Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobić link do profilu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
IIFF
Pobrałem taki skrypt. Jest tam link do zmiany danych, ale nie ma żadnej informacji o tym jak obejrzeć swój profil.

Jak to zrobić bo w tym skrypcie który mam, nie ma żadnych szczegółów jak to zrobić, ani nawet że powinno być, a musi to być przecież.

Proszę Was bardzo o pomoc.
croc
Poczekaj, wyjmę moją magiczną kulę...

A tak na serio to może powiesz chociaż co to za skrypt, albo - jeśli nie jest zbyt długi - wkleisz kod?
Kostek.88
Po prostu padlem... bynajmniej nie ze zmeczenia biggrin.gif

"Ostatnio zrobilem takie dzialanie... no bylo tam mnozenie, dzielenie, dodawanie i odejmowanie. Cos z nawiasami pokombinowalem, moze z potegami? Cos zle zrobilem? Jaki powinien wyjsc wynik? Ktos z Was musi wiedziec"

To pytanie wyzej nie jest czystym wyswiewaniem, pokazuje tylko przyklad pytania, na ktore NIE DA sie odpowiedziec, bo jest za malo danych. Moze autor pytania jest po prostu "zielony" i nie ma pojecia, ze trzeba cos jeszcze podawac do pytania... "jakies tam kody wklejac" wink.gif
croc
A wszystko przez nasze lenistwo tongue.gif
IIFF
Problem jest bardzo prosty.

Tutaj masz przykładowy profil: http://forum.php.pl/Zobacz_profil_m29103.html

No na tak dobrze zaprojektowanym forum jak php.pl mogę obejrzeć swój profil i wszyscy inni mogą, prawda? To samo chciałbym zrobić na swojej stronie, by każdy zarejestrowany profil miał swoją podstronę. Wydaje mi się że to nie powinno być proste, niestety nie wiem jeszcze od czego zacząć i o to proszę, gdyby ktoś wiedział.
Giluś
Robisz zapytanie do bazy mysql aby wyszukał tylko dane dla konkretnego nicku url powinien wyglądać mniej więcej tak: "profil.php?name=Giluś" w php to robisz sobie zmienną:
  1. $nick = $_GET['name'];
później dajesz zapytanie do MySQL gdzie WHERE name = ".$nick.", aby zrobić "przyjazne linki" (inaczej ładne tak jak na tym forum) to poszukaj mod_rewrite.

Pozdrawiam.
croc
Wyszukiwać powinno się po unikalnym identyfikatorze, a nie po nazwie, chociażby ze względu na polskie znaki, ale i kilka innych czynników. Każdy wiersz (użytkownik) powinien mieć pole PRIMARY KEY, najlepiej z auto_increment i po tym polu powinieneś identyfikować użytkownika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.