Ja kolejny raz się nie zgodzę jeśli chodzi o biblioteki.
1. Większość pisanych skryptów JS, są to proste skrypty, które można napisać w dość szybkim tempie bez bibliotek. 3/4 z funkcji w bibliotekach w ogóle nie będą wykorzystane
2. Często przez biblioteki np. jQuery powstają "potwory" $("#test .left > .big[......] ..... a"), zamiast dodać jakąś klasę czy coś innego - szczególnie początkujący
3. Wiele skryptów można napisać samemu, dzięki czemu nie mamy kodu, którego nigdy nie wykorzystamy
4. Kod własny jest "szybszy", gdyż można pominąć zbędne operacje( np. w jQuery prasowanie ciągu przy tworzeniu nowego elementu $("<p class='test'>akapit</p>") ) - zakładając, że jesteśmy dobrymi programistami, więc początkujący "odpadają"
Ja w swojej hobbistycznej karierze raz użyłem jQuery, ale do aplikacji internetowej, a nie zwykłej strony. Oczywiście zdają sobie sprawę, że ludzie pracujący w zawodzie(, a nie hobbystów, takich jak ja), którzy często piszą "na czas", bardzo chętnie korzystają z jQuery, właśnie ze względu na czas, co moim zdaniem jest jedyną zaletą godną uwagi. Osobiście mam wiele skryptów, które napisałem "przy okazji" i z powodzeniem zastępują część z udogodnień bibliotek.
--edit--
No i ja jetem masochistą i wszystko lubię pisać samemu, więc to może dlatego tak nie lubię bibliotek - może jestem inny

Wesołych świąt.