodował? wink.gif

Z mojej strony EOT, kolejny raz tego samego, od kolejnego fanatyka średnio chce mi się słuchać/czytać.
acztery
może i tak z tymi zwisami było smile.gif co do monitora to 21 jest dużo tańszy 27 cali w takiej rozdzielczości jak ma imac27 kosztuję ponad 2 tyś zł.. Z mojej strony EOT

PS Ty też wyglądasz mi na fanatyka smile.gif
lobopol
Cytat(acztery @ 4.12.2011, 13:58:49 ) *
jak ktoś myśli, że IPAD 3 będzie miał jakieś super bajery to się myli. Wyśwetlać RETINA, wyższa rozdzielczość i pewnie procesor i pamieć..

Ale i tak ogłoszą, że to nieziemski sprzęt i innowacja. Zdecydowanie wolałbym kupić notion ink adama albo jakiś tablet z androidem (bądź linuksem/windowsem)

To w jakiś magiczny sposób osoby które się bawiły maciem/iphonem i nie chcą go kupić są inne? To jest zwykły sprzęt który kosztuje o wiele za dużo niż jest w rzeczywistości wart. Dodatkowo praktycznie nie masz jak go sobie rozbudować.
Miałem windowsa kupę lat i tyle co on miał zwisów to masakra. Teraz komputer chodzi nieprzerwanie od kilku m-ce... zero zwisów chodzi szybko itp. Drogi bo drogi ale warto. Zresztą co do ceny można się przyczepić.. bo imac27 kosztuję ok 7 tyś zł zobacz ile kosztowałby taki sam z Windowsem porównywalnie tyle samo ... (policz monitor LED z ogromną rozdzielczością, klawiaturę, muszka, system)

Ja mam windowsa od 95, windows 7 nie zawiesił mi się jak dotąd ani razu dziwne to. windows xp zawiesił mi się ze 3 razy i było to spowodowane błędnym sterownikiem. Za 7000 to ja kupię wypasioną maszynę, mój aktualny komputer kosztował 3000zł, zakupiony był 2 lata temu i z rzadka bo z rzadka jak gram to na maksymalnych albo prawie maksymalnych detalach. Będę chciał go ulepszyć to muszę wydać 1500zł aby wymienić proca/płytę/ram i mam świetną maszynę dalej, a ty w tym czasie wydasz 2 razy po 7000 na maca bo jak to tak skoro wyszedł nowy. Kiedyś sprawdzałem na wykop.pl ile kosztują części maca i wyszło, że połowa ceny to system...

Największym + w imac jest desing i 1 kabel..

Wow jeden kabel, ja mam 5 kabli zasilający do pc, 2 zasilające do monitorów, 2 sygnałowe do monitorów i wiesz jaką różnice mi to sprawia? Tak masz racje, żadną bo tych kabli nie widzę. A co do designu to kwestia gustu, mi apple-owski wygląd się nie podoba, takie to za przeproszeniem dziewczęce. Składając samemu kompa mogłem samemu wybrać jaka ma być obudowa, jak ma wyglądać, jakie sobie oświetlenie w niej zrobię czy chcę je czy nie. Czy mam wsadzić kartę graficzną o dużej mocy czy zwykła mi wystarczy. Po prostu mam pełną wolność wyboru, a nie jak w macu być "indywidualnym".

