http://www.pui.ch/phred/archives/2005/05/t...l-fulltext.htmlPrzeczytałem ten artykuł, rozważyłem plusy i minusy, i stwierdziłem, że FULLTEXT to jednak najlepszy pomysł. Strona ma opierać się na tagach, ma być możliwość wyszukiwania wg jednego tagu, kilku itd. Drugi pomysł na jaki wpadłem to taki:
-tabela artykuły
-tabela tagi
-tabela łącząca artykuły z tagami (np. 5 tagów to 5 wpisów w tej tabeli)
Ale odrzuciłem ten pomysł ze względu na bardziej skomplikowane zapytania ( w mysql nie jestem ekspertem). W razie czego proszę o jakiś artykuł na ten temat albo opis całości, jestem otwarty na wszelkie zmiany.
Co do źle "zaprojektowanej bazy skoro musisz ja w ten sposób przeszukiwać". Mowa o FULLTEXT czy moim pytaniu? Jeśli o pytaniu, to podliczenie ma być awaryjne np. w razie usunięcia wszystkich starszych artykułów, wtedy ma być możliwość ponownego przeliczania ilości artykułów dla każdego z tagu. Natomiast to prawda, FULLTEXT ma wady w tym wypadku.
PS
FULLTEXT działa oczywiście na zasadzie boolean mode, więc nie ma problemu z limitem 50%.
Cytat
Users who need to bypass the 50% limitation can use the boolean search mode; see Section 11.9.2, ?Boolean Full-Text Searches?.
Właśnie ze względu na łatwe wyszukiwanie przez boolean mode wybrałem fulltext.