Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] polskie znaki wysłane metodą GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tom66
mam oto taki problem, dość specyficzny:

wysyłam sobie metodą get dane submit.php?chat=łłęęężżżż

na stronie echo $_GET['chat']; pokazuje mi wartość "łłęęężżżż " , wszystko ładnie smile.gif

dodaję wpis do bazy :
insert into test values ('łłęęężżżż') i po wykonaniu select * from test jest rekord 'łłęęężżżż''
natomiast gdy zrobię

insert into test values ('".$_GET['chat']."')

dodaje mi pusty rekord....i to tylko w przypadku polskich znaków

co jest nie tak questionmark.gif

Kshyhoo
urlencode
tom66
Cytat(Kshyhoo @ 10.01.2012, 14:00:10 ) *

zapomniałem dodać dopisując urlencode, otrzymuję taki ciąg...

%B3%B3%EA%EA%EA%BF%BF%BF%BF
wizu
Coś mi się wydaje, że masz jeszcze problem z osbługą manuala...
urldecode
tom66
Cytat(wizu @ 10.01.2012, 14:24:19 ) *
Coś mi się wydaje, że masz jeszcze problem z osbługą manuala...
urldecode

no dobra co mam z tego ze odkoduje zakodowany ciąg jak nadal jest ten sam problem,
do bazy nie dodaje mi tej wartości....
albo czegoś nie rozumiem
thek
Powiem tak... Polskie znaki i GET to złe połączenie z prostego powodu. Każda przeglądarka obsługuje to po swojemu. Inaczej Fx, inaczej IE, nieco inaczej Chrome. Jedne sobie ładnie skonwertują, poprawnie, inne nie, jeszcze inne częściowo. Jeden wielki b..ałagan wink.gif
tom66
Cytat(thek @ 10.01.2012, 14:50:13 ) *
Powiem tak... Polskie znaki i GET to złe połączenie z prostego powodu. Każda przeglądarka obsługuje to po swojemu. Inaczej Fx, inaczej IE, nieco inaczej Chrome. Jedne sobie ładnie skonwertują, poprawnie, inne nie, jeszcze inne częściowo. Jeden wielki b..ałagan wink.gif

ehhhh ten tydzień to jedna wielka mordęga dla mnie z polskimi znakami, najpierw przy fgetcsv teraz to ... masakra jakaś

dziękuję za odp.
Niktoś
Zakoduj to w base64 jeśli muszą być polskie znaki ,a przy pobraniu parametrów dekoduj-w ten sposób polskie znaki na pewno Tobie nie znikną.
by_ikar
przypisz to swoje zapytanie do zmiennej i wyświetl tą zmienną, najlepiej za pomocą var_dump i sprawdź jak dokładnie wygląda twoje zapytanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.