Hej,
tym razem mam problemik z nawigacją, czyli np.:
HOME - NEWSY - Artykuły - tytuł newsa
Projekt jest oparty na smartach,
chciałbym najlepiej napiasć jakaś fajną klase/funkcję, która tworzyła by mi takie drzewo.
myślę, czy np. getem/postem nie wysyłać tych parametrów (1 Newsy,2 Artykuły,3 tytuł)
i forem jechać pokolei i jak istnieje(nie jest puste) to tworzy drzewo.
Takie przypadki jak np.
newsy.php -pokazuje ostatnie newsy.
ale news.php juz nic nie pokazuje gdy id jest puste.
to na początku można dopisać przekierowanie, to raczej nie problem.
I przy okazji, jak zrobić coś takiego jak np. na allegro, że jak zmienimy tylko ID aukcji, to nazwa aukcji także się zmienia?
Niktoś
25.12.2011, 22:27:52
To jest metoda get ,standardowa operacja przesyłania danych przez parametry w url.Sprawdzasz te parametry i np dzieki bazie danych i temu parametrowi wybierasz dane z bazy danych i je wyświetlasz,jak zmienisz po przykładzie z allegro ID to z bazy danych pobierane są inne dane przypisane do tego ID po czym są wyświetlane i efekt jest taki że to się wszystko zmienia:).
co do allegro, wydaje mi się, ze to działa inaczej, bo tak jak Ty piszesz, to by musiały by być 2 przekierowania.
1. wchodzi na *.php i sprawdza po ID nazwe i przekierowuje na poprawny adres, bo z tego co wiem nie ma takiej opcji by zmienić adres. chyba że po #.
co do mojego, to też nie tak, chyba że jest pełno getów, a htaccess 'ukrywa' je i 'wypluwa' te co chcemy, czyli głównie ID i nazwe.
bo np. w nazwie mam:
newsy,1,jak-zyc-w-polsce.html
i nie mam podanej Kategorii Newsa ani jak On będzie z PL znakami, więc to tak nie jest.
wydaje mi się, najlepszą opcją jest jakiś 'globalem' puścić takie coś, ale sam nie wiem.
Niktoś
25.12.2011, 23:02:02
To jest zrobione getem + urlrewriting, gdzie adres jest nadpisywany nazwą przedmiotu i dodany numer ID aukcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.