Mam nastepujaca funcje w klasie Test, a klasa test dziedziczy wlasnosci z DbConnect (Test extends DbConnect) --> mam swiadomosc, ze funkcja ta nie jest do konca poprawna ale na razie takie rozwiązanie wymyśliłem).
public function getForms ($fid) { $db = new DbConnect(); $query = $db->query("SELECT fid, namef, dateadd FROM form WHERE fid='".$fid."'"); while ($form = $db->fetchArray($query)){ } // return $form; }
wywołuje ja:
$form = new Test(); $costam = $form->getForm($id);
Jestem w stanie wywołać 1 element tabeli przypisujac odpowiednia wartosc id. Chciałbym jednak moc wyświetlic liste wszystkich pól. Czy jestem w stanie to zrobic z tego poziomu i z tym zapytaniem? Probowałem petlę for i wyświetlenie wszystkich id ale otrzymałem pusty rezultat.
dod informacje: query() i fetchArray() to funcje zadeklarowane w klasie DbConnect() do zwracania zapytania i tablicy.
public function query($query) { $this->_theQuery = $query; return $sql; }
public function fetchArray($result) { }
Moim celem jest poprawne wyswietelenie listy elemento, oraz pozniejsza mozliwosc ich edycji (Edytuj, Usun, Zmien_nazwe).
Sorry za malo profesjonalna funkcje z 'wyswietleniem' wyniku, a nie ze zwroceniem jakiejsc wartosci ale nie moge na razie wykombinowac niczego innego co by smigalo.