Dla mnie to jest design http://i1140.photobucket.com/albums/n575/Yokes29/V412a.jpg
acztery
to jest ekspres do kawy ?

zobacz jak działa tablet htc,galaxy,sony a potem ipad zobaczysz ze ipad sprawia najfajniejsze wrażanie dla mnie. smile.gif każdy ma swój gust.
IceManSpy
A na androida Angry Birds jest za free, a na jApko kosztuje nie całe euro.
Epic win biggrin.gif

Ale do rzeczy, podpiszę się pod większością. Apple nic super nie oferuje w stosunku do innych producentów oprócz designu (biały, osobiście wolę czerń) i wysokiej ceny, za coś, co można kupić połowę taniej.
Mam możliwość zabawy iPhone i Andkiem - wole andka. Jest dla mnie jakiś taki... bardziej intuicyjny.
Jedyna rzecz, która podoba mi się w apple, a dokładniej macbookach, to ich cienkość.I na tym bym poprzestał.
marcio
Cytat(acztery @ 4.12.2011, 15:15:14 ) *
to jest ekspres do kawy ?

zobacz jak działa tablet htc,galaxy,sony a potem ipad zobaczysz ze ipad sprawia najfajniejsze wrażanie dla mnie. smile.gif każdy ma swój gust.

Nie moglem sie powstrzymac takiej bzdury dawno nie slyszalem...znam fanatykow apple jak im pokazalem co potrafi android i ile kosztuje smartphone/tablet to im kopara opadla.
niby co w nim fajniejszego?sam posiadam 2 tablety nisko budzetowe i moj archos bije na leb ipad 1 a kosztowal 1/3.ma tylko gorszy wyswietlacz...ludzie otworzcie horyzonty bo chinole uciekaja od fabryk appla
acztery
zamilczę bo nie ma sensu. Każdy ma swoje poglądy. Mam do czynienia z androidem i iOS'em i nie zamienił bym się nigdy. Takiż to ze mnie fanatyk.
lobopol
Twoja decyzja, ale jak sam stwierdziłeś
Cytat

dla Ciebie
mls
@by_ikar, nikt Cię nie zmusza do polubienia ani Apple ani ich produktów, więc na czym polega Twój problem? Tak jak napisałem, każdy korzysta z tego, co lubi. A Tobie najwyraźniej przeszkadza wręcz, że ktoś lubi produkty jak i system od Apple. Co więcej, najwyraźniej uraziłem Cię żartem, ironią w postaci pryszczatego linuksiarza. Czyżbyś odebrał to zbyt osobiście? wink.gif
To, że korzystałem od 1993 roku z systemów microsoftu jakoś Ci umknęło. Z własnej, nieprzymuszonej woli zmieniłem cały komputerowy "ekosystem" dopiero w 2006 roku. I od tego czasu zdecydowanie wolę pozostać przy tym co jest po prostu przyjemniejsze w użytku.

Wypominanie braków np. w pierwszym iPhone jest kompletnym ignoranctwem i brakiem znajomości tematu. Ktoś coś powiedział, ktoś gdzieś napisał i teraz wszyscy tacy mądrzy. Do tego nawet nie ma sensu się odnosić... wink.gif

Nie rozumiem i chyba nigdy nie zrozumiem tej dzikiej wręcz wrogości do maków, najczęściej reprezentowanej przez mocno ograniczone społeczeństwo (oj, żeby znów tego ktoś źle nie odebrał... wink.gif). Czy ja, albo ktokolwiek w tym wątku, zmuszam kogokolwiek do przesiadki na sprzęt Apple?

Cóż, kiedyś była Amiga i były wojny fanów PC z fanami Amigi. Teraz mamy Apple vs PC. I tak jak kiedyś, tak i dziś, PCtowcy nie mogą przyjąć do wiadomości, że ktoś może korzystać z bardziej dopracowanego, przyjemniejszego oprogramowania na bardziej dopracowanej i zgranej platformie sprzętowej. Historia, jak widać, lubi się powtarzać...

