Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Mysql & php]Wyswietlanie tylko raz!
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Stef@n
Mam taka tabele:

id | imie | nazwisko | wiek | telefon | miasto | kategoria |

I chce pokazywały mi sie tylko miasta ale na zasadzie powtarzania sie typu: Kraków, Warszawa, warszawa, kraków. Tylko raz zebys sie nie powtarzały i po kliknieciu pokazały sie wszystkie te osby z danego miasta biggrin.gif, Głownie chodzi mi o to pierwsze zapytanie bo reszte juz mniej wiecej wiem, a jakby do tego był licznik ile tych osób z tego miasta jest to było by wresz super!
Jojo
Sprobuj tak:
  1. SELECT miasto, COUNT(*) AS ilosc FROM tabela GROUP BY miasto
Stef@n
Wyskakuje ze jest bład w pytaniu ale ja sam nie wiem czy dobrze dodałęm hm sprawdz! Pozatym "ilosc" to co to jest mam stworzyc nowe pole?

1. <? 
  2.  
  3.  
  4. $wynik = mysql_query (&#092;"SELECT miasto, COUNT(*) AS ilosc FROM oferty GROUP BY miasto\") or 
  5. die (&#092;"bład w pytaniu\"); //Łaczenie z tabela 
  6.  
  7.  
  8. while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) {  
  9.  
  10. print &#092;"\".$rekord[5].\"
  11.  
  12. &#092;"; 
  13. } 
  14.  
  15.  
  16. ?>
Jojo
Hmm dziwne. Na moje oko to zapytanie powinno działać dobrze. Spróbuj wykonać taki kod (lekko zmodyfikowane to co podałeś):
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query( &#092;"SELECT miasto, COUNT(*) AS ilosc FROM oferty GROUP BY miasto\" );
  3. while( $rekord = mysql_fetch_array( $wynik ) )
  4. {
  5. echo $rekord[ 'miasto' ] . ' - ' . $rekord[ 'ilosc' ];
  6. }
  7. ?>

Jeżeli wypluje Ci błąd to sprawdź nazwy pól i tabel w bazie oraz to czy udało się połączenie z bazą. Jeśli to nie pomoże, to go tu podeślij.
Stef@n
Hm wyskakuje taki bład:
Kod
Table 'nieruchomosci.oferty' doesn't exist
Warning: Supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\apache\htdocs\nieruchomosci\oferty.php on line 87

A pozatym rozpisze ci dokładnie tabele i jak to ma wygladac:
To jest tabela w bazie:

A teraz jak to ma wygladac:

Kupno:
- dom (2)
- działka (1)

Sprzedaz:
- dom (1)

Sorki ze ci tak perfidnie rozpisuje skrypt sad.gif ale robie strone ojcu i chce sie wyrobic bo za pare godzin musze jechac sad.gif Z GORY DZIEKI
Jojo
Jak wynika z błędu tabela "oferty" w bazie "nieruchomości" nie istnieje. Sprawdź czy wybrałeś dobrą bazę i podałeś dobrą nazwętabeli w zapytaniu.
matys
Aby miasta sie nie powtarzały musisz napisać:
  1. SELECT DISTINCT....................................................................;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.