mam taki problem - jest sobie system do którego logują się osoby z różnych części świata - autoryzacja w php ustawia czas istnienia ciasteczek, weryfikuje też czas zalogowania w bazie mysql. dla systemu jest zdefiniowany w php default timezone.
niestety dla użytkowników z niektórych stref czasowych następuje za szybko wygaśnięcie zalogowania (pewnie cookie się przedawnia bo ma niewłaściwą datę), użytkownicy narzekają też na to, że np formularze pokazują domyślnie wypełnione pole (wypełnione za pomocą php) bieżącego czasu niezgodnei z ich strefą czasową.
chę to jakoś uporządkować aby działało to uniwersalnie i żeby np użytkownik dla swojego konta wybierał swoją strefę czasową.
coś takiego widziałem w phpbb, tylko, że tam po prostu jest dodawany +/- ilosc minut ja chciałym użyć obiektów, które są dostępne w php 5.2
$dtzone = new DateTimeZone($timezone);
$dtime = new DateTime($time,$dtzone);
tylko jak je optymalnie zastosować
- aby dla każdego użytkownika była ta sam długośc istnienia ciasteczka definiowanego w php
- aby były poprawnie wyświetlane daty, czas
wiem, ze w takim przypadku chyba lepiej wszystkie daty w bazie danych notować w postaci timestamp ale wolalbym normalne daty.
czy ktoś mógłby przedstawić jakieś optymalne rozwiązanie obsługi stref czasowych - tzn jak zapisywać daty, na którym etapie je przekształcać, jak radzić sobie z generowaniem cookie - czasem isnienia cookie, generowaniem defaultowych dat/czasu np dla formularzy gdy mamu userów z różnych stref czasowych