Cytat(acztery @ 4.12.2011, 15:15:14 ) *

Tu się, pewnie ku zdziwieniu co niektórych, nie zgodzę. Miałem przyjemność "zabawy" tabletami opartymi na Androidzie i są to bardzo ciekawe urządzenia. Niejednokrotnie lepszy ekran od tego w iPadzie, szczególnie w urządzeniach Samsunga i Sony. Bardzo fajnie jednak, jak dla mnie, prezentuje się Asus Transformer - genialne wręcz połączenie tabletu i sprzętowej klawiatury. Minus Androida jest tylko jeden - żaden z tych tabletów nie ma tak responsywnej klawiatury ekranowej jak iPad. Ale w przypadku urządzeń z klawiaturą sprzętową to akurat jest mały problem...
by_ikar
Cytat
@by_ikar, nikt Cię nie zmusza do polubienia ani Apple ani ich produktów, więc na czym polega Twój problem? Tak jak napisałem, każdy korzysta z tego, co lubi. A Tobie najwyraźniej przeszkadza wręcz, że ktoś lubi produkty jak i system od Apple. Co więcej, najwyraźniej uraziłem Cię żartem, ironią w postaci pryszczatego linuksiarza. Czyżbyś odebrał to zbyt osobiście?

Tobie też kilka rzeczy umknęło, zwłaszcza kilka razy powtarzane przezemnie że dla mnie system jest taki jaki kto lubi, jaki mu odpowiada. Tyle że pisanie że tego systemu używają tacy ludzie, tego tacy, a jeszcze tamtego to już w ogóle tacy ludzie - najzwyczajniej mnie to irytuje i nie zawsze jestem w stanie obok czegoś takiego przejść spokojnie. A już pisanie że ma macu i to najlepiej za 7 tysięcy koduje się najszybciej, działa na mnie jak płachta na byka wink.gif twoją ironie zrozumiałem i ironicznie również ją przytaczałem. Przykro mi że tego nie wyczułeś i już z braku argumentów musiałeś przejść ad persona, no cóż, spodziewałem się tego wink.gif

Cytat
Wypominanie braków np. w pierwszym iPhone jest kompletnym ignoranctwem i brakiem znajomości tematu. Ktoś coś powiedział, ktoś gdzieś napisał i teraz wszyscy tacy mądrzy. Do tego nawet nie ma sensu się odnosić...

Akurat kumpel ma wersję 3g, która pierwszą wersją nie jest, a mimo to dopiero od niedawna może zmieniać tapety. Ale spoko, masz rację, zresztą jak zwykle wink.gif

Cytat
Nie rozumiem i chyba nigdy nie zrozumiem tej dzikiej wręcz wrogości do maków, najczęściej reprezentowanej przez mocno ograniczone społeczeństwo (oj, żeby znów tego ktoś źle nie odebrał... wink.gif). Czy ja, albo ktokolwiek w tym wątku, zmuszam kogokolwiek do przesiadki na sprzęt Apple?

Nie powiedział nikt że zmuszacie, ale piszecie infantylne bzdury, obok których niektórzy nie potrafią przejść obojętnie. "gdyby nie apple nadal byście się męczyli", "na których praca programisty jest szybsza", "masz w ogóle jakiś sprzęt tej marki że takie wnioski snujesz?", "tylko sprzęt. Może BMW to tylko auto?? ", "Większość z was doskonale wie, że połowa "nowych" rozwiązań w windows vista czy 7 to kopie funkcjonalności MacOS. Ale ciężko to przyznać, prawda?..." oraz masę innych sucharów których przytaczać już mi się nie chcę, sprawiają że nagonka na mac userów, nie konkretnie wszystkich, ale na tych właśnie fanatycznych, czyli @mls, @acztery między innymi. Znam ludzi którzy używają maca, jakoś można się z nimi dogadać, mają różnorodny sprzęt do różnorodnych zastosowań, nie mniej część z nich nie rzuca takimi tekstami i nie tworzy kultu apple. Ale właśnie są i fanatycy:

Cytat
Cóż, kiedyś była Amiga i były wojny fanów PC z fanami Amigi. Teraz mamy Apple vs PC. I tak jak kiedyś, tak i dziś, PCtowcy nie mogą przyjąć do wiadomości, że ktoś może korzystać z bardziej dopracowanego, przyjemniejszego oprogramowania na bardziej dopracowanej i zgranej platformie sprzętowej. Historia, jak widać, lubi się powtarzać...

