Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: logowanie z wykorzystaniem facebooka
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
wiewiorek
Chciałbym zrobić coś takiego jak na wykop.pl: http://www.wykop.pl/ - gdzie możesz się zalogować loginem z serwisu wykop jak i przez facebooka. Czytam o tym mechanizmie na: http://developers.facebook.com/docs/authentication/ ale możecie mi powiedzieć czy ja dobrze rozumiem jak to jest zrobione:

Powiedzmy, że mam tabelę Uzytkownik z takimi kolumnami:
login (pole obowiazkowe)
haslo (pole obowiazkowe)
email (pole obowiazkowe)
miasto (pole obowiazkowe)

i teraz komuś nie chcę się rejestrować i chce skorzystać z logowania przy użyciu konta facebooka. W takim wypadku gdy pierwszy raz user loguje sie do mego serwisu przy użyciu konta facebook to najpierw w mojej tabeli Uzytkownik nalezy sprawdzic czy istnieje rekord z loginem pobranym z facebooka - jesli nie to do tabeli Uzytkownik jest dodawany nowy rekord z: loginem, emailem i miastem pobranymi z facebooka, hasło jest generowane jakieś losowe jak rozumiem, bo użytkownik i tak go ani nie pozna, ani nie będzie mógł zmienić - przynajmniej na na wykopie nie można go zmienić jak wpisuję hasło z facebooka czy tak??
Jesli natomiast login pobrany z facebooka juz istnieje w tabeli Uzytkownik to nowy rekord nie jest dodawany, a istniejacy nie jest aktualizowany jesli np. miasto jest inne (ewentualnie moznaby aktualizowac).

erix
Cytat
hasło jest generowane jakieś losowe jak rozumiem, bo użytkownik i tak go ani nie pozna, ani nie będzie mógł zmienić - przynajmniej na na wykopie nie można go zmienić jak wpisuję hasło z facebooka czy tak??

Jeśli jest logowanie przez FB, to ignorujesz zwyczajnie pole z hasłem. Sprawdzasz tylko, czy żądanie pochodzi faktycznie z FB na wypadek, gdyby ktoś dobrał się ręcznie do Twojego entry-pointa.

A jeśli chodzi o zawartość pól, dostajesz ID usera w FB (liczbowe), adres mailowy (nie musi być prawdziwy, bo jest opcja jego ukrycia; wówczas dostajesz spoofnięty, ale unikalny per użytkownik). O resztę musisz poprosić, ale o tym jest w dokumentacji. [;
wiewiorek
tak, ale jesli w mojej tabeli pole hasło jest wymagane to muszę do niego wprowadzić chyba jakąś losową wartość przy dodawaniu rekordu
erix
A znamy strukturę bazy? tongue.gif
wiewiorek
co masz na myśli?
Fifi209
Ma na myśli to jak zbudowane są poszczególne tabele w bazie?
wiewiorek
Dobra w tej sprawie o którą pytałem się nic nie dowiedziałem więc zapytam o coś innego, dlaczego po zalogowaniu nie wyświetla mi się alert:

1. <div id="fb-root"></div>
  2. <script>
  3. window.fbAsyncInit = function() {
  4. FB.init({
  5. appId : 'xxx',
  6. status : true,
  7. cookie : true,
  8. xfbml : true,
  9. oauth : true,
  10. });
  11. };
  12.  
  13. (function (d, s, id) {
  14. var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
  15. if (d.getElementById(id)) return;
  16. js = d.createElement(s); js.id = id;
  17. js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1&appId=xxx";
  18. fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
  19. } (document, 'script', 'facebook-jssdk'));</script>
  20.  
  21.  
  22. <div class="fb-login-button" data-show-faces="true" data-width="200" data-max-rows="1" data-perms="email,user_location,read_stream" onlogin="afterFacebookConnect();"></div>
  23. <script type="text/javascript">
  24. function afterFacebookConnect() {
  25. alert("test");
  26. }

Fifi209
Cytat(wiewiorek @ 23.12.2011, 17:36:26 ) *
Dobra w tej sprawie o którą pytałem się nic nie dowiedziałem

Przepraszam bardzo, jasnowidzami to my nie jesteśmy. Jak masz się dowiedzieć, skoro nie dałeś nawet struktury, o którą prosił eriz ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.