Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nawigacja - drzewo nawigacyjne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mis
Hej,
tym razem mam problemik z nawigacją, czyli np.:
HOME - NEWSY - Artykuły - tytuł newsa

Projekt jest oparty na smartach,
chciałbym najlepiej napiasć jakaś fajną klase/funkcję, która tworzyła by mi takie drzewo.

myślę, czy np. getem/postem nie wysyłać tych parametrów (1 Newsy,2 Artykuły,3 tytuł)
i forem jechać pokolei i jak istnieje(nie jest puste) to tworzy drzewo.

Takie przypadki jak np.
newsy.php -pokazuje ostatnie newsy.
ale news.php juz nic nie pokazuje gdy id jest puste.
to na początku można dopisać przekierowanie, to raczej nie problem.

I przy okazji, jak zrobić coś takiego jak np. na allegro, że jak zmienimy tylko ID aukcji, to nazwa aukcji także się zmienia?
Niktoś
To jest metoda get ,standardowa operacja przesyłania danych przez parametry w url.Sprawdzasz te parametry i np dzieki bazie danych i temu parametrowi wybierasz dane z bazy danych i je wyświetlasz,jak zmienisz po przykładzie z allegro ID to z bazy danych pobierane są inne dane przypisane do tego ID po czym są wyświetlane i efekt jest taki że to się wszystko zmienia:).
mis
co do allegro, wydaje mi się, ze to działa inaczej, bo tak jak Ty piszesz, to by musiały by być 2 przekierowania.
1. wchodzi na *.php i sprawdza po ID nazwe i przekierowuje na poprawny adres, bo z tego co wiem nie ma takiej opcji by zmienić adres. chyba że po #.

co do mojego, to też nie tak, chyba że jest pełno getów, a htaccess 'ukrywa' je i 'wypluwa' te co chcemy, czyli głównie ID i nazwe.

bo np. w nazwie mam:
newsy,1,jak-zyc-w-polsce.html

i nie mam podanej Kategorii Newsa ani jak On będzie z PL znakami, więc to tak nie jest.
wydaje mi się, najlepszą opcją jest jakiś 'globalem' puścić takie coś, ale sam nie wiem.
Niktoś
To jest zrobione getem + urlrewriting, gdzie adres jest nadpisywany nazwą przedmiotu i dodany numer ID aukcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.