Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]2 proste pytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
GoOx
Witam.

Od jakiegoś czasu jestem ciekawy.

Co to jest? {napis} słyszałem że to zmienne ale jak takową zmienną utworzyć? skąd ona się bierze?

Oraz 2 pytanie.

Czy istnieje możliwość by linki w innym miejscu miały inny kolor? Trzeba użyć nowego pliku css? Czy dodać do stylu diva body { color:kolor; } questionmark.gifquestionmark.gif
wujek2009
2]

Na przykład dla elementu stopki chcesz nadać inny kolor linkom, więc zrób coś w stylu;
Kod
#footer { }
#footer a { color: #ff0000; text-decoration: none; }
  #footer a:hover { text-decoration: underline; }

Oczywiście zamiast #footer wstaw swoją klasę CSS odpowiedzialną za stopkę.

1] Gdzie to widziałeś dokładnie? Moim zdaniem ktoś zbindował do widoku zmienną 'napis' i Ty w plikach możesz użyć {napis} aby wyświetlić zbindowaną wartość. Ogólnie to tylko moje przypuszczenie, musiałbyś więcej napisać.
Bateria
Co do pierwszego to nie wiem jak to się fachowo nazywa, możesz zdefiniować to tak:
  1. body{
  2. background: red; /* wpisujesz tu dowolne parametry css, w body odnosisz sie do calej strony */
  3. }

Lub możesz się też odnieść do jakiegoś div'a z szablonu xhtml:
  1. #strona{
  2. background: red; /* tutaj odnosisz sie tylko do podanego diva */
  3. }

Co do linków:
  1.  
  2. <style type="text/css">
  3. #kolor1{
  4.  
  5. }
  6.  
  7. #kolor1 a{
  8. color: red;
  9. }
  10.  
  11. #kolor2{
  12.  
  13. }
  14.  
  15. #kolor2 a{
  16. color: green;
  17. }
  18. </head>
  19.  
  20. <div id="kolor1">
  21. <a href="#">link1</a>
  22. </div><br>
  23. <div id="kolor2">
  24. <a href="#">link2</a>
  25. </div><br>
  26. </body>
  27.  
  28. </html>

W tym zostały zdefiniowane dwa div'y i w każdym kolor odnośnika jest inny.
marcwars
Być może tenże {napis} wziął się z jakiegoś frameworka php np. smarty albo phemplate (patrz przewodnik z prostymi przykładami na: http://pukomuko.esu.lt/phemplate/content/phemplate_ug.html).

Widać tam, że framework operuje na przykładzie na zmiennej {var}, która służy do wyświetlania wyników w pliku html z plików php. Innymi słowy w miejsce zmiennej {var} lub {napis} wchodzi wartość zadeklarowana w innym
pliku.

Z css nie ma to raczej nic wspólnego.
GoOx
Widziałem to w skrypcie forum przema haha.gif
wookieb
Temat: Jak poprawnie zatytulowac watek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.