Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Język polski vs PHP i MySQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
swienty1
Mam zainstalowane php 4 i mysql 3. W php i na www mam polskie znaki, w mysql tez jezeli loguje sie przez monitora i z tego poziomu dodaje rekordy. Problem jest z wysylaniem danych z php do mysql i na odwrot. Polskie znaki zamieniaja sie w krzaki. "Najelpsze" efekty s gdy dodam jakis rekord z www, a potem chce go odczytac, wtedy dwa razy sa zdeformowane. inaczej wyglada pierwotnie na www inaczej na nerwerz sql i potem po odczytaniu tych danych na www tez inaczej sad.gif Dodam ze o wyszukiwaniu rekordow np po nazwiskach "polskich" nie ma mowy. Udaje sie tylko po user_id. Prosze o pomoc. Dodam ze pracuje pod KRASNAL Serv 2.6. Z gory dzieki za pomoc.
jbiz
przychodzi mi na mysl zebys upewnil sie czy wpisujesz te znaki przy ustawionej klawiaturze iso8859-2 w kazdym razie chodzi tu o zgodnosc strony kodowej przy dodawaniu/odczytywaniu
swienty1
smile.gif Jeżeli chodi o ustawienia iso8859-2 to na 100% nie tu leży problem. Na stronie www na ktorej dodaje rekordy jest iso8859-2 i na tej na ktorej odczytuje tez jest prawidlowo ustawiona ta wartosc.
jbiz
Cytat
klawiaturze iso8859-2
NuLL
Mozna tez z tego co wiem konwersowac poszczegolne znaczki polskiego alfabetu jak to robia Ogonki str_replace itd
ActivePlayer
A jak przez phpmyadmin dodajesz rekordy to tez są "krzaki" ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.