W 4 literach mam to z czego korzystasz wink.gif jak dla mnie możesz dziergać rylcem w glinie trójkąciki jak za sumerów. Więc nie przyjmowanie do wiadomości odpada, przyjąć do wiadomości nie mogę faktu że istnieją fanatycy między innymi jak ty, którzy uważają że tylko ich rozwiązanie jest słuszne, dzięki czemu programuje wam się szybciej. A no i dzięki czemu pryszcze czy ignorancja omija was bokiem wink.gif

Zrób mi radochę, rzuć jakimś jeszcze jednym sucharem żebym mógł ze znajomymi (między innymi mac userami) się z ciebie jutro w pracy pośmiać wink.gif
mls
Upartyś jak przysłowiowy osioł wink.gif
Ja ni słowem nie wspomniałem, że pisze mi się szybciej na maku, a jedynie wygodniej. Ale jak wszyscy to wszyscy, nie? wink.gif

Coż, takimi "argumentami" mnie załatwiłeś, że nie wiem co ze sobą począć...

Tu na forum jest sporo osób programujących na makach i korzystających z urządzeń apple na codzień. Siedzą cicho, bo dobrze wiedzą, że dyskusja z takimi jak Ty (skoro już "jedziemy" personalnie), to nie mniej ni więcej tylko analogia do powiedzenia "nie dyskutuj z idiotą...".

Tyle ode mnie, zapomniałem, by się w takich wątkach nie udzielać, bo to się zawsze "flejmem" kończy. Jak zawsze "mądrzejsi" mają najwięcej do powiedzenia w temacie którego nawet trochę nie ogarniają. Tak więc nie już musisz nic więcej pisać, byśmy z kolegami w firmie (macuserami, linuksiarzami i windowsiarzami) mieli trochę rozrywki, wystarczy to co jest wink.gif
acztery
Ja też napisałem że wygodniej (pisząc szybciej nie miałem na myśli, że przed tym komputerem nabierasz lepszych zdolności czy coś a, że masz szybszy dostęp do wszystkiego.. - do tego trzeba dojrzeć biggrin.gif ) . Co do tapety w iphone to nie wiem skąd to masz taką dziwną wiedzę...

by_ikar dobrze, że nie wiesz np o kłopotach w matrycach w imac'ach wtedy byś miał jeszcze jeden dowód na to, że to przepłacona firma.. która zarabia tylko na marketingu.

mls "ograniczone społeczeństwo" fajny tekst smile.gif
lobopol
mls wybacz, ale makowcy w internecie już udowodnili nieraz, że nie da się z nimi po prostu zbytnio rozmawiać. Ba sama firma też to pokazała (zapewne kojarzycie reklamy mac vs pc). Kilka wyjaśnień:
-sprzętowo Mac = Pc tylko drożej, na Pc możesz zainstalować Osx
-co do systemu to już kwestia gustu wolisz Osx twoja sprawa, ale prawda jest taka, że każdy widzi to inaczej. Na Windows/Linux zrobisz wszystko to samo co na macu, choć na windowsie zrobisz kilka rzeczy więcej (szczególnie jeżeli chodzi o różnorodne oprogramowanie czy peryferia). Dla mnie najlepszy edytor to netbeans, po prostu działa dobrze i mam go na linuksie jak i na windzie.

Ps. Znam całe mnóstwo programistów, kilku z nich jest zmuszonych do używania maca, ale nie znam żadnego osobiście który by chciał używać maca na stałe

Ps2. Taka mała uwaga odnośnie jednego kabelka kilka sytuacji mac vs pc:
pada grafika
-mac wysyłka całości
-pc wysyłka grafiki na gwarę jeżeli masz używasz integry jak nie możesz wsadzić choćby i pożyczoną
pada monitor
-mac chlipiąc ślesz całą maszynę
-pc bierzesz drugi czekając na gwarancje

i tak można ciągnąć, oczywiście mi zaraz napiszesz, że identyczny sprzęt (maci mają praktycznie te same komponenty) w macu się akurat nie psuje.
by_ikar
Cytat
Ja ni słowem nie wspomniałem, że pisze mi się szybciej na maku, a jedynie wygodniej. Ale jak wszyscy to wszyscy, nie?

Wspomniałeś coś podobnego:

Cytat
Gdyby nie Apple, synaptics i inni producenci touchpadów nie zaczęliby robić sterowników (pod windows i linuxa) obsługujących przewijanie zawartości ekranu dwoma palcami i nadal byście się męczyli (pewnie większość z was nadal się męczy) ze scrollem na określonej powierzchni "gładzika"

Oraz coś takiego, co jak dla mnie jest już fatality:

Cytat

Co niestety podchodzi pod taki sam suchar, jakim jest że na sprzęcie apple pisze się szybciej niż na jakimś innym sprzęcie, chwała apple! wink.gif

Cytat
Tu na forum jest sporo osób programujących na makach i korzystających z urządzeń apple na codzień. Siedzą cicho, bo dobrze wiedzą, że dyskusja z takimi jak Ty (skoro już "jedziemy" personalnie), to nie mniej ni więcej tylko analogia do powiedzenia "nie dyskutuj z idiotą...".

Widzę znasz wszystkich, lub trudnisz się po godzinach wróżbiarstwem? wink.gif to nawet git, ile bierzesz za przyszły wynik totka? wink.gif

Cytat
Tyle ode mnie, zapomniałem, by się w takich wątkach nie udzielać, bo to się zawsze "flejmem" kończy. Jak zawsze "mądrzejsi" mają najwięcej do powiedzenia w temacie którego nawet trochę nie ogarniają. Tak więc nie już musisz nic więcej pisać, byśmy z kolegami w firmie (macuserami, linuksiarzami i windowsiarzami) mieli trochę rozrywki, wystarczy to co jest

Nie kończyło by się, gdyby fanatycy nie wypisywali takich rzeczy. Ale wypisują, i dlatego kończy się flejmem. Jest przyczyna jest i skutek.

Cytat
by_ikar dobrze, że nie wiesz np o kłopotach w matrycach w imac'ach wtedy byś miał jeszcze jeden dowód na to, że to przepłacona firma.. która zarabia tylko na marketingu.

No wiesz, musiałbym być jakimś fanatykiem żeby na siłę się interesować czymś co mnie nie interesuje. O iPhonie wiem stąd, że jak już wcześniej pisałem, mój kolega go ma. Oczywiście tapetę mogliście sobie zmienić od pierwszej wersji, ale tylko tapetę zablokowanego ekranu. A tapetę np pod ikonami, zmieniać mogliście dopiero w późniejszych wersjach legalnie. Nielegalnie od samego początku mogliście zmieniać.

Cytat
Ja też napisałem że wygodniej (pisząc szybciej nie miałem na myśli, że przed tym komputerem nabierasz lepszych zdolności czy coś a, że masz szybszy dostęp do wszystkiego.. - do tego trzeba dojrzeć) .

No cóż, co innego myślałeś a co innego napisałeś:

Cytat
Wasze opinie na temat IPADA jak i samych komputerów firmy apple (na których praca programisty PHP) jest szybsza jak dla mnie.

A nawet odpowiedziałeś mi na pytanie, które ci zadałem:

Cytat
Skąd wnioski że na komputerach apple/intel/amd/asus czy jakich kolwiek innych programuje się szybciej? Komputer dodaje ci jakiejś dodatkowej inteligencji? +20 do szybkości pisania?

A ty odpowiedziałeś:

Cytat

Pamięć dobra, aczkolwiek krótka wink.gif

Ok, teraz już poważnie koniec flejmu, już jest 20 a ja się użeram z apple maniakami...
marcio
Cytat
mls wybacz, ale makowcy w internecie już udowodnili nieraz, że nie da się z nimi po prostu zbytnio rozmawiać.

niestety swieta prawda...na macu kodzilem w firmie jednak zbyt krotko wiec sie nie wypowiadam, ale ipad za jego cene to porazka jedyne co to crashe systemu na ipadzie nie wystepuja majac 2 urzadzenia latwiej jest pisac soft
acztery
Mac na PC?questionmark.gif typowy bełkot osoby która nigdy nie miała MACA. Zresztą to nielegalne.. Za to całkiem legalnie można mieć Windowsa... na Mac..

To nigdy nie będzie już mac tak samo jak trabant z silnikiem ferrari nie będzie ferrari..

@by_ikar

Napisałem "by_ikar, gesty myszy,icloud,time machine, wiele pulpitów itp tak dzięki taki rzeczą masz szybszy dostęp do aplikacji dzięki czemu szybciej pracujesz." szybciej pracujesz nie programujesz... programowanie to kwestia umiejętności ..

Nie wiem czy wiesz ale jeden mój kolega ma statek kosmiczny na strychu a w piwnicy lokomotywę napędzaną wodą ... ale to taka na marginesie ..

Ostatnio ze znajomym też o tym gadałem zapierał się, że mac to syf itp. po jakimś czasie kupił mbp17 + IPADA i jest zachwycony..

TO WSZYSTKO KWESTIA PRZYZWYCZAJEŃ, ALE ŚMIEM TWIERDZIĆ, ŻE POPRACUJESZ KIEDYŚ NA MACU NP PRZEZ MIESIĄC ZMIENISZ ZDANIE.. (U KOLEGÓW SIĘ NIE LICZY)

@marcio Ipad 1 16 Giga nie jest znowu taki drogi bez przesady ...
by_ikar
Cytat
Ostatnio ze znajomym też o tym gadałem zapierał się, że mac to syf itp. po jakimś czasie kupił mbp17 + IPADA i jest zachwycony..

Tak na marginesie:

Cytat
Nie wiem czy wiesz ale jeden mój kolega ma statek kosmiczny na strychu a w piwnicy lokomotywę napędzaną wodą ... ale to taka na marginesie ..

wink.gif

Cytat
@marcio Ipad 1 16 Giga nie jest znowu taki drogi bez przesady ...

Masz rację! Zresztą jak zawsze: http://www.ceneo.pl/6006608 nie wiem jakie ty masz podejście do pieniędzy, ale za 2 tysięcy złotych, to ja mam całkiem sprawnego laptopa, który lepiej sobie poradzi ze wszystkimi zdaniami, w przeciwieństwie do jakiego kolwiek tabletu. Gdyby cena była wysokości kindle fire: http://www.ceneo.pl/14625598 to mógłbyś mówić że nie jest aż tak drogi, ale płacić 2k zł za pierwszą i niezbyt świetną wersję ipada, to musi być niezłe wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Cytat
To nigdy nie będzie już mac tak samo jak trabant z silnikiem ferrari nie będzie ferrari..

Twoje porównania do samochodów nie są zbyt dobre, więc polecam sobie je darować. Tak, bmw to tylko samochód.
acztery
Kindle to jest do czytania książek. (za dużo na nim nie zdziałasz a to nie są moje słowa a Amazona)
Poczytaj jakie zastosowanie ma IPAD w prezentacjach czy w medycynie ... smile.gif jak już tak wspomniałeś o Kindle.

a Ipad1 16 giga można mieć już za 1000 zł jak wyjdzie IPAD3 to jeszcze taniej..

PS Twój linki to Ipad 2 generacji..
a Amazon Free przy ipadzie to nic..

a i mówisz, że 1 wersja jest słaba a wiesz przynajmniej jakie są różnice? nie ma ich za wiele relatywnie patrząc na cenę..

Jaszcze jedno co d apple to apple likwiduje powoli CD i dystrybucję oprogramowania w tej formie którą teraz znamy. Mamy przecież AppStore smile.gif I kwestią czasu kiedy wszyscy tak będą robić. Aż dziw, że wcześniej tak nie obniżano kosztów dystrybucji...
Theqos
Pracuje sobie na iMacu już jakiś czas i niestety nie zauważyłem jakiś objawów zachwytu. System jak system, wymaga trochę przyzwyczajeń (musiałem szukać w necie jak zmienić nazwę pliku :|), sprzęt na poziomie dobrego laptopa (czyli bez rewelacji dla kogoś kto ma Noctue NH-D14 wink.gif ), ale bez problemu mogę pracować, więc sprzęt spełnia swoje zadanie. Przez długi czas pracowałem na linuksie, więc doceniam, że pod spodem siedzi unix, ale na razie wykorzystałem to tylko w celu przyspieszenia myszki poprzez komendę w konsoli, bo ktoś w Apple uznał, że jak myszka będzie za szybko latać po ekranie to się użytkownicy pogubią.

Anyway ja tam jakiś fundamentalnych różnic w pracy nie widzę. Natomiast w cenie jest różnica dość spora. Taki komputer można mieć za połowę ceny wliczając monitor i Windowsa. Pomijając oczywiście ładny wygląd. Za cenę Maca można mieć bestię, a nie komputer. Tak to przynajmniej wygląda z punktu widzenia power usera, jak komuś się wiesza windows co 5 minut to pewnie będzie miał inne zdanie.

Co do iPada, to jak dostanę to na pewno znajdę dla niego jakieś zastosowanie smile.gif Tak to czasem jest, że jak czegoś nie mamy to myślimy sobie "na c**j mi to", a jak już dostaniemy to nie możemy bez tego żyć (z komórkami było podobnie).
acztery
Za polowe ceny hahaha! Jeszcze z monitorem i windowsem hahaha
kbsucha
W zadzie jaki cel ma ten wątek? (z wyjątkiem oczywistego flame). Zapytałeś ludzi o opinie na temat konkretnego produktu oraz firmy Apple, a potem zacząłeś się kłócić jak mieli odmienne opinie od Ciebie O.o Fajnie że masz IPada 2 i że Ci się podoba, ale sens tego wątku jest dla mnie prawdziwą enigmą, o dziwo pojawia się on z zaskakującą regularnością na wszystkich forach na które zaglądam? <joke>W sumie może też sobie założę temat o mojej wypas 3letniej Toshiba A210, która zjada wszystkie inne komputery obecnych tutaj dyskutantów na śniadanie tongue.gif</joke>
marcio
No i pozamiatane sleep.gif'
Theqos
Cytat(acztery @ 4.12.2011, 22:31:51 ) *
Za polowe ceny hahaha! Jeszcze z monitorem i windowsem hahaha

Najtańszy iMac 27 cali to 7500 zł. Odejmijmy 2k na monitor zostanie 5500. To liczymy CPU - 700, Mobo - 400, ram - 170, gpu - 300, hdd - 300 (sic!), dvdr - 90, zasilacz - 200, obudowa - 200, win - 350. Razem 2700, za trochę lepszy (wydajnościowo) sprzęt. Masz racje, trochę przesadziłem z tą połową ceny. Ale jak ktoś potrzebuje czegoś mocniejszego do pracy, z zakresu GPU, to wyjścia w zasadzie nie ma.
batman
Jedni lubią fiołki, inni jak im stopy śmierdzą.
Temat do niczego nie prowadzi, a przez ponad dwie strony nie pojawiły się żadne sensowne argumenty za i przeciw, tylko obrzucanie się kupą (jak szympansy w zoo).

Z oczywistych względów wymienionych przez @kbsucha, temat zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.