Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Dodawanie "piątki"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dominator
Witajcie

Uczę się Javascriptu i robię skrypt na dodawanie "piątki" (tj. mam liczbę 1 i dodaję 5, ma wyjść 6)

Niestety wychodzą mi dziwne rzeczy np; [ HtmlDivElement ]5 albo NaN

Co tutaj jest źle ?

1. <script type="text/javascript">
  2. function add()
  3. {
  4. document.getElementById("liczba") + 5;
  5.  
  6. }
  7. </script>
  8.  
  9. <div id="liczba">1</div>
  10.  
  11. <div id="tekst">Nic nie wykonano</div>
  12.  
  13. <input type="submit" onclick="add();">
skowron-line
Trochę brakuje.
  2. function add()
  3. {
  4. var r = parseFloat(document.getElementById("liczba").innerHTML) + 5;
  5. document.getElementById('tekst').innerHTML = r;
  6. }
  7. </script>
  8.  
  10.  
  12.  

parseFloat / parseInt
innerHTML.

A tak poza tym wszystkim to olej czysty JS zacznij się uczyć frameworka JQuery / Mootools i inne.
amii
Spróbuj:
document.getElementById("liczba").value = document.getElementById("liczba").value + 5;
skowron-line
Cytat(amii @ 23.12.2011, 19:11:35 ) *
Spróbuj:
document.getElementById("liczba").value = document.getElementById("liczba").value + 5;

Value odnosi się do pól input.
Dominator
A dlaczego miałbym się uczyć jQuery zamiast Javascriptu ? Czym to się różni, opisz.

Cytat(skowron-line @ 23.12.2011, 19:11:28 ) *
Trochę brakuje.
  2. function add()
  3. {
  4. var r = parseFloat(document.getElementById("liczba").innerHTML) + 5;
  5. document.getElementById('tekst').innerHTML = r;
  6. }
  7. </script>
  8.  
  10.  
  12.  

parseFloat / parseInt
innerHTML.

A tak poza tym wszystkim to olej czysty JS zacznij się uczyć frameworka JQuery / Mootools i inne.

Wychodzi mi "NaN"

Edit: Działa ! Źle wkleiłem. Dzięki.
skowron-line
Cytat(Dominator @ 23.12.2011, 19:14:33 ) *
A dlaczego miałbym się uczyć jQuery zamiast Javascriptu ? Czym to się różni, opisz.

http://addyosmani.com/blog/javascriptuncovered/
http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&h...f=p&pdl=500

poczytaj i popatrz na kod.
kamil4u
Ja kolejny raz się nie zgodzę jeśli chodzi o biblioteki.

1. Większość pisanych skryptów JS, są to proste skrypty, które można napisać w dość szybkim tempie bez bibliotek. 3/4 z funkcji w bibliotekach w ogóle nie będą wykorzystane
2. Często przez biblioteki np. jQuery powstają "potwory" $("#test .left > .big[......] ..... a"), zamiast dodać jakąś klasę czy coś innego - szczególnie początkujący
3. Wiele skryptów można napisać samemu, dzięki czemu nie mamy kodu, którego nigdy nie wykorzystamy
4. Kod własny jest "szybszy", gdyż można pominąć zbędne operacje( np. w jQuery prasowanie ciągu przy tworzeniu nowego elementu $("<p class='test'>akapit</p>") ) - zakładając, że jesteśmy dobrymi programistami, więc początkujący "odpadają"

Ja w swojej hobbistycznej karierze raz użyłem jQuery, ale do aplikacji internetowej, a nie zwykłej strony. Oczywiście zdają sobie sprawę, że ludzie pracujący w zawodzie(, a nie hobbystów, takich jak ja), którzy często piszą "na czas", bardzo chętnie korzystają z jQuery, właśnie ze względu na czas, co moim zdaniem jest jedyną zaletą godną uwagi. Osobiście mam wiele skryptów, które napisałem "przy okazji" i z powodzeniem zastępują część z udogodnień bibliotek.

--edit--
No i ja jetem masochistą i wszystko lubię pisać samemu, więc to może dlatego tak nie lubię bibliotek - może jestem inny wink.gif
Wesołych świąt